Artık ilaca ulaşamamak gibi bir sorun yok

14.01.2016 - 11:54, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Artık ilaca ulaşamamak gibi bir sorun yok

Grip ilacı firması üretimi yetiştiremeyince devlet, stoklarda bekleyen ilaçları sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri ve hastanelerden hastalara temin etmeye başladı

Grip Bilimsel Danışma Kurulu'nun önceki gün yaptığı toplantı sonrası çarpıcı rakamlar paylaşıldı. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında grip hastalığının aralık sonundan itibaren görülmeye başlandığı hatırlatıldı. Takip çalışmalarında bu sezonda 2 bin 905 solunum yolu hastalığı olan hastadan alınan örneklerden bin 261'inde virüs tespit edildi. Bunlardan 595'inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463'ünde domuz gribi olarak bilinen H1N1, 134'ünde A H3N2 ve 38'inde influenza B virüsüne rastlandı.  RİSK GRUPLARI AÇIKLANDI  İncelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yüzde 16'sının A H1N1, yüzde 24'ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu bildirildi. Yapılan genetik analizlerde H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu vurgulandı. Açıklamada, antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı olmadığı belirtilerek, "Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyrinde olduğu tespit edilmiştir" denildi. Grip için risk grubu şöyle açıklandı: "Gebeler, 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler, bakımevi/huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım dahil kronik akciğer hastalığı olanlar, koroner arter hastalığı dâhil kalpdamar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre Aspirin kullanması gerekenler."  ECZANEDE YOKSA HASTANEDE  Öte yandan antiviral grip ilaçları, firmanın üretimi yetiştirememesinden dolayı bazı eczane ve ecza depolarında bulunamıyor. Aile hekimleri, sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri ve devlet hastanelerinde grip ilaçlarının vatandaşların kullanımına açıldığını söyleyen bakanlık yetkilileri, "İlaca ulaşamamak gibi sorun yok. Eczanede bulunamıyorsa hastanede yeterli ilacımız var" dedi. Reçetelenen ilacı eczaneden bulamayan vatandaş, devlet hastanelerinden alabilecek.  DOMUZ GRİBİNDEN ÖLÜM KESİNLEŞTİ Kırşehir'de yaşamını yitiren kadının yapılan tahlilleri sonrasında domuz gribi nedeniyle öldüğü kesinleşti. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne "domuz gribi" şüphesiyle yatırılan ve yoğun bakım ünitesine kaldırılan Akile H. hayatını kaybetmişti. Akile H.'nin tahlil sonuçlarında H1N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Kütahya'da da domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan 33 yaşındaki Mustafa Kırlı, yaşamını yitirdi.
Grip ilacı firması üretimi yetiştiremeyince devlet, stoklarda bekleyen ilaçları sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri ve hastanelerden hastalara temin etmeye başladı

Grip Bilimsel Danışma Kurulu'nun önceki gün yaptığı toplantı sonrası çarpıcı rakamlar paylaşıldı. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında grip hastalığının aralık sonundan itibaren görülmeye başlandığı hatırlatıldı. Takip çalışmalarında bu sezonda 2 bin 905 solunum yolu hastalığı olan hastadan alınan örneklerden bin 261'inde virüs tespit edildi. Bunlardan 595'inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463'ünde domuz gribi olarak bilinen H1N1, 134'ünde A H3N2 ve 38'inde influenza B virüsüne rastlandı. 

RİSK GRUPLARI AÇIKLANDI 
İncelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yüzde 16'sının A H1N1, yüzde 24'ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu bildirildi. Yapılan genetik analizlerde H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu vurgulandı. Açıklamada, antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı olmadığı belirtilerek, "Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyrinde olduğu tespit edilmiştir" denildi. Grip için risk grubu şöyle açıklandı: "Gebeler, 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler, bakımevi/huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım dahil kronik akciğer hastalığı olanlar, koroner arter hastalığı dâhil kalpdamar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre Aspirin kullanması gerekenler." 

ECZANEDE YOKSA HASTANEDE 
Öte yandan antiviral grip ilaçları, firmanın üretimi yetiştirememesinden dolayı bazı eczane ve ecza depolarında bulunamıyor. Aile hekimleri, sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri ve devlet hastanelerinde grip ilaçlarının vatandaşların kullanımına açıldığını söyleyen bakanlık yetkilileri, "İlaca ulaşamamak gibi sorun yok. Eczanede bulunamıyorsa hastanede yeterli ilacımız var" dedi. Reçetelenen ilacı eczaneden bulamayan vatandaş, devlet hastanelerinden alabilecek. 

DOMUZ GRİBİNDEN ÖLÜM KESİNLEŞTİ
Kırşehir'de yaşamını yitiren kadının yapılan tahlilleri sonrasında domuz gribi nedeniyle öldüğü kesinleşti. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne "domuz gribi" şüphesiyle yatırılan ve yoğun bakım ünitesine kaldırılan Akile H. hayatını kaybetmişti. Akile H.'nin tahlil sonuçlarında H1N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Kütahya'da da domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan 33 yaşındaki Mustafa Kırlı, yaşamını yitirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.