DARICA İSKOLİYE MEKTEBİ YENİDEN HAYAT BULDU

Darıca 24.05.2018 - 15:17, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

DARICA İSKOLİYE MEKTEBİ YENİDEN HAYAT BULDU

Darıca İskoliye Mektebi ve Tekel Binası Restorasyon Uygulama Proje çalışmalarında sona gelirken, tarihi yapının mimarisi görenleri kendine hayran bırakıyor.

2015 yılında Kocaeli Valiliği ile Darıca Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde yapımına başlanan proje aslına uygun bir şekilde restore edilirken, eskiden okul binası olarak kullanılan bina ile birlikte tekel binası halka hizmet verecek. Yapılan çalışmalar kapsamda, tarihi binalar mevcut duvarları korunarak, üslup, malzeme ve mimari detaylar bakımında mümkün olduğunca aslına sadık kalınarak restore ediliyor. Osmanlı Döneminden Kalma Eser Tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan ve 1875'te yapımına karar verilen İskoliye Mektebi 1882'de hizmet vermeye başlamış. Tarihi binada 1900'lerin başında meydana gelen büyük yangın dışında 1964 yılına kadar eğitim verildi. Bölgede yaşayan Rumların Yunanistan'a gitmesiyle bu tarihten sonra kısa bir süre kaymakamlık olarak hizmet veren bina zamanla tahrip olurken, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde büyük bölümü yıkıldı.
Darıca İskoliye Mektebi ve Tekel Binası Restorasyon Uygulama Proje çalışmalarında sona gelirken, tarihi yapının mimarisi görenleri kendine hayran bırakıyor.

2015 yılında Kocaeli Valiliği ile Darıca Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde yapımına başlanan proje aslına uygun bir şekilde restore edilirken, eskiden okul binası olarak kullanılan bina ile birlikte tekel binası halka hizmet verecek. Yapılan çalışmalar kapsamda, tarihi binalar mevcut duvarları korunarak, üslup, malzeme ve mimari detaylar bakımında mümkün olduğunca aslına sadık kalınarak restore ediliyor.

Osmanlı Döneminden Kalma Eser

Tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan ve 1875'te yapımına karar verilen İskoliye Mektebi 1882'de hizmet vermeye başlamış. Tarihi binada 1900'lerin başında meydana gelen büyük yangın dışında 1964 yılına kadar eğitim verildi. Bölgede yaşayan Rumların Yunanistan'a gitmesiyle bu tarihten sonra kısa bir süre kaymakamlık olarak hizmet veren bina zamanla tahrip olurken, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde büyük bölümü yıkıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.