Akaryakıtta Yeni Dönem

Ekonomi 16.06.2017 - 10:26, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Akaryakıtta Yeni Dönem

Benzin ve motorinde yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ile biodizelin harmanlanması gelecek yıldan itibaren zorunlu hale geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıtta bitkisel katkı kullanılması zorunlu hale getirilirken, bu bitkilerin yerli olması şartını koştu. Buna göre, dağıtıcı lisansı sahiplerinin rafinericiden temin edilen benzinde en az yüzde 3, motorinin toplamında ise en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ve biodizelin harmanlanması zorunluluğu getirildi. YÜRÜRLÜĞE GİRME TARİHİ EPDK'nın söz konusu uygulamayı düzenleyen iki ayrı tebliği, 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmek üzere bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğlerden ilkinde, dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen ve ithal edilen benzin türlerinin toplamına, en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanolün harmanlanmasının 2018'den itibaren zorunlu olması kararlaştırıldı. BİODİZEL KULLANIMI DA 2018'DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK Diğer tebliğe göre ise dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, ithal edilen ve kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden ve/veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizel harmanlanmış olması yine 2018'den itibaren zorunlu olacak. Söz konusu harmanlama yükümlülüğü kapsamında, EPDK'ya intikal eden bildirimlerin incelenmesinde biodizel oranı en yakın yüzde 0,01'e yuvarlatılarak değerlendirilecek. REKABET KURALLARI Piyasada biodizel arz sıkıntısı yaşandığının veya biodizel fiyat oluşumunda rekabeti ve piyasayı bozucu durumların kurum tarafından tespiti halinde, harmanlama oranı yeniden belirlenebilecek. Ayrıca, takibe konu takvim yılının tamamında faaliyette bulunmayan dağıtıcı lisansı sahipleri için harmanlama yükümlülüğü aranmayacak.
Benzin ve motorinde yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ile biodizelin harmanlanması gelecek yıldan itibaren zorunlu hale geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıtta bitkisel katkı kullanılması zorunlu hale getirilirken, bu bitkilerin yerli olması şartını koştu. Buna göre, dağıtıcı lisansı sahiplerinin rafinericiden temin edilen benzinde en az yüzde 3, motorinin toplamında ise en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş etanol ve biodizelin harmanlanması zorunluluğu getirildi.

YÜRÜRLÜĞE GİRME TARİHİ

EPDK'nın söz konusu uygulamayı düzenleyen iki ayrı tebliği, 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmek üzere bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğlerden ilkinde, dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen ve ithal edilen benzin türlerinin toplamına, en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanolün harmanlanmasının 2018'den itibaren zorunlu olması kararlaştırıldı.

BİODİZEL KULLANIMI DA 2018'DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Diğer tebliğe göre ise dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, ithal edilen ve kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden ve/veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizel harmanlanmış olması yine 2018'den itibaren zorunlu olacak.

Söz konusu harmanlama yükümlülüğü kapsamında, EPDK'ya intikal eden bildirimlerin incelenmesinde biodizel oranı en yakın yüzde 0,01'e yuvarlatılarak değerlendirilecek.

REKABET KURALLARI

Piyasada biodizel arz sıkıntısı yaşandığının veya biodizel fiyat oluşumunda rekabeti ve piyasayı bozucu durumların kurum tarafından tespiti halinde, harmanlama oranı yeniden belirlenebilecek. Ayrıca, takibe konu takvim yılının tamamında faaliyette bulunmayan dağıtıcı lisansı sahipleri için harmanlama yükümlülüğü aranmayacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.