19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Bağ-Kur’lular dikkat!

Ekonomi 16.09.2017 - 08:23, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Bağ-Kur’lular dikkat!

Esnaflık yaparken, bir işyerinde çalışıp, daha erken ve yüksek maaşla emekli olmanız mümkün....

Ülkemizde SSK'dan emeklilik, Bağ- Kur'a göre daha avantajlı. Hem daha az primle emekli olma imkanı var hem de daha yüksek emekli maaşı alınabiliyor. Bu durum SSK'dan emekli olma isteğini artırıyor. 5519 sayılı Yasa sayesinde Bağ-Kur'lular da SSK'dan emekli olabiliyor. Sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart değişti. 5510 sayılı Yasa'daki değişiklik sayesinde, Bağ-Kur'lu iken bir işyerinde çalışan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağ-Kur'a değil de SSK'ya prim ödeyip emekli olabiliyorlar. Böylece daha kısa sürede (9 bin yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek) ve yüksek maaşla emekli olabiliyorlar. Tek şart SSK'lı çalışılan işyerinin kendisine ait olmaması..
Esnaflık yaparken, bir işyerinde çalışıp, daha erken ve yüksek maaşla emekli olmanız mümkün....

Ülkemizde SSK'dan emeklilik, Bağ- Kur'a göre daha avantajlı. Hem daha az primle emekli olma imkanı var hem de daha yüksek emekli maaşı alınabiliyor. Bu durum SSK'dan emekli olma isteğini artırıyor. 5519 sayılı Yasa sayesinde Bağ-Kur'lular da SSK'dan emekli olabiliyor. Sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce lık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart değişti. 5510 sayılı Yasa'daki değişiklik sayesinde, Bağ-Kur'lu iken bir işyerinde çalışan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağ-Kur'a değil de SSK'ya prim ödeyip emekli olabiliyorlar. Böylece daha kısa sürede (9 bin yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek) ve yüksek maaşla emekli olabiliyorlar. Tek şart SSK'lı çalışılan işyerinin kendisine ait olmaması..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.