Darıcalı şempanzelerin gönüllü annesi!

Darıca 28.06.2019 - 16:55, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Darıcalı şempanzelerin gönüllü annesi!

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi veteriner hekimi Hilal Akbaş, annelerinin bakmayı reddettiği bebek şempanzeler Gölge ve Jane’a gönüllü annelik yapıyor.

Özellikle Afrika ülkelerinden farklı sektörlerde kullanılmak üzere kaçak yollarla dünyanın dört bir yanına dağıtılan egzotik hayvanlar, milyarlarca dolarlık pazar oluşturuyor. Yolu Türkiye’ye hayvan kaçakçıları ile düşen ‘Kınalı’ isimli dişi şempanze evcil hayvan dükkânlarında satılmak üzereyken Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yaptığı bir baskının ardından kurtarılarak Darıca’da bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’ne gönderildi. Belirli aralıklarla iki yavru doğuran Kınalı, travmatik geçmişi nedeniyle kendi bebeklerine bakmayı reddetti. ŞEMPANZE OLMAYI ÖĞRENDİM  Gölge ve Jane adı verilen bebeklerin kaderleri veteriner hekim Hilal Akbaş ile tanışmalarının ardından değişti. Annesiz kalan Gölge ve Jane’e annelik yapan bakıcıları Hilal Akbaş onların kendisine değil kendisinin onlara ayak uydurduğunu söylüyor. Bir şempanzenin nasıl davrandığını, nelerden hoşlandığını, yavrularına nasıl baktığını araştırdığını belirten Akbaş, bebek şempanzelerin annelerini taklit ederek onlarla uyum sağlamaya çalışıyor. “Bizim burda esas amacımız onları tekrar sosyal aile yapılarına kavuşturabilmek” diyen Akbaş, “Şimdi iki buçuk yaşına giren Jane, kardeşi Gölge’ye nazaran daha karakterli olsa da topluluk içerisinde iki kardeş birbirlerine her daim destek veriyor. Egzotik hayvanlar evcil hayvan olarak görülemez. Gölge ve Jane’in anne ve babasından ayrı olarak bizim himayemizde büyüyor olması onun annesinin evcil hayvan olarak satılmasıyla başlayan bir hikâyenin sonucu” dedi. En büyük isteklerinin hayvanların doğada yaşaması olduğunu söyleyen Akbaş, nesli tükenmekte olan türlerin koruma programlarına iştirak ettiklerini, üremelerinin kontrol altında tutulmak istenmesi nedeniyle de kendilerini misafir ettiklerini belirtiyor.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi veteriner hekimi Hilal Akbaş, annelerinin bakmayı reddettiği bebek şempanzeler Gölge ve Jane’a gönüllü annelik yapıyor.

Özellikle Afrika ülkelerinden farklı sektörlerde kullanılmak üzere kaçak yollarla dünyanın dört bir yanına dağıtılan egzotik hayvanlar, milyarlarca dolarlık pazar oluşturuyor. Yolu Türkiye’ye hayvan kaçakçıları ile düşen ‘Kınalı’ isimli dişi şempanze evcil hayvan dükkânlarında satılmak üzereyken Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yaptığı bir baskının ardından kurtarılarak Darıca’da bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’ne gönderildi. Belirli aralıklarla iki yavru doğuran Kınalı, travmatik geçmişi nedeniyle kendi bebeklerine bakmayı reddetti.

ŞEMPANZE OLMAYI ÖĞRENDİM 

Gölge ve Jane adı verilen bebeklerin kaderleri veteriner hekim Hilal Akbaş ile tanışmalarının ardından değişti. Annesiz kalan Gölge ve Jane’e annelik yapan bakıcıları Hilal Akbaş onların kendisine değil kendisinin onlara ayak uydurduğunu söylüyor. Bir şempanzenin nasıl davrandığını, nelerden hoşlandığını, yavrularına nasıl baktığını araştırdığını belirten Akbaş, bebek şempanzelerin annelerini taklit ederek onlarla uyum sağlamaya çalışıyor. “Bizim burda esas amacımız onları tekrar sosyal aile yapılarına kavuşturabilmek” diyen Akbaş, “Şimdi iki buçuk yaşına giren Jane, kardeşi Gölge’ye nazaran daha karakterli olsa da topluluk içerisinde iki kardeş birbirlerine her daim destek veriyor. Egzotik hayvanlar evcil hayvan olarak görülemez. Gölge ve Jane’in anne ve babasından ayrı olarak bizim himayemizde büyüyor olması onun annesinin evcil hayvan olarak satılmasıyla başlayan bir hikâyenin sonucu” dedi. En büyük isteklerinin hayvanların doğada yaşaması olduğunu söyleyen Akbaş, nesli tükenmekte olan türlerin koruma programlarına iştirak ettiklerini, üremelerinin kontrol altında tutulmak istenmesi nedeniyle de kendilerini misafir ettiklerini belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.