“ÇOKLU BARO SORUNLARIN ARTMASINA NEDEN OLUR!”

Gebze 30.06.2020 - 17:11, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

“ÇOKLU BARO SORUNLARIN ARTMASINA NEDEN OLUR!”

AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİNDEN AK PARTİ’NİN DÜZENLEMESİNE TEPKİ

AK Parti Gebze Belediyesi Meclis eski üyesi Av. Resul Tat, AK Parti’nin hazırladığı ve bazı illerde birden fazla baronun kurulmasına olanak verecek olan çoklu baro düzenlemesi hakkında, “hukuk sistemindeki var olan sorunların artmasına yol açacaktır” dedi. AK Parti’nin hazırladığı ve bazı illerde birden fazla baronun kurulmasına olanak verecek olan çoklu baro düzenlemesi Meclis'e sunuldu. Teklife göre üye sayısı beş binden fazla olan yerlerde yeni barolar kurulabilecek. Her baro Türkiye Barolar Birliği'nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek. AK Parti Gebze Belediyesi Meclis eski üyesi Av. Resul Tat da düzenleme hakkında sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklamada bulundu. Av. Tat açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Çoklu baro tasarısı Meclis’e sunuldu. Tasarı, nisbi temsil sorununu çözmeyeceği gibi hukuk sistemindeki var olan sorunların artmasına yol açacaktır. 1-ideolojik, siyasi, etnik ve mezhepsel baro yapılanmalarına yol açacaktır. 2-Bu yapıdaki baroların yargı içersinde uzantıları oluşacaktır. 3- Yargı sisteminde oluşacak bu parçalanma sorunların çözümüne odaklanma yerine kısır tartışmalara yol açacaktır. Bu yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusuna çözüm aramaktan uzaklaşmasına yol açacaktır. Kısır tartışmalardan yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı konularına sıra gelmeyecektir. 4- Nisbi temsil de sağlanamayacaktır. Çünkü mevcut yapılar 2.000 üyeli birden fazla baro yapılanması yoluna gidecektir. Amaç nisbi temsil ise eğer; Çoklu baro sistemi yerine, il bazında barolara üyesi ne olursa olsun delege sınırlaması getirilebilir. Baro yönetimi seçiminde seçime giren baro başkanlarının listesinden (d’hont sistemine göre ) alınan oya göre yönetim kurullarının oluşmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılabilir. Sonuç olarak çoklu baro uygulaması, hukuk sisteminde var olan sorunların çözümüne katkı sağlamayacağı gibi hukuk sisteminde keşmekeş oluşmasına yol açacaktır. Refleksel yasal düzenlemelerin sorunları çözmeyeceği, farklı sorunlar oluşmasına yol açacağı muhakkaktır.  
AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİNDEN AK PARTİ’NİN DÜZENLEMESİNE TEPKİ

AK Parti Gebze Belediyesi Meclis eski üyesi Av. Resul Tat, AK Parti’nin hazırladığı ve bazı illerde birden fazla baronun kurulmasına olanak verecek olan çoklu baro düzenlemesi hakkında, “hukuk sistemindeki var olan sorunların artmasına yol açacaktır” dedi.

AK Parti’nin hazırladığı ve bazı illerde birden fazla baronun kurulmasına olanak verecek olan çoklu baro düzenlemesi Meclis'e sunuldu. Teklife göre üye sayısı beş binden fazla olan yerlerde yeni barolar kurulabilecek. Her baro Türkiye Barolar Birliği'nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek. AK Parti Gebze Belediyesi Meclis eski üyesi Av. Resul Tat da düzenleme hakkında sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklamada bulundu.

Av. Tat açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Çoklu baro tasarısı Meclis’e sunuldu. Tasarı, nisbi temsil sorununu çözmeyeceği gibi hukuk sistemindeki var olan sorunların artmasına yol açacaktır.

1-ideolojik, siyasi, etnik ve mezhepsel baro yapılanmalarına yol açacaktır.

2-Bu yapıdaki baroların yargı içersinde uzantıları oluşacaktır.

3- Yargı sisteminde oluşacak bu parçalanma sorunların çözümüne odaklanma yerine kısır tartışmalara yol açacaktır. Bu yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusuna çözüm aramaktan uzaklaşmasına yol açacaktır. Kısır tartışmalardan yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı konularına sıra gelmeyecektir.

4- Nisbi temsil de sağlanamayacaktır. Çünkü mevcut yapılar 2.000 üyeli birden fazla baro yapılanması yoluna gidecektir.

Amaç nisbi temsil ise eğer;

Çoklu baro sistemi yerine, il bazında barolara üyesi ne olursa olsun delege sınırlaması getirilebilir. Baro yönetimi seçiminde seçime giren baro başkanlarının listesinden (d’hont sistemine göre ) alınan oya göre yönetim kurullarının oluşmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılabilir.

Sonuç olarak çoklu baro uygulaması, hukuk sisteminde var olan sorunların çözümüne katkı sağlamayacağı gibi hukuk sisteminde keşmekeş oluşmasına yol açacaktır. Refleksel yasal düzenlemelerin sorunları çözmeyeceği, farklı sorunlar oluşmasına yol açacağı muhakkaktır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.