ARALIKLI ORUÇ NEDİR?

Sağlık 23.01.2020 - 18:54, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

ARALIKLI ORUÇ NEDİR?

DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI.. OKUMADAN GEÇMEYİN..

Son dönemlerin trendi ‘ İNTERMİTTENT FASTİNG’ Aslında bakılırsa aralıklı oruç bir diyet şekli değil de beslenme düzenidir diyebiliriz. Yemek saatlerimizi belirleyen bir beslenme düzeni. Bu düzenin birden fazla yöntemi vardır. 16/8 yöntemi: Bu yöntemde 16 saat aç kalınır ve 8 saat yemek yenir. Diyelim ki 10.00-18.00 arasında öğünlerinizi tüketeceksiniz, ara açlık saatinde su, kahve, çay ve diğer kalorisiz içecekleri tüketebilirsiniz. 5:2  yöntemi: Bu yöntemde de haftanın herhangi 2 gününde düşük kalorili beslenip ( yaklaşık 500-600 kalori), diğer günler normal beslenme düzeni sağlanır. Ye-Dur-Ye: Bu yöntemde de haftada bir veya iki kere, örneğin bir gün akşam yemeğine kadar yemek yemeyerek,24 saat boyunca aç kalmayı hedefler. Aralıklı oruç kilo kaybı üzerinde etkilidir. Fakat çalışmaların çoğu yemek düzeninden çok alınan kalorinin azalmasından kaynaklı kilo kaybı olabileceğini gösterir. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar intermittent fasting’in insülin direnci ve tip 2 diyabete karşı koruyucu olabileceğini, ömrü uzatabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda inflamasyonu azalttığı, kolesterol seviyelerini azaltarak kalbi koruduğu, bazı kanser türlerini önleyecebileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Eğer ki kan şekeri dengesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, diyabet hastasıysanız, tansiyon probleminiz varsa, çok zayıfsanız veya geçmişte yeme bozukluğu öykünüz varsa hamile veya emzirme dönemindeyseniz intermittent fastingi doktorunuza danışmadan uygulamayın. Unutmayın ki size en uygun beslenme programının ömür boyu devam ettirebileceğiniz, sürdürülebilir bir program olması gerekir.    
DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI.. OKUMADAN GEÇMEYİN..

Son dönemlerin trendi ‘ İNTERMİTTENT FASTİNG’

Aslında bakılırsa aralıklı oruç bir diyet şekli değil de beslenme düzenidir diyebiliriz. Yemek saatlerimizi belirleyen bir beslenme düzeni. Bu düzenin birden fazla yöntemi vardır.

  • 16/8 yöntemi: Bu yöntemde 16 saat aç kalınır ve 8 saat yemek yenir. Diyelim ki 10.00-18.00 arasında öğünlerinizi tüketeceksiniz, ara açlık saatinde su, kahve, çay ve diğer kalorisiz içecekleri tüketebilirsiniz.
  • 5:2  yöntemi: Bu yöntemde de haftanın herhangi 2 gününde düşük kalorili beslenip ( yaklaşık 500-600 kalori), diğer günler normal beslenme düzeni sağlanır.
  • Ye-Dur-Ye: Bu yöntemde de haftada bir veya iki kere, örneğin bir gün akşam yemeğine kadar yemek yemeyerek,24 saat boyunca aç kalmayı hedefler.

Aralıklı oruç kilo kaybı üzerinde etkilidir. Fakat çalışmaların çoğu yemek düzeninden çok alınan kalorinin azalmasından kaynaklı kilo kaybı olabileceğini gösterir.

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar intermittent fasting’in insülin direnci ve tip 2 diyabete karşı koruyucu olabileceğini, ömrü uzatabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda inflamasyonu azalttığı, kolesterol seviyelerini azaltarak kalbi koruduğu, bazı kanser türlerini önleyecebileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.

Eğer ki kan şekeri dengesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, diyabet hastasıysanız, tansiyon probleminiz varsa, çok zayıfsanız veya geçmişte yeme bozukluğu öykünüz varsa hamile veya emzirme dönemindeyseniz intermittent fastingi doktorunuza danışmadan uygulamayın.

Unutmayın ki size en uygun beslenme programının ömür boyu devam ettirebileceğiniz, sürdürülebilir bir program olması gerekir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.