DEVLET BORCU OLANLARA AF ÇIKARDI

Çayırova 16.04.2016 - 10:03, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

DEVLET BORCU OLANLARA AF ÇIKARDI

Hükümet, GSS prim borcu olan 3,5 milyon gence af çıkardı. Ancak muhalefetin, borcunu ödeyen 1 milyon gence 'geri iade' önerisini reddetti.

Genel Sağlık Sigortası(GSS) prim borçlarını silen düzenleme yasalaştı. Borcunu ödemeyen 3,5 milyon genç aftan yararlanırken, ödeme yapan 1 milyon genç parasını geri alamayacak. Muhalefet partilerinin "Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilir" teklifi AK Parti tarafından reddedildi. 2012 yılında yeşil kartın yerine getirilen GSS sistemiyle 18 ila 25 yaş arasındaki gençlere prim borcu çıkarıldı. 4 YILDIR YOLUNA GİRMEDİ Gelir testi yaptırmayan ve gelir testi yaptırdığı halde işsiz olduğu için prim ödeyemeyen 5 milyona yakın gence en yüksek basamaktan borç çıkartıldı. Gençler hastanede tedavi olamadı, eczanelerden ücretsiz ilaç alamadı. Krizi çözmek amacıyla 7 Haziran seçimleri öncesinde GSS borçlarına yapılandırma getirildi. 1 milyondan fazla genç bu süre içinde borcunu ödedi. 3,5 milyon genç ise hiç ödemedi. MAHSUPLAŞMA REDDEDİLDİ CHP ve HDP, 3,5 milyon gencin prim borcunun silinmesinin yanı sıra, 2012- 2016 yılları arasında borcunu ödeyen 1 milyon gence de paralarının iadesini önerdi. 100 ila 2 bin TL arasında prim borcu ödeyenlere paraları iade edilmediği gibi, bundan sonraki aylar için mahsuplaşma teklifi de reddedildi. İŞ BULAMAYAN GENÇLER ÖDEYECEK MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise sadece 25 yaşını doldurmayanların GSS prim borçlarının silinmesini eleştirdi. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu'ya seslenen Kalaycı, "Bu düzenleme gençlerin sorununa kalıcı bir çözüm getirmemektedir. 25 yaşını doldurmuş işsiz gençlerimizin suçu, günahı nedir? Bunlar yine mağdur olacaktır" dedi. Kalaycı, borcu silinen 25 yaşını doldurmayan gençlerin de iş bulamadıkları takdirde yine sağlık primi ödeyemeyeceği uyarısı yaptı. EVLAT VERGiSi KESiLiYOR Önergeyi veren CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, GSS ile ailelere işsiz 'evlat vergisi' kesildiğini söyledi. Okulunu bitiren ancak işsiz gençlerin sağlık primi borcu nedeniyle hastanelere gidemediğini belirten Arslan, şunları söyledi: GSS YİNE TIKANACAK "25 yaşına kadar borçlar silinecek deniliyor ama ödemiş olanlarla ilgili herhangi bir kural ortaya konulmuyor. Borcunu ödemiş olan bu insanların primlerini devlet niye iade etmiyor? Hükümet bunu reddederek en az 1 milyon genci cezalandırdı. Bu haliyle GSS yine tıkanacak. 2 yıl sonra yine af getirip çözmek zorunda kalacaklar."
Hükümet, GSS prim borcu olan 3,5 milyon gence af çıkardı. Ancak muhalefetin, borcunu ödeyen 1 milyon gence 'geri iade' önerisini reddetti.

Genel Sağlık Sigortası(GSS) prim borçlarını silen düzenleme yasalaştı. Borcunu ödemeyen 3,5 milyon genç aftan yararlanırken, ödeme yapan 1 milyon genç parasını geri alamayacak.

Muhalefet partilerinin "Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilir" teklifi AK Parti tarafından reddedildi. 2012 yılında yeşil kartın yerine getirilen GSS sistemiyle 18 ila 25 yaş arasındaki gençlere prim borcu çıkarıldı.

4 YILDIR YOLUNA GİRMEDİ

Gelir testi yaptırmayan ve gelir testi yaptırdığı halde işsiz olduğu için prim ödeyemeyen 5 milyona yakın gence en yüksek basamaktan borç çıkartıldı. Gençler hastanede tedavi olamadı, eczanelerden ücretsiz ilaç alamadı. Krizi çözmek amacıyla 7 Haziran seçimleri öncesinde GSS borçlarına yapılandırma getirildi. 1 milyondan fazla genç bu süre içinde borcunu ödedi. 3,5 milyon genç ise hiç ödemedi.

MAHSUPLAŞMA REDDEDİLDİ

CHP ve HDP, 3,5 milyon gencin prim borcunun silinmesinin yanı sıra, 2012- 2016 yılları arasında borcunu ödeyen 1 milyon gence de paralarının iadesini önerdi. 100 ila 2 bin TL arasında prim borcu ödeyenlere paraları iade edilmediği gibi, bundan sonraki aylar için mahsuplaşma teklifi de reddedildi.

İŞ BULAMAYAN GENÇLER ÖDEYECEK

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise sadece 25 yaşını doldurmayanların GSS prim borçlarının silinmesini eleştirdi. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu'ya seslenen Kalaycı, "Bu düzenleme gençlerin sorununa kalıcı bir çözüm getirmemektedir. 25 yaşını doldurmuş işsiz gençlerimizin suçu, günahı nedir? Bunlar yine mağdur olacaktır" dedi. Kalaycı, borcu silinen 25 yaşını doldurmayan gençlerin de iş bulamadıkları takdirde yine sağlık primi ödeyemeyeceği uyarısı yaptı.

EVLAT VERGiSi KESiLiYOR

Önergeyi veren CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, GSS ile ailelere işsiz 'evlat vergisi' kesildiğini söyledi. Okulunu bitiren ancak işsiz gençlerin sağlık primi borcu nedeniyle hastanelere gidemediğini belirten Arslan, şunları söyledi:

GSS YİNE TIKANACAK

"25 yaşına kadar borçlar silinecek deniliyor ama ödemiş olanlarla ilgili herhangi bir kural ortaya konulmuyor. Borcunu ödemiş olan bu insanların primlerini devlet niye iade etmiyor? Hükümet bunu reddederek en az 1 milyon genci cezalandırdı. Bu haliyle GSS yine tıkanacak. 2 yıl sonra yine af getirip çözmek zorunda kalacaklar."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.