Akdeniz Diyeti Faydaları Nelerdir?

Sağlık 17.01.2020 - 11:05, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Akdeniz Diyeti Faydaları Nelerdir?

DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI...

Akdeniz’e kıyı ülkelerde yaşayan insanların yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu görüldükten sonra bu beslenme şekli incelenmeye başlanmıştır. Yapılan araştırmalarda da bu tür beslenme şeklinin insan sağlığına bir çok faydası olduğu sonucuna varılmıştır. Bu beslenme şeklinin doymamış yağ asitlerinden zengin olması, antioksidan kaynaklarının tüketilmesi ve lif içeriğinin yüksek olması beyin sağlığından sindirim sistemi sağlığına kadar bir çok yönden sağlığı etkiler. Alzheimer hastalığından korur, depresyona ve Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kansere karşı koruyucu etki gösterir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp-damar sağlığına iyi gelir. Yüksek tansiyon ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Tip-2 diyabet görülme riskini azaltır. Kalp krizi riskini azaltır. Akdeniz Diyetinde Nelere Dikkat Etmeliyiz? Akdeniz diyetinde zeytinyağının önemi vurgulanmaktadır. Ana öğünler tahıl, meyve ve sebze içermelidir. Süt ürünlerini tüketin. Süt ürünlerinin mümkün olduğu kadar yarım yağlı olanlarından tercih ediniz. Sebzeler her öğünde 2 veya daha fazla porsiyon şeklinde tüketilmelidir. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi için en az 1 porsiyonu çiğ olarak tüketilmelidir. Öğünlerde ana yemeklerin yanına bol yeşillikli salatalar ,fırın sebzeler yapınız. Meyveler her öğünde 1 veya 2 porsiyon olmalıdır. Renkli beslenmeye önem verilmelidir. Kırmızı et tüketimini sınırlandırın. Kırmızı et tüketimi haftada 2 porsiyondan daha az olmalıdır. Haftada 2 kere omega-3 yağ asitlerinden zengin balık ürünleri tüketmeye özen gösteriniz. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltın. Yemeklerde tereyağı yerine ; zeytinyağı, fındık yağı gibi yağları tercih ediniz. Ceviz, fındık, badem, avokado gibi  faydalı yağlar içeren besinleri tüketmeye özen gösteriniz. Tam tahıllar, yulaf, esmer pirinç, keten tohumu, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği , gibi tahılları öğünlerinize ekleyiniz. Posası yüksek besinleri tercih ediniz. Kurubaklagilleri haftada 2 porsiyon tüketiniz. Tatlı isteğinizi gidermek için taze meyvelerden faydalanın. Tavuk ve balık ürünlerini haftada 2 kere, yumurtayı gün aşırı tercih ediniz.
DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI...

Akdeniz’e kıyı ülkelerde yaşayan insanların yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu görüldükten sonra bu beslenme şekli incelenmeye başlanmıştır. Yapılan araştırmalarda da bu tür beslenme şeklinin insan sağlığına bir çok faydası olduğu sonucuna varılmıştır. Bu beslenme şeklinin doymamış yağ asitlerinden zengin olması, antioksidan kaynaklarının tüketilmesi ve lif içeriğinin yüksek olması beyin sağlığından sindirim sistemi sağlığına kadar bir çok yönden sağlığı etkiler.

  • Alzheimer hastalığından korur, depresyona ve Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Kansere karşı koruyucu etki gösterir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp-damar sağlığına iyi gelir.
  • Yüksek tansiyon ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Tip-2 diyabet görülme riskini azaltır.
  • Kalp krizi riskini azaltır.

Akdeniz Diyetinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Akdeniz diyetinde zeytinyağının önemi vurgulanmaktadır.

  • Ana öğünler tahıl, meyve ve sebze içermelidir.
  • Süt ürünlerini tüketin. Süt ürünlerinin mümkün olduğu kadar yarım yağlı olanlarından tercih ediniz.
  • Sebzeler her öğünde 2 veya daha fazla porsiyon şeklinde tüketilmelidir. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi için en az 1 porsiyonu çiğ olarak tüketilmelidir. Öğünlerde ana yemeklerin yanına bol yeşillikli salatalar ,fırın sebzeler yapınız.
  • Meyveler her öğünde 1 veya 2 porsiyon olmalıdır. Renkli beslenmeye önem verilmelidir.
  • Kırmızı et tüketimini sınırlandırın. Kırmızı et tüketimi haftada 2 porsiyondan daha az olmalıdır.
  • Haftada 2 kere omega-3 yağ asitlerinden zengin balık ürünleri tüketmeye özen gösteriniz.
  • Hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltın. Yemeklerde tereyağı yerine ; zeytinyağı, fındık yağı gibi yağları tercih ediniz.
  • Ceviz, fındık, badem, avokado gibi  faydalı yağlar içeren besinleri tüketmeye özen gösteriniz.
  • Tam tahıllar, yulaf, esmer pirinç, keten tohumu, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği , gibi tahılları öğünlerinize ekleyiniz.
  • Posası yüksek besinleri tercih ediniz.
  • Kurubaklagilleri haftada 2 porsiyon tüketiniz.
  • Tatlı isteğinizi gidermek için taze meyvelerden faydalanın.
  • Tavuk ve balık ürünlerini haftada 2 kere, yumurtayı gün aşırı tercih ediniz.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.