19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

ÇELİK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNDE

Kocaeli 11.04.2016 - 11:57, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

ÇELİK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNDE

CHP Kocaeli Milletvekili, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Tahsin Tarhan, çelik sektörünün sorunları ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.

ÇELİK İHRACATÇISI TÜRKİYE, İTHALATÇI KONUMA GETİRİLDİ Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından yapılan açıklamaya değinen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan önergesinde, Türk çelik sektörü açısından son derece zor dönemler yaşandığına değinerek, Çin faktörüne karşı birçok ülkede önlemler alındığını belirtti. Sıkıntıların derinleşmesi ile çelik ihracatçısı olan Türkiye’nin, ithalatçı ülke konumuna düşürüldüğünün de ifade edildiği önergede sektörde yaşanan sorunların çalışanlara yansıdığına da değinildi. Kocaeli Milletvekili, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, şu soruların yanıtlanmasını istedi; -Türkiye genelinde çelik üretimi konusunda faaliyet gösteren fabrika ve işletme sayısı kaçtır? -Türkiye’de son 5 yıllık çelik üretimi –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-ne kadardır? Türkiye’de son 5 yıllık çelik kullanımı –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-ne kadardır? -Son 5 yıllık süreçte-yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-ithal edilen çelik miktarı ne kadardır? -Bu ithalat –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-hangi ülkeden, ne miktarda yapılmıştır? -Türkiye’de kaç çelik fabrikası hakkında iflas erteleme kararı alınmıştır? Bu fabrikalar hangileridir? -Çelik sektöründe istihdam edilen işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerden kaçı ücretsiz izne ayrılmıştır? -Dünyada pek çok ülkenin kendi üreticilerini korumak için bazı önlemler alındığı ifade edilmektedir. Oysa ülkemizde gerekli desteklemenin yapılmadığı belirtilmektedir. Çelik sektörünün en yoğun kullandığı enerji tarifesi olan gece tarifesine yapılan %16’lık zamdan çelik sektörünün istisna bırakılması neden değerlendirilmemiştir? -Son 3 yıl içinde belirgin bir şekilde düşüşte olan bu sektöre maliyetleri düşürecek, yerli firmalardan hammadde teminini destekleyecek bir teşviğin hala daha sağlanmamasının nedeni nedir?  
CHP Kocaeli Milletvekili, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Tahsin Tarhan, çelik sektörünün sorunları ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.

ÇELİK İHRACATÇISI TÜRKİYE, İTHALATÇI KONUMA GETİRİLDİ

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından yapılan açıklamaya değinen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan önergesinde, Türk çelik sektörü açısından son derece zor dönemler yaşandığına değinerek, Çin faktörüne karşı birçok ülkede önlemler alındığını belirtti. Sıkıntıların derinleşmesi ile çelik ihracatçısı olan Türkiye’nin, ithalatçı ülke konumuna düşürüldüğünün de ifade edildiği önergede sektörde yaşanan sorunların çalışanlara yansıdığına da değinildi.

Kocaeli Milletvekili, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, şu soruların yanıtlanmasını istedi;

-Türkiye genelinde çelik üretimi konusunda faaliyet gösteren fabrika ve işletme sayısı kaçtır?

-Türkiye’de son 5 yıllık çelik üretimi –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-ne kadardır? Türkiye’de son 5 yıllık çelik kullanımı –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-ne kadardır?

-Son 5 yıllık süreçte-yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-ithal edilen çelik miktarı ne kadardır?

-Bu ithalat –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-hangi ülkeden, ne miktarda yapılmıştır?

-Türkiye’de kaç çelik fabrikası hakkında iflas erteleme kararı alınmıştır? Bu fabrikalar hangileridir?

-Çelik sektöründe istihdam edilen işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerden kaçı ücretsiz izne ayrılmıştır?

-Dünyada pek çok ülkenin kendi üreticilerini korumak için bazı önlemler alındığı ifade edilmektedir. Oysa ülkemizde gerekli desteklemenin yapılmadığı belirtilmektedir. Çelik sektörünün en yoğun kullandığı enerji tarifesi olan gece tarifesine yapılan %16’lık zamdan çelik sektörünün istisna bırakılması neden değerlendirilmemiştir?

-Son 3 yıl içinde belirgin bir şekilde düşüşte olan bu sektöre maliyetleri düşürecek, yerli firmalardan hammadde teminini destekleyecek bir teşviğin hala daha sağlanmamasının nedeni nedir?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.