19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Borçlar siliniyor

04.04.2017 - 15:29, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Borçlar siliniyor

SGK Başkanı Bağlı, GSS primlerinin 53 liraya indiğini, borçların da yapılandırmayla önemli oranda düştüğünü belirterek, ‘Ama vatandaş bunu da ödeyemeyecekse borcun tamamını sileceğiz’ dedi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Eskiden prim oranının yüksek olduğunu, şimdi ise 53,33 lira ödendiği anda gelir testine girmeksizin GSS kapsamına girildiğini belirten Bağlı, bu vatandaşların sadece kamu sağlık tesislerinden değil, aynı zamanda özel sağlık hizmet sunucularından ve üniversite hastanelerinden yararlanma imkanlarına sahip olacağını dile getirdi. Bağlı, "Çalışmıyorsa yani memur statüsünde değilse, işçi statüsünde değilse, Bağ-Kur'lu değilse veya bunların bakmakla yükümlü olduğu bir statüde değilse veya emekli değilse, herhangi bir sağlık güvencesi yoksa, herhangi bir sigorta kaydı yoksa 53,33 lira ödeyerek GSS kapsamına girip güvenceye sahip olacak. Ama '53 lirayı ödeyemem' diyorsanız, 'Buyurun gelir testine girin' diyoruz" ifadesini kullandı. DURUMU OLMAYANLAR Bugüne kadar birikmiş olan borçlarla ilgili olarak da Bağlı, şunları kaydetti: "Borçlar da yeni prim oranı üzerinden hesaplanacak. Dolayısıyla 12 milyar civarında bir borç otomatikman 3-4 milyar lira civarına inecektir. Buna rağmen, biz borçları yapılandırmaya tabi tutacağız. Bu borç 12 ayda ödenir bir borçtur. Bütün gecikme cezalarını ve zamlarını siliyoruz. Ana parayı da eski prim oranı üzerinden değil yeni prim oranı üzerinden hesaplıyoruz. Ama vatandaşlar 'Siz bu borcu yeniden yapılandırdınız ama benim bunu ödeyecek durumum yok' diyorsa, gelir testine girip bunu tevsik ettiğinde borcun tamamı da silinmiş olacak." PARA İADESİ İMKANI GSS ile ilgili düzenlemede, tescil tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan, gelir testi sonucu aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin 3'te 1'inin altında (2017 için 592,5 lira) çıkanlara iade yolu açıldı. Yasaya göre, bu kişilerin yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksınız iade veya mahsup edilecek.
SGK Başkanı Bağlı, GSS primlerinin 53 liraya indiğini, borçların da yapılandırmayla önemli oranda düştüğünü belirterek, ‘Ama vatandaş bunu da ödeyemeyecekse borcun tamamını sileceğiz’ dedi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Eskiden prim oranının yüksek olduğunu, şimdi ise 53,33 lira ödendiği anda gelir testine girmeksizin GSS kapsamına girildiğini belirten Bağlı, bu vatandaşların sadece kamu sağlık tesislerinden değil, aynı zamanda özel sağlık hizmet sunucularından ve üniversite hastanelerinden yararlanma imkanlarına sahip olacağını dile getirdi. Bağlı, "Çalışmıyorsa yani memur statüsünde değilse, işçi statüsünde değilse, Bağ-Kur'lu değilse veya bunların bakmakla yükümlü olduğu bir statüde değilse veya emekli değilse, herhangi bir sağlık güvencesi yoksa, herhangi bir sigorta kaydı yoksa 53,33 lira ödeyerek GSS kapsamına girip güvenceye sahip olacak. Ama '53 lirayı ödeyemem' diyorsanız, 'Buyurun gelir testine girin' diyoruz" ifadesini kullandı.

DURUMU OLMAYANLAR
Bugüne kadar birikmiş olan borçlarla ilgili olarak da Bağlı, şunları kaydetti: "Borçlar da yeni prim oranı üzerinden hesaplanacak. Dolayısıyla 12 milyar civarında bir borç otomatikman 3-4 milyar lira civarına inecektir. Buna rağmen, biz borçları yapılandırmaya tabi tutacağız. Bu borç 12 ayda ödenir bir borçtur. Bütün gecikme cezalarını ve zamlarını siliyoruz. Ana parayı da eski prim oranı üzerinden değil yeni prim oranı üzerinden hesaplıyoruz. Ama vatandaşlar 'Siz bu borcu yeniden yapılandırdınız ama benim bunu ödeyecek durumum yok' diyorsa, gelir testine girip bunu tevsik ettiğinde borcun tamamı da silinmiş olacak."

PARA İADESİ İMKANI
GSS ile ilgili düzenlemede, tescil tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan, gelir testi sonucu aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin 3'te 1'inin altında (2017 için 592,5 lira) çıkanlara iade yolu açıldı. Yasaya göre, bu kişilerin yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksınız iade veya mahsup edilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.