Astım hastalarına önemli uyarı!

06.01.2016 - 19:37, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Astım hastalarına önemli uyarı!

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Karadağ, lodoslu havalardan özellikle astım hastalarının olumsuz etkilendiğini belirterek, vatandaşları uyardı. Astım hastalarının korkulu rüyası: Lodos Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, lodoslu havalardan özellikle astım hastalarının olumsuz etkilendiklerini, bu dönemlerde astım nöbetleriyle acil servislere başvuruların arttığını söyledi. Karadağ, yaptığı açıklamada, rüzgarların estikleri yönlere göre farklı özellikler gösterdiklerini anımsattı. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun insan sağlığı üzerinde son derece önemli etkilerinin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, şöyle devam etti: "Lodos estiği zaman havada partikül, kükürtdioksit miktarında bir azalma var ama nem oranı da azalıyor, hava sıcaklığı da artıyor. Nem oranının azalması, hava sıcaklığının artması insan sağlığı açısından son derece önemli sıkıntılara neden oluyor. Soluduğumuz havanın nemi, ısısı ve içerisindeki maddeler insan sağlığı açısından birçok şeyi belirler. Özellikle uzak yerlerden, güneybatıdan esen lodos rüzgarlarının getirdiği çöl tozlarından tutun da birçok polen ve mantar sporları o havayı soluyan insanların sağlığı üzerinde önemli etkilere neden olur." "Lodos, nefes darlığı artırıcı etkiler yapıyor"  Mehmet Karadağ, lodoslu havalarda solunum sistemi sıkıntısı olan, özellikle astım hastası olanların normal hallerinden farklı bir duruma geçtiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:  "Lodos, nefes darlığı çeken hastalarda ne yazık ki nefes darlığı artırıcı etkiler yapıyor" diyen Prof. Dr. Karadağ, "Lodoslu havalarda özellikle polenlere karşı alerjisi olanların dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Lodosun getirdiği başka sorunlar da var. Lodoslu havalarda rüzgar ters estiğinden, dumanın çekmediğini ve evin içine yayıldığını görüyoruz. Ne yazık ki her yıl karbonmonoksit zehirlenme vakaları ile karşı karşıya kalıyoruz. O nedenle lodos estiği zaman vatandaşların dikkatli olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Karadağ, lodoslu havalardan özellikle astım hastalarının olumsuz etkilendiğini belirterek, vatandaşları uyardı.

Astım hastalarının korkulu rüyası: Lodos

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, lodoslu havalardan özellikle astım hastalarının olumsuz etkilendiklerini, bu dönemlerde astım nöbetleriyle acil servislere başvuruların arttığını söyledi.

Karadağ, yaptığı açıklamada, rüzgarların estikleri yönlere göre farklı özellikler gösterdiklerini anımsattı.

Mevsimsel özellikler ve hava durumunun insan sağlığı üzerinde son derece önemli etkilerinin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, şöyle devam etti: "Lodos estiği zaman havada partikül, kükürtdioksit miktarında bir azalma var ama nem oranı da azalıyor, hava sıcaklığı da artıyor. Nem oranının azalması, hava sıcaklığının artması insan sağlığı açısından son derece önemli sıkıntılara neden oluyor. Soluduğumuz havanın nemi, ısısı ve içerisindeki maddeler insan sağlığı açısından birçok şeyi belirler. Özellikle uzak yerlerden, güneybatıdan esen lodos rüzgarlarının getirdiği çöl tozlarından tutun da birçok polen ve mantar sporları o havayı soluyan insanların sağlığı üzerinde önemli etkilere neden olur."

"Lodos, nefes darlığı artırıcı etkiler yapıyor" 

Mehmet Karadağ, lodoslu havalarda solunum sistemi sıkıntısı olan, özellikle astım hastası olanların normal hallerinden farklı bir duruma geçtiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:  "Lodos, nefes darlığı çeken hastalarda ne yazık ki nefes darlığı artırıcı etkiler yapıyor" diyen Prof. Dr. Karadağ, "Lodoslu havalarda özellikle polenlere karşı alerjisi olanların dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Lodosun getirdiği başka sorunlar da var. Lodoslu havalarda rüzgar ters estiğinden, dumanın çekmediğini ve evin içine yayıldığını görüyoruz. Ne yazık ki her yıl karbonmonoksit zehirlenme vakaları ile karşı karşıya kalıyoruz. O nedenle lodos estiği zaman vatandaşların dikkatli olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.