Akar, “Türk Telekom’u Kaybedeceğiz”

Kocaeli 12.03.2018 - 13:53, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Akar, “Türk Telekom’u Kaybedeceğiz”

CHP PM üyesi Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Türk Telekom’un özelleştirilme sonrası uygulamalarının Meclis tarafından araştırılmasını isteyerek, “Telekom elimizden kayıyor, tedbir alınmaz ise Türk Telekom'u kaybedeceğiz.” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akar, “Toplam borcu şu anda 24 milyar 593 milyon TL olup, borcun toplam varlıklara oranı yüzde 46'dan yüzde 84'e çıkmış. Yine, borcun sermayeye olan oranı ise yüzde 539'lara kadar yükselmiş. Kısacası, Telekom elimizden kayıyor arkadaşlar, tedbir alınmaz ise Türk Telekom'u kaybedeceğiz. Türk Telekom hepinizin bildiği çok stratejik bir kurum ve ‘yerli ve millî’ bir kurumdu. Yerli ve millînin tam örtüşeceği, üzerine oturacağı bir kurumdu. 2005'te Hükûmet tarafından alınmış bir kararla Katarlı bir firma Oger Telekom'a yüzde 55 hissesi satılarak özelleştirildi demeyeceğim, kiralandı diyeceğim. Niye kiralandı? Yirmi bir yıllığına kiralandı. Yirmi bir yıl sonra -yani 2005'ten hesaplarsanız- yaklaşık sekiz-dokuz yıl sonra bu kurum tekrar devlete devrolacak ve devletin bir kurumu olacak tüm hisseleriyle. HEPİMİZİN ZARARI Yüzde 55'i özelleştirildi. Bunun yüzde 25'i hazineye, yüzde 5'i Varlık Fonu'na, yüzde 15'i de halka arz edilmiş, halkın malı yüzde 15'i de. Yani tamamı, yüzde 45'i kamuya ait olan bir kurum bu kurum. Sonuç olarak da şunu söylemek istiyorum: Sermaye artışı yerine borçlanma tercih edilmiş, borç faizleri gider gösterilmesi nedeniyle 2005 yılında 812 milyon TL vergi 2017 yılında 342 milyon TL'ye düşmüş. Öz sermayesi 2005 yılında 7 milyar 690 milyonken 2017 yılında 4 milyar 555 milyona düşerek 3 milyar lira öz sermayesinden kaybetmiş. Toplam borcu şu anda 24 milyar 593 milyon TL olup, borcun toplam varlıklara oranı yüzde 46'dan yüzde 84'e çıkmış. Yine, borcun sermayeye olan oranı ise yüzde 539'lara kadar yükselmiş. Kısacası, Telekom elimizden kayıyor arkadaşlar, tedbir alınmaz ise Türk Telekom'u kaybedeceğiz diyorum. Türk Telekom belki sekiz dokuz yıl sonra geri dönecek ama elinde bir şey kalmayabilir. Bu da hepimizin zararı demektir, vatanın, milletin zararı demektir.” dedi.  
CHP PM üyesi Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Türk Telekom’un özelleştirilme sonrası uygulamalarının Meclis tarafından araştırılmasını isteyerek, “Telekom elimizden kayıyor, tedbir alınmaz ise Türk Telekom'u kaybedeceğiz.” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akar, “Toplam borcu şu anda 24 milyar 593 milyon TL olup, borcun toplam varlıklara oranı yüzde 46'dan yüzde 84'e çıkmış. Yine, borcun sermayeye olan oranı ise yüzde 539'lara kadar yükselmiş. Kısacası, Telekom elimizden kayıyor arkadaşlar, tedbir alınmaz ise Türk Telekom'u kaybedeceğiz. Türk Telekom hepinizin bildiği çok stratejik bir kurum ve ‘yerli ve millî’ bir kurumdu. Yerli ve millînin tam örtüşeceği, üzerine oturacağı bir kurumdu. 2005'te Hükûmet tarafından alınmış bir kararla Katarlı bir firma Oger Telekom'a yüzde 55 hissesi satılarak özelleştirildi demeyeceğim, kiralandı diyeceğim. Niye kiralandı? Yirmi bir yıllığına kiralandı. Yirmi bir yıl sonra -yani 2005'ten hesaplarsanız- yaklaşık sekiz-dokuz yıl sonra bu kurum tekrar devlete devrolacak ve devletin bir kurumu olacak tüm hisseleriyle.

HEPİMİZİN ZARARI

Yüzde 55'i özelleştirildi. Bunun yüzde 25'i hazineye, yüzde 5'i Varlık Fonu'na, yüzde 15'i de halka arz edilmiş, halkın malı yüzde 15'i de. Yani tamamı, yüzde 45'i kamuya ait olan bir kurum bu kurum. Sonuç olarak da şunu söylemek istiyorum: Sermaye artışı yerine borçlanma tercih edilmiş, borç faizleri gider gösterilmesi nedeniyle 2005 yılında 812 milyon TL vergi 2017 yılında 342 milyon TL'ye düşmüş. Öz sermayesi 2005 yılında 7 milyar 690 milyonken 2017 yılında 4 milyar 555 milyona düşerek 3 milyar lira öz sermayesinden kaybetmiş. Toplam borcu şu anda 24 milyar 593 milyon TL olup, borcun toplam varlıklara oranı yüzde 46'dan yüzde 84'e çıkmış. Yine, borcun sermayeye olan oranı ise yüzde 539'lara kadar yükselmiş. Kısacası, Telekom elimizden kayıyor arkadaşlar, tedbir alınmaz ise Türk Telekom'u kaybedeceğiz diyorum. Türk Telekom belki sekiz dokuz yıl sonra geri dönecek ama elinde bir şey kalmayabilir. Bu da hepimizin zararı demektir, vatanın, milletin zararı demektir.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.