Abdullah Gül: Muhalefet bu seçimden güçlenerek çıkacak

16.04.2015 - 17:30, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Abdullah Gül: Muhalefet bu seçimden güçlenerek çıkacak

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, genel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Financial Times Türkiye Zirvesi'nin kapanışında konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7 Haziran'da gerçekleşecek genel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. "MUHALEFET GÜÇLENİR" Gül, 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler ile ilgili yaptığı açıklamasında "Muhalefet seçimde güçlenerek çıkacak ama Ak Parti tek başına iktidarda kalacak" dedi. Abdullah Gül, "Türkiye'deki başkanlık sistemine ilişkin itirazınızı muhafaza ediyor musunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Aslında ben cumhurbaşkanı olduğum dönemde de bana bu tip sorular sorulduğunda, Türkiye Cumhurbaşkanının yetkilerinin çok olduğunu söylemiş bir insanım. Çünkü yetkilerin hepsi 1980 Anayasası'na göre dizayn edilmişti. Bunların bir parlamenter sisteme çok yakışmadığını cumhurbaşkanı iken söylemiş bir insanım. O bakımdan gayet berrağım." PARLAMENTER SİSTEM İYİLEŞTİRİLMELİ "Ben parlamenter sistemin iyileştirilmesinin daha doğru olduğunu önce de söyledim. Fakat bir başkanlık sisteminin demokratik olmadığını söyleyemeyiz. Bir şartla; nasıl ki parlamenter sistemin noksanlarından Türkiye çok çekmiştir; öyle olmuştur ki Türkiye'de hükümetlerin yetkisi paylaşılmıştır, gölge kabineler olmuştur ve neler neler olmuştur." BAŞKANLIK OLURSA DİKKAT EDİLMELİ "Şimdi eğer bir başkanlık sistemi söz konusu olursa, burada çok daha dikkatli olmak gerekir. Denge ve frenlerin çok açık bir şekilde yazılmış olması gerekir. Yani gelişmiş demokrasilerdeki, hukukun gerçek anlamda evrensel olarak üstün olduğu ülkelerdeki gibi eğer başkanlık sistemi söz konusu olursa, ona da 'demokratik değildir' diyemeyiz. Fakat benim tercihim, Türkiye için doğrusu, parlamenter sistemin daha da iyileştirilmesi."  
11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, genel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Financial Times Türkiye Zirvesi'nin kapanışında konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7 Haziran'da gerçekleşecek genel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"MUHALEFET GÜÇLENİR"

Gül, 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler ile ilgili yaptığı açıklamasında "Muhalefet seçimde güçlenerek çıkacak ama Ak Parti tek başına iktidarda kalacak" dedi.

Abdullah Gül, "Türkiye'deki başkanlık sistemine ilişkin itirazınızı muhafaza ediyor musunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Aslında ben cumhurbaşkanı olduğum dönemde de bana bu tip sorular sorulduğunda, Türkiye Cumhurbaşkanının yetkilerinin çok olduğunu söylemiş bir insanım. Çünkü yetkilerin hepsi 1980 Anayasası'na göre dizayn edilmişti. Bunların bir parlamenter sisteme çok yakışmadığını cumhurbaşkanı iken söylemiş bir insanım. O bakımdan gayet berrağım."

PARLAMENTER SİSTEM İYİLEŞTİRİLMELİ

"Ben parlamenter sistemin iyileştirilmesinin daha doğru olduğunu önce de söyledim. Fakat bir başkanlık sisteminin demokratik olmadığını söyleyemeyiz. Bir şartla; nasıl ki parlamenter sistemin noksanlarından Türkiye çok çekmiştir; öyle olmuştur ki Türkiye'de hükümetlerin yetkisi paylaşılmıştır, gölge kabineler olmuştur ve neler neler olmuştur."

BAŞKANLIK OLURSA DİKKAT EDİLMELİ

"Şimdi eğer bir başkanlık sistemi söz konusu olursa, burada çok daha dikkatli olmak gerekir. Denge ve frenlerin çok açık bir şekilde yazılmış olması gerekir. Yani gelişmiş demokrasilerdeki, hukukun gerçek anlamda evrensel olarak üstün olduğu ülkelerdeki gibi eğer başkanlık sistemi söz konusu olursa, ona da 'demokratik değildir' diyemeyiz. Fakat benim tercihim, Türkiye için doğrusu, parlamenter sistemin daha da iyileştirilmesi."

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.