Depremler Gebze’den izleniyor!

Gebze 29.09.2019 - 16:12, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Depremler Gebze’den izleniyor!

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde bulunan Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, deprem verilerini anlık olarak kaydederek tüm kurumlara bildiriyor.

Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde 1983 yılında kurulan Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü 20 milyon dolarlık altyapısıyla deprem araştırmaları yaparak, deprem anında kaydettiği verileri anlık olarak AFAD’a iletiyor. 27 kişilik bilim insanı ve araştırmacılardan oluşan ekiple çalışmalarını sürdüren Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün Türkiye genelinde 30’u Marmara Bölgesi’nde olmak üzere 55 simolojik gözlem istasyonu bulunuyor. YURTDIŞINA AÇILDIK Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Karaman, “1984 yılında kuruldu. Bu süre içerisinde Türkiye’nin en önemli çatı yer bilimleri kurumlarından bir tanesi. Türkiye’nin ilk deprem kayıt cihazlarını yaptık. Önemli projelere imza attık. Ciddi bir altyapı oluşturduk. Sonradan öyle bir tecrübe kazandık ki, bunu artık yurt dışına kullanmaya başladık. Şuanda Pakistan’ın deprem altyapısını biz yapıyoruz. Deprem verilerinin anlık olarak AFAD ile paylaşıldığını söyleyen Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Karaman, “Türkiye’nin en büyük sıkıntısı veri. Çok pahalı bir şey. Biz veri topluyoruz. Yere dair, yerin her alanında, yer bilimlerinde kullanılan her türlü veriyi kaydediyoruz. AR-GE GEBZE’DE Bunu çok etkin bir şekilde kullanarak depremlerin araştırılması konusunda, arkeolojik araştırmaların yapılmasında, nükleer santrallerin kurulmasında gibi hepsinde kullanıyoruz. Devletin ihtiyaç duyduğu bütün AR-GE’yi biz burada yapıyoruz. Biz deprem kayıtlarını aldığımız zaman bunları yetkili kurumlarla paylaşıyoruz. Örneğin AFAD ile paylaşıyoruz, üniversitelerle ve dünyanın geri kalanıyla. Bizde onların verilerini kullanıyoruz. Biz kaydettiğimiz veriyi değerlendiren bir kurumuz ve o değerlendirmenin sonucunda elde ettiğimiz bilgiyi ilgili kuruma aktaran bir durumuz. İstanbul, Bursa, Balıkesir hep deprem bölgesi. Biz o illerle ilgili çalışma yapıyor ve belediyelere veriyoruz. Belediyeler bu bilgiyi kullanarak çalışma yapıyor örneğin afet eylem planlarını hazırlıyorlar” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde bulunan Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, deprem verilerini anlık olarak kaydederek tüm kurumlara bildiriyor.

Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde 1983 yılında kurulan Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü 20 milyon dolarlık altyapısıyla deprem araştırmaları yaparak, deprem anında kaydettiği verileri anlık olarak AFAD’a iletiyor. 27 kişilik bilim insanı ve araştırmacılardan oluşan ekiple çalışmalarını sürdüren Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün Türkiye genelinde 30’u Marmara Bölgesi’nde olmak üzere 55 simolojik gözlem istasyonu bulunuyor.

YURTDIŞINA AÇILDIK

Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Karaman, “1984 yılında kuruldu. Bu süre içerisinde Türkiye’nin en önemli çatı yer bilimleri kurumlarından bir tanesi. Türkiye’nin ilk deprem kayıt cihazlarını yaptık. Önemli projelere imza attık. Ciddi bir altyapı oluşturduk. Sonradan öyle bir tecrübe kazandık ki, bunu artık yurt dışına kullanmaya başladık. Şuanda Pakistan’ın deprem altyapısını biz yapıyoruz. Deprem verilerinin anlık olarak AFAD ile paylaşıldığını söyleyen Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Karaman, “Türkiye’nin en büyük sıkıntısı veri. Çok pahalı bir şey. Biz veri topluyoruz. Yere dair, yerin her alanında, yer bilimlerinde kullanılan her türlü veriyi kaydediyoruz.

AR-GE GEBZE’DE

Bunu çok etkin bir şekilde kullanarak depremlerin araştırılması konusunda, arkeolojik araştırmaların yapılmasında, nükleer santrallerin kurulmasında gibi hepsinde kullanıyoruz. Devletin ihtiyaç duyduğu bütün AR-GE’yi biz burada yapıyoruz. Biz deprem kayıtlarını aldığımız zaman bunları yetkili kurumlarla paylaşıyoruz. Örneğin AFAD ile paylaşıyoruz, üniversitelerle ve dünyanın geri kalanıyla. Bizde onların verilerini kullanıyoruz. Biz kaydettiğimiz veriyi değerlendiren bir kurumuz ve o değerlendirmenin sonucunda elde ettiğimiz bilgiyi ilgili kuruma aktaran bir durumuz. İstanbul, Bursa, Balıkesir hep deprem bölgesi. Biz o illerle ilgili çalışma yapıyor ve belediyelere veriyoruz. Belediyeler bu bilgiyi kullanarak çalışma yapıyor örneğin afet eylem planlarını hazırlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.