DARICA FARABİDE EL HİJYENİNİN ÖNEMİ ANLATILDI

Darıca 11.05.2017 - 15:40, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

DARICA FARABİDE EL HİJYENİNİN ÖNEMİ ANLATILDI

Darıca Farabi Devlet Hastanesinde el hijyenine dikkat çekmek amaçlı olarak stant kurulup gelen hasta-hasta yakınları ve hastane personellerine el hijyeni, ellerin temizliği, nasıl ve ne zaman yıkanması gerektiği hususunda bilgiler verilip tanıtıcı broşürler dağıtıldı.

       El Hijyenin önemi hakkında açıklama yapan enfeksiyon hemşirelerimiz Sezin ÇENGELLERLİ ve Döndü KUBAT   “Ellerde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma olduğunu, eller ile her şeye dokunarak kontamine (bulaşma) meydana geldiğini söylediler.       El hijyenimiz için el yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastalıkların yayılmasından ve hastalığın oluşmasından korur. Dokunulan her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima eller yıkanmalıdır.      Temizlik ellerde başlar, birçok hastalık ellerimizden bize, ailemize ve arkadaşlarımıza kolayca bulaşabilir. Ellerimizi doğru yıkadığımız takdirde kendimizi ve çevremizi hastalıklardan koruyabiliriz. Özellikle sağlık çalışanlarının el hijyeni uygulamasına dikkat etmesiyle sağlık bakım hizmeti veren kuruluşlarda hastalıkların yayılımı engellenebilecektir. Unutulmamalıdır ki temiz eller sağlık sistemini daha güvenli hale getirecek, hayat kuracaktır.   Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ? Her tuvalete gidişten sonra Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyve dokunduktan sonra İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dâhil) sonra Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra Nasıl El Yıkamalıyız.? Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak Sabunun iyice yayılması sağlanarak En az 15-20 saniye süresince Ellerimizin üstü, altı, parmak araları, tırnak altları, avuç içi, dirsek hizaları iyice ovuşturulur. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır. Kağıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır. Kurutma varsa iyice kurutulur. Musluk kapatılarak, kagıt havluda kutusuna atılır. Sağlık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.
Darıca Farabi Devlet Hastanesinde el hijyenine dikkat çekmek amaçlı olarak stant kurulup gelen hasta-hasta yakınları ve hastane personellerine el hijyeni, ellerin temizliği, nasıl ve ne zaman yıkanması gerektiği hususunda bilgiler verilip tanıtıcı broşürler dağıtıldı.

 

     El Hijyenin önemi hakkında açıklama yapan enfeksiyon hemşirelerimiz Sezin ÇENGELLERLİ ve Döndü KUBAT   “Ellerde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma olduğunu, eller ile her şeye dokunarak kontamine (bulaşma) meydana geldiğini söylediler.

      El hijyenimiz için el yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastalıkların yayılmasından ve hastalığın oluşmasından korur. Dokunulan her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima eller yıkanmalıdır.

     Temizlik ellerde başlar, birçok hastalık ellerimizden bize, ailemize ve arkadaşlarımıza kolayca bulaşabilir. Ellerimizi doğru yıkadığımız takdirde kendimizi ve çevremizi hastalıklardan koruyabiliriz. Özellikle sağlık çalışanlarının el hijyeni uygulamasına dikkat etmesiyle sağlık bakım hizmeti veren kuruluşlarda hastalıkların yayılımı engellenebilecektir. Unutulmamalıdır ki temiz eller sağlık sistemini daha güvenli hale getirecek, hayat kuracaktır.
 

Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ?

  • Her tuvalete gidişten sonra
  • Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
  • Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
  • Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyve dokunduktan sonra
  • İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
  • Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
  • Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
  • Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
  • Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
  • Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
  • Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dâhil) sonra
  • Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra
  • Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra

Nasıl El Yıkamalıyız.?

Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak
Sabunun iyice yayılması sağlanarak En az 15-20 saniye süresince
Ellerimizin üstü, altı, parmak araları, tırnak altları, avuç içi, dirsek hizaları iyice ovuşturulur.

Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kağıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır. Kurutma varsa iyice kurutulur.
Musluk kapatılarak, kagıt havluda kutusuna atılır.

Sağlık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.