19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Akar; Yasaların gündeminde yine vatandaş yok

Siyaset 27.10.2019 - 11:39, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Akar; Yasaların gündeminde yine vatandaş yok

TBMM’de geçtiğimiz hafta Gümrük Kanunu görüşmelerinde CHP grubu adına söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Meclise gelen yasaların milletin gündeminden uzak olduğunu belirterek ‘Yine Millet Yok Yine Yandaş Var’ dedi. KOMİSYONA HIZLI GİRİŞ YAPTI Sanayi Komisyonuna ilk kez bu yasama yılında katıldığını belirten Akar, gelen ilk gündemin Gümrük Yasası olduğunu ancak yasanın hazırlanışında işin taraflarının görüşlerinin alınmadığını söyledi. Yasa hakkında imza sahibi olan AKP Milletvekillerinin de bilgisi olmadığının altını çizen Akar, Komisyon görüşmelerinde sadece bir soru sorduğunu ancak buna ne Bakan Yardımcısının ne de bürokratların cevap veremediğini söyledi. GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ODASI NEDEN KURULAMADI Yasa da getirilen değişikliklere dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar şunları söyledi;’     Burada bir başka mesele daha var: Bu kanunu getirenler, geçmişte Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'yla ilgili yaptırımda bulunanlar gümrük müşavirleri odası kurulmasına karşı çıkıyorlar. Bu kanunun geçici 6'ncı maddesinde "Gümrük müşavirleri odası kurulabilir." diyor fakat yirmi yıldır gümrük müşavirleri bir oda kuramıyorlar. Niye kuramıyorlar biliyor musunuz? İşte, bu kanunu size, Meclise getiren insanların kişisel kaprisleri ve daha önceki kişisel çekişmelerinden dolayı bunu kuramıyorlar.  Şimdi, dış ticaretin yüzde 90'ını gümrük müşavirleri yapıyor. Kamu-özel arasında köprü görevi yapıyor bu insanlar. Üç yıl staj ve üç ayrı sınavdan geçerek gümrük müşaviri olabiliyorlar ama aynı doktorlar gibi, aynı avukatlar gibi, aynı diğer kamu ile özel arasında ilişki kuran odalar gibi bir oda talepleri var ama kanunda olmasına rağmen kanun uygulanmıyor ve oda talepleri yerine getirilmiyor’ dedi. SORUNLARI ÇÖZMÜYOR Kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte Türkiye’deki kaçakçılığı, adaletsizliği, gümrük kapılarında karşılaşılan sorunları, olumsuzlukları yine konuşmaya devam edeceklerini belirten Akar, gümrük vergilerinden, dolaylı koyduğunuz vergilerden dolayı- Avrupa'nın ürettiği ürünlerin devlete hiçbir faydası olmadan ülkede satılmasını sağlayacaksınız, diyerek yasanın bu şekliyle hiçbir soruna çare olmayacağını söyledi.  

TBMM’de geçtiğimiz hafta Gümrük Kanunu görüşmelerinde CHP grubu adına söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Meclise gelen yasaların milletin gündeminden uzak olduğunu belirterek ‘Yine Millet Yok Yine Yandaş Var’ dedi.

KOMİSYONA HIZLI GİRİŞ YAPTI

Sanayi Komisyonuna ilk kez bu yasama yılında katıldığını belirten Akar, gelen ilk gündemin Gümrük Yasası olduğunu ancak yasanın hazırlanışında işin taraflarının görüşlerinin alınmadığını söyledi. Yasa hakkında imza sahibi olan AKP Milletvekillerinin de bilgisi olmadığının altını çizen Akar, Komisyon görüşmelerinde sadece bir soru sorduğunu ancak buna ne Bakan Yardımcısının ne de bürokratların cevap veremediğini söyledi.

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ODASI NEDEN KURULAMADI

Yasa da getirilen değişikliklere dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar şunları söyledi;’     Burada bir başka mesele daha var: Bu kanunu getirenler, geçmişte Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'yla ilgili yaptırımda bulunanlar gümrük müşavirleri odası kurulmasına karşı çıkıyorlar. Bu kanunun geçici 6'ncı maddesinde "Gümrük müşavirleri odası kurulabilir." diyor fakat yirmi yıldır gümrük müşavirleri bir oda kuramıyorlar. Niye kuramıyorlar biliyor musunuz? İşte, bu kanunu size, Meclise getiren insanların kişisel kaprisleri ve daha önceki kişisel çekişmelerinden dolayı bunu kuramıyorlar.  Şimdi, dış ticaretin yüzde 90'ını gümrük müşavirleri yapıyor. Kamu-özel arasında köprü görevi yapıyor bu insanlar. Üç yıl staj ve üç ayrı sınavdan geçerek gümrük müşaviri olabiliyorlar ama aynı doktorlar gibi, aynı avukatlar gibi, aynı diğer kamu ile özel arasında ilişki kuran odalar gibi bir oda talepleri var ama kanunda olmasına rağmen kanun uygulanmıyor ve oda talepleri yerine getirilmiyor’ dedi.

SORUNLARI ÇÖZMÜYOR

Kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte Türkiye’deki kaçakçılığı, adaletsizliği, gümrük kapılarında karşılaşılan sorunları, olumsuzlukları yine konuşmaya devam edeceklerini belirten Akar, gümrük vergilerinden, dolaylı koyduğunuz vergilerden dolayı- Avrupa'nın ürettiği ürünlerin devlete hiçbir faydası olmadan ülkede satılmasını sağlayacaksınız, diyerek yasanın bu şekliyle hiçbir soruna çare olmayacağını söyledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.