Çölyak Hastalığı’na dikkat

Kocaeli 13.05.2019 - 09:44, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Çölyak Hastalığı’na dikkat

Kocaeli’mde ki sağlık kuruluşlarında Çölyak hastalığına dikkat çekildi. Geçtiğimiz günlerde farkındalık amacıyla Çölyak günü için il genelindeki sağlık kuruluşlarında Çölyak hastalığına karşı çalışmalar yapıldı.

Kocaeli il sağlık Müdürlüğü tarafından İl genelinde Çölyak’a karşı sağlıklı beslenmenin önemi anlatıldı. Peki nedir Çölyak? Çölyak hastalığı bir ince bağırsak hastalığıdır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten maddesinin neden olduğu bir hastalıktır. Çocukluktan erişkinliğe her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalık, çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında normalden daha sık görülebilir. ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR? • Uzun süren ishal, Tekrarlayan karın ağrısı, Uzun süren kabızlık, Tekrarlayan kusma, Kilo alamama, kilo kaybı, Boy kısalığı, Ergenlik gecikmesi, Kansızlık, Kemik erimesi, Kısırlık, tekrarlayan düşükler… Çölyak hastalığı belirti olmaksızın, sessiz gidiş gösterebilir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır. TEŞHİS VE TEDAVİ Tedavi Çölyak hastalığının tek ve kesin tedavisi glutensiz diyettir. Glutensiz diyete ömür boyu devam edilmelidir. Diyete tam uyulmaması veya bırakılması hastalığın tekrarlamasına neden olur. Sağlık Bakanlığı tarafından STK’lar, Üniversiteler ve özel sektör işbirliğinde Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları (Tiroid, Osteoporoz, Gut) ve Çölyak Hastalığı Kontrol Programı 2019-2023 hazırlanmıştır. Bu kapsamda İl sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi ve Kocaeli Çölyak ve PKU Yaşam Derneğiyle birlikte il genelinde Çölyak farkındalık eğitimleri düzenleniyor.
Kocaeli’mde ki sağlık kuruluşlarında Çölyak hastalığına dikkat çekildi. Geçtiğimiz günlerde farkındalık amacıyla Çölyak günü için il genelindeki sağlık kuruluşlarında Çölyak hastalığına karşı çalışmalar yapıldı.

Kocaeli il sağlık Müdürlüğü tarafından İl genelinde Çölyak’a karşı sağlıklı beslenmenin önemi anlatıldı. Peki nedir Çölyak? Çölyak hastalığı bir ince bağırsak hastalığıdır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten maddesinin neden olduğu bir hastalıktır. Çocukluktan erişkinliğe her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalık, çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında normalden daha sık görülebilir.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR?

• Uzun süren ishal, Tekrarlayan karın ağrısı, Uzun süren kabızlık, Tekrarlayan kusma, Kilo alamama, kilo kaybı, Boy kısalığı, Ergenlik gecikmesi, Kansızlık, Kemik erimesi, Kısırlık, tekrarlayan düşükler… Çölyak hastalığı belirti olmaksızın, sessiz gidiş gösterebilir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı

konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.

TEŞHİS VE TEDAVİ

Tedavi Çölyak hastalığının tek ve kesin tedavisi glutensiz diyettir. Glutensiz diyete ömür boyu devam edilmelidir. Diyete tam uyulmaması veya bırakılması hastalığın tekrarlamasına neden olur. Sağlık Bakanlığı tarafından STK’lar, Üniversiteler ve özel sektör işbirliğinde Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları (Tiroid, Osteoporoz, Gut) ve Çölyak Hastalığı Kontrol Programı 2019-2023 hazırlanmıştır. Bu kapsamda İl sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi ve Kocaeli Çölyak ve PKU Yaşam Derneğiyle birlikte il genelinde Çölyak farkındalık eğitimleri düzenleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.