19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

DARICA ADSM’DE DİŞ HASTALIKLARINDA YENİ DÖNEM!

Darıca 19.10.2017 - 10:39, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

DARICA ADSM’DE DİŞ HASTALIKLARINDA YENİ DÖNEM!

Darıca ADSM’de Koter Cihazı ile Dikişsiz Gingivektomi İşlemi Gerçekleşti

Kocaeli Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine bağlı Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Koter Cihazı ile Dikişsiz Gingivektomi işlemi yapıldı. Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne başvuran bir hastaya Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Dt.  Miraç ELBİR tarafından ilaca bağlı diş eti büyümesi teşhisi konularak tedavi edildi. Elbir; “Estetik ve Ağız Hijyenini Sağlaması Açısından Problem Yaratabilir” Konu hakkında açıklama yapan Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Dt.  Miraç ELBİR; “Dişeti büyümeleri plağa bağlı, ilaca bağlı,  genetik sebepli veya ağız solunumuna bağlı olarak gelişebilir. Büyüyen dişeti hem estetik olarak hem de ağız hijyenini sağlama açısından problem yaratabilir. Hastamıza öncelikli olarak ağız hijyenini sağlandık. Operasyon gününde lokal anestezi ile operasyon bölgesinde anestezi sonrasında Koter cihazı ile yapılan gingivektomi ile dişeti büyümeleri düzeltildi. Bölgede kanama kontrolü sağlandıktan sonra dişeti koruyucu macun uygulandı. İşlem bitiminden sonra hastamızı operasyon sonrası için bilgilendirilip ileri bir tarihe kontrol amaçlı randevu verdik” dedi. Gingivektomi Nedir? Gingivektomi diş eti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Gingivektomi ile hastalanmış diş eti dokusu konturu düzenlenir. Dişlerde sadece fırçalama ile temizlenemeyen ve diş etlerinin arasında kalan gıda artıklarının bakteri oluşumuna sebep olmasından kaynaklanan diş eti sorunları gingivektomi ile düzeltilebilmektedir. Diş taşları veya plaklar temizlendikten sonra, lokal anestezi ile diş etleri uyuşturulur. Bazı özel cerrahi aletler ya da koter, lazer gibi cihazlarla diş etlerine şekil verilir. Koter cihazı ile yapılan gingivektomi sonrası kanama kontrolü sağlanır ve dikiş olmadan operasyon tamamlanır. Gingivektomi, işlem yapılacak diş sayısına göre birkaç dakika ile 1 saat arasında sürebilir. İşlem sonrasında da diş etlerinin üzerine koruyucu bir macun yerleştirilir ve bu macun 10 gün boyunca dişetinde kalır. Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir? Gingivektomi uygulamaları sonrasında, diş etlerine yerleştirilen macunun bulunduğu süre boyunca yumuşak yiyecekler yenmeli, baharatlı ve sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tedavi sonrası hızla iyileşme sağlanması için, ağız içi ve çevresi temiz tutulmalı, koruyucu macun yerleştirilen bölgeye diş fırçası ve diş ipi uygulanmamalıdır. Macun olmayan kısımlar için, diş fırçası ve diş ipi diğer bölgeye zarar vermeyecek şekilde kullanılabilir. Macun çıkarıldıktan sonra diş ve diş etlerine çok iyi bir bakım yapılmalı, yumuşak bir diş fırçasıyla nazikçe temizlenmeleri sağlanmalıdır. Bu sürede, diş fırçası ve diş ipi kullanımına bağlı olarak iyileşen dokularda kanama olması normaldir, bu konuda endişelenmemek gerekir. Hastalık Süreci Kaç Gün Etki Gösterecek? Diş eti için uygulanan işlemden 7 ile 10 gün sonra macun çıkarılır, üç ya da dört hafta içinde diş etleri normal görünümlerini alır. Fakat işlem uygulanan dokunun tam olarak iyileşmesi iki ya da üç haftaya yakın zaman alacaktır.
Darıca ADSM’de Koter Cihazı ile Dikişsiz Gingivektomi İşlemi Gerçekleşti

Kocaeli Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine bağlı Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Koter Cihazı ile Dikişsiz Gingivektomi işlemi yapıldı. Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne başvuran bir hastaya Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Dt.  Miraç ELBİR tarafından ilaca bağlı diş eti büyümesi teşhisi konularak tedavi edildi.

Elbir; “Estetik ve Ağız Hijyenini Sağlaması Açısından Problem Yaratabilir”

Konu hakkında açıklama yapan Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Dt.  Miraç ELBİR; “Dişeti büyümeleri plağa bağlı, ilaca bağlı,  genetik sebepli veya ağız solunumuna bağlı olarak gelişebilir. Büyüyen dişeti hem estetik olarak hem de ağız hijyenini sağlama açısından problem yaratabilir. Hastamıza öncelikli olarak ağız hijyenini sağlandık. Operasyon gününde lokal anestezi ile operasyon bölgesinde anestezi sonrasında Koter cihazı ile yapılan gingivektomi ile dişeti büyümeleri düzeltildi. Bölgede kanama kontrolü sağlandıktan sonra dişeti koruyucu macun uygulandı. İşlem bitiminden sonra hastamızı operasyon sonrası için bilgilendirilip ileri bir tarihe kontrol amaçlı randevu verdik” dedi.

Gingivektomi Nedir?

Gingivektomi diş eti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Gingivektomi ile hastalanmış diş eti dokusu konturu düzenlenir. Dişlerde sadece fırçalama ile temizlenemeyen ve diş etlerinin arasında kalan gıda artıklarının bakteri oluşumuna sebep olmasından kaynaklanan diş eti sorunları gingivektomi ile düzeltilebilmektedir. Diş taşları veya plaklar temizlendikten sonra, lokal anestezi ile diş etleri uyuşturulur. Bazı özel cerrahi aletler ya da koter, lazer gibi cihazlarla diş etlerine şekil verilir. Koter cihazı ile yapılan gingivektomi sonrası kanama kontrolü sağlanır ve dikiş olmadan operasyon tamamlanır. Gingivektomi, işlem yapılacak diş sayısına göre birkaç dakika ile 1 saat arasında sürebilir. İşlem sonrasında da diş etlerinin üzerine koruyucu bir macun yerleştirilir ve bu macun 10 gün boyunca dişetinde kalır.

Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Gingivektomi uygulamaları sonrasında, diş etlerine yerleştirilen macunun bulunduğu süre boyunca yumuşak yiyecekler yenmeli, baharatlı ve sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tedavi sonrası hızla iyileşme sağlanması için, ağız içi ve çevresi temiz tutulmalı, koruyucu macun yerleştirilen bölgeye diş fırçası ve diş ipi uygulanmamalıdır. Macun olmayan kısımlar için, diş fırçası ve diş ipi diğer bölgeye zarar vermeyecek şekilde kullanılabilir. Macun çıkarıldıktan sonra diş ve diş etlerine çok iyi bir bakım yapılmalı, yumuşak bir diş fırçasıyla nazikçe temizlenmeleri sağlanmalıdır. Bu sürede, diş fırçası ve diş ipi kullanımına bağlı olarak iyileşen dokularda kanama olması normaldir, bu konuda endişelenmemek gerekir.

Hastalık Süreci Kaç Gün Etki Gösterecek?

Diş eti için uygulanan işlemden 7 ile 10 gün sonra macun çıkarılır, üç ya da dört hafta içinde diş etleri normal görünümlerini alır. Fakat işlem uygulanan dokunun tam olarak iyileşmesi iki ya da üç haftaya yakın zaman alacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.