Darıca'da Özgürlük Pazarlığı

25.04.2017 - 14:58, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Darıca'da Özgürlük Pazarlığı

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan genç mülteciler, hayatta en önemli değerin özgürlük ve sağlık olduğunu belirtti. Aralarında ülkesinde öğretmenlik yapan ancak savaş nedeniyle sığındıkları Darıca’da, inşaatlarda amelelik ev nakliyatı gibi beden işçiliği yapan genç mülteciler, “Sağlığımız yerinde, özgürce yaşıyoruz. Evet çok yorucu işlerde az parayla çalışıyoruz ama biz şükrediyoruz.” dediler.

Gerek içinde bulundukları durum, gerekse yaşadıkları çaresizlik nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşasalar da Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk vatandaşlarına minnet duyduklarını belirten Suriyeli Gençler, “ Gündelik işlerde çalışarak ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. ”dediler.  İsmini vermek istemeyen Suriyelilerden biri “Suriye’de öğretmenlik yaparak ekmeğimizi kazanıyorduk. Önce özgürlüğümüz sonra da can güvenliğimiz gitti. Hayatta neye sahip olursan ol, ülken güçlü olmadıktan sonra kişi olarak bir hiçsin. Herkes gibi bizler de büyük umutlarla okuduk. Meslek sahibi olduk. Ancak ülkemizde özgürlüğümüz kalmayınca her şey sıfır oldu. Bu nedenle Türkiye’de yaşayan özellikle genç neslin bağımsızlık ve özgürlüklerinin kıymetini iyi bilmelerini tavsiye ediyorum. Bizim durumumuza düşmek istemiyorlarsa çok bilinçli olsunlar” diye konuştu.  TÜRKLER İYİ PAZARLIK YAPIYOR Gündelik işlerde çalışmak için yaklaşık 30’a yakın Suriyeli genç Sırasöğütler Mahallesi 60.Yıl Ortaokul karşısındaki kaldırımda kendilerine iş verecek insanları bekliyorlar. Her zaman iş çıkmadığını iş çıktığı zamanlarda da kendilerine iş verecek inşaat sahiplerinin çok iyi pazarlıklarla çok düşük fiyata çalıştırdıklarını ifade ettiler. Yaşadıkları yokluk ve çaresizlikten zaten pazarlık yapamayacak durumda olduklarını belirten Suriyeli gençler,”Biz hem sağlığımız için Allaha şükrediyoruz hem de bizlere kucak açan Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ediyoruz. Türk Halkının vicdanı, misafirperverliği ve merhametine minnettarız. Türk Halkı yaşadıkları ülkenin  gücü için şükretmeli.” dedi. ARAMIZDA DİPLOMALI ÇOK Aralarında ülkesinde hukuk okuyan bir başka Suriyeli genç ise, “Burada birçok diplomalı Suriyeli bulunmakta ancak bunlar diploma noktasında denklik bulamadıkları için burada temizlikçilik, garsonluk, amelelik gibi işlerde çalışmaktadırlar. Bu noktada Darıca halkı diğer illere göre daha çok sahip çıkmakta ve insani olarak daha duyarlılar. İlk başta bu noktada teşekkür etmek istiyorum. Ancak yaşanılan sorunlar da bulunmakta. Burada 300 TL’ye sigortasız ve kayıt dışı çalışan birçok Suriyeli bulunmakta. Ki bazen ücretleri bile tam olarak verilmiyor. Bazen yaşanılan olumsuzluklardan bahsediyorlar; dilencilerden ve başka yanlış yapanlardan ancak bilinmelidir ki hepsi Suriyeli değil. Her toplumda da düzgün yaşayan ve yanlış hayat süren insanlar bulunmaktadır. Herkese bu damgayı vurmak bence yanlıştır. “dedi. Haber: Adnan Ayvaz
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan genç mülteciler, hayatta en önemli değerin özgürlük ve sağlık olduğunu belirtti. Aralarında ülkesinde öğretmenlik yapan ancak savaş nedeniyle sığındıkları Darıca’da, inşaatlarda amelelik ev nakliyatı gibi beden işçiliği yapan genç mülteciler, “Sağlığımız yerinde, özgürce yaşıyoruz. Evet çok yorucu işlerde az parayla çalışıyoruz ama biz şükrediyoruz.” dediler.

Gerek içinde bulundukları durum, gerekse yaşadıkları çaresizlik nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşasalar da Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk vatandaşlarına minnet duyduklarını belirten Suriyeli Gençler, “ Gündelik işlerde çalışarak ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. ”dediler.  İsmini vermek istemeyen Suriyelilerden biri “Suriye’de öğretmenlik yaparak ekmeğimizi kazanıyorduk. Önce özgürlüğümüz sonra da can güvenliğimiz gitti. Hayatta neye sahip olursan ol, ülken güçlü olmadıktan sonra kişi olarak bir hiçsin. Herkes gibi bizler de büyük umutlarla okuduk. Meslek sahibi olduk. Ancak ülkemizde özgürlüğümüz kalmayınca her şey sıfır oldu. Bu nedenle Türkiye’de yaşayan özellikle genç neslin bağımsızlık ve özgürlüklerinin kıymetini iyi bilmelerini tavsiye ediyorum. Bizim durumumuza düşmek istemiyorlarsa çok bilinçli olsunlar” diye konuştu. 

TÜRKLER İYİ PAZARLIK YAPIYOR

Gündelik işlerde çalışmak için yaklaşık 30’a yakın Suriyeli genç Sırasöğütler Mahallesi 60.Yıl Ortaokul karşısındaki kaldırımda kendilerine iş verecek insanları bekliyorlar. Her zaman iş çıkmadığını iş çıktığı zamanlarda da kendilerine iş verecek inşaat sahiplerinin çok iyi pazarlıklarla çok düşük fiyata çalıştırdıklarını ifade ettiler. Yaşadıkları yokluk ve çaresizlikten zaten pazarlık yapamayacak durumda olduklarını belirten Suriyeli gençler,”Biz hem sağlığımız için Allaha şükrediyoruz hem de bizlere kucak açan Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ediyoruz. Türk Halkının vicdanı, misafirperverliği ve merhametine minnettarız. Türk Halkı yaşadıkları ülkenin  gücü için şükretmeli.” dedi.

ARAMIZDA DİPLOMALI ÇOK

Aralarında ülkesinde hukuk okuyan bir başka Suriyeli genç ise, “Burada birçok diplomalı Suriyeli bulunmakta ancak bunlar diploma noktasında denklik bulamadıkları için burada temizlikçilik, garsonluk, amelelik gibi işlerde çalışmaktadırlar. Bu noktada Darıca halkı diğer illere göre daha çok sahip çıkmakta ve insani olarak daha duyarlılar. İlk başta bu noktada teşekkür etmek istiyorum. Ancak yaşanılan sorunlar da bulunmakta. Burada 300 TL’ye sigortasız ve kayıt dışı çalışan birçok Suriyeli bulunmakta. Ki bazen ücretleri bile tam olarak verilmiyor. Bazen yaşanılan olumsuzluklardan bahsediyorlar; dilencilerden ve başka yanlış yapanlardan ancak bilinmelidir ki hepsi Suriyeli değil. Her toplumda da düzgün yaşayan ve yanlış hayat süren insanlar bulunmaktadır. Herkese bu damgayı vurmak bence yanlıştır. “dedi.

Haber: Adnan Ayvaz

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.