Çok Bilmişler Bizi DARP Edecek

Gebze 12.09.2018 - 09:37, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Çok Bilmişler Bizi DARP Edecek

Neredeyse Eylül Ayını ortaladık, önümüzdeki ay Ekim, tatil programları bitti bitiyor, okullar açıldı gibi… Ve biz önümüzdeki Mart’ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili konuşmaya zaten başlamıştık ama koşuşturması da hafif hafif başlar. Yerel seçimlerde aday adayı olması beklenen isimler zaten bu süreci kendi programlarında start vererek ısınma turları yapmaya başladı bile. Düşünüyorum… Önce aday adayı enflasyonu içinde bir süreç arkasından adayların belirlenme heyecanı. "Darıca’da kim aday olmuş, Gebze’de kim" diye kulislerde özellikle çok bilmişlerin çene darpına uğrayacağız. "Yok onu silmişler, çizmişler, yok Gebze'nin adayı belli, bu isim olacak" diye bolca darp edileceğiz.. Acaba bu sefer partiler adaylarını, son 45 gün kala değil de; 5-6 ay öncesinde açıklarlar mı? Genellikle parti genel merkezleri, teşkilatları canlı, etkin ve hareketli tutmak, heyecanı artırmak için aday adaylığı sürecini uzattıkça uzatıyorlar. Aday belirlendiği halde önce "7 gün sonra 4 gün en son 2 gün sonra adayımızı açıklayacağız "ertelemeleri içinde bir gece ansızın adayı kamuoyu ile paylaşıveriyorlar. Çoğu kez Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği takvime uyuyorlar. Oysa böyle bir zorunlulukları yok. Yani isteyen parti aday göstermek istediği kişiyi önceden de açıklayabilir. Ama bu kez de aday adayı başvurularından partiye gelecek geliri gözardı etmeleri gerekecek. Bugünün teknolojisi, sosyal medya olanakları ve sayısız alternatiften dolayı takvimin yeterli olduğunu düşünenler olduğunu biliyorum. Seçmen desteklemek istediği adayın, partinin mitinglerine katılacak. Salon toplantıları yapılacak, sahada birçok aday kendini anlatma fırsatı yakalarken parti de diri kalacak.. Yani bir demokrasi şöleni havasında seçim yapılması bekleniliyor. Her zaman yerel seçimleri ayrı bir yere koymuşumdur. Çünkü belediyelerde adayların isimleri, o kentle ilgili düşünceleri, geçmişi, yaptıkları, yapacakları önemlidir benim çerçevemde. Seçmenin de o isimleri tanımak, anlamak için zamana ihtiyacı bulunacak. Burada bizlere de iş düşecek. Bol röportajlı yayınlarla okurun önünde olacağız. Bu seçimde de öyle altı ay öncesinden partilerin adaylarını açıklamayacaklarını tahmin edebiliyorum. Ancak bu sürenin 100 gün gibi bir ortalamada olması ideal gibi… Hele hele yeni bir adaysa ve önündeki yapılacaklar listesi uzunsa 100 gün bile yetmeyebilir.

Neredeyse Eylül Ayını ortaladık, önümüzdeki ay Ekim, tatil programları bitti bitiyor, okullar açıldı gibi… Ve biz önümüzdeki Mart’ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili konuşmaya zaten başlamıştık ama koşuşturması da hafif hafif başlar. Yerel seçimlerde aday adayı olması beklenen isimler zaten bu süreci kendi programlarında start vererek ısınma turları yapmaya başladı bile.
Düşünüyorum…
Önce aday adayı enflasyonu içinde bir süreç arkasından adayların belirlenme heyecanı. "Darıca’da kim aday olmuş, Gebze’de kim" diye kulislerde özellikle çok bilmişlerin çene darpına uğrayacağız. "Yok onu silmişler, çizmişler, yok Gebze'nin adayı belli, bu isim olacak" diye bolca darp edileceğiz.. Acaba bu sefer partiler adaylarını, son 45 gün kala değil de; 5-6 ay öncesinde açıklarlar mı?
Genellikle parti genel merkezleri, teşkilatları canlı, etkin ve hareketli tutmak, heyecanı artırmak için aday adaylığı sürecini uzattıkça uzatıyorlar. Aday belirlendiği halde önce "7 gün sonra 4 gün en son 2 gün sonra adayımızı açıklayacağız "ertelemeleri içinde bir gece ansızın adayı kamuoyu ile paylaşıveriyorlar.
Çoğu kez Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği takvime uyuyorlar.
Oysa böyle bir zorunlulukları yok.
Yani isteyen parti aday göstermek istediği kişiyi önceden de açıklayabilir.

Ama bu kez de aday adayı başvurularından partiye gelecek geliri gözardı etmeleri gerekecek.
Bugünün teknolojisi, sosyal medya olanakları ve sayısız alternatiften dolayı takvimin yeterli olduğunu düşünenler olduğunu biliyorum.

Seçmen desteklemek istediği adayın, partinin mitinglerine katılacak. Salon toplantıları yapılacak, sahada birçok aday kendini anlatma fırsatı yakalarken parti de diri kalacak..
Yani bir demokrasi şöleni havasında seçim yapılması bekleniliyor.
Her zaman yerel seçimleri ayrı bir yere koymuşumdur.
Çünkü belediyelerde adayların isimleri, o kentle ilgili düşünceleri, geçmişi, yaptıkları, yapacakları önemlidir benim çerçevemde.
Seçmenin de o isimleri tanımak, anlamak için zamana ihtiyacı bulunacak. Burada bizlere de iş düşecek. Bol röportajlı yayınlarla okurun önünde olacağız.
Bu seçimde de öyle altı ay öncesinden partilerin adaylarını açıklamayacaklarını tahmin edebiliyorum.
Ancak bu sürenin 100 gün gibi bir ortalamada olması ideal gibi…
Hele hele yeni bir adaysa ve önündeki yapılacaklar listesi uzunsa 100 gün bile yetmeyebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.