19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Dikkatli: “Uygulanacaksa bir anlamı olacak”

Gebze 23.01.2020 - 18:46, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Dikkatli: “Uygulanacaksa bir anlamı olacak”

Dışarıdaki Patiler Gönüllüsü ve Gebze Darıca Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu üyesi Dilek Uğur Dikkatli, ‘hayvan hakları’ yasa teklifinde sona gelinmesine dikkat çekerek konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Dışarıdaki Patiler Gönüllüsü ve Gebze Darıca Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu (GE–DAR) üyesi Dilek Uğur Dikkatli, Hayvan severlerin uzun zamandır merakla beklediği hayvan hakları yasa teklifinde sona gelinmesine dikkat çekerek konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Dikkatli “Yasa uygulanırsa çok yerinde içeriklere sahip. Ancak mesele uygulanması, şu anda da yasalar var, ancak hayvanlara olan eziyet sürüyor” dedi. ŞU ANDA DA YASALAR VAR TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ocak ayında Meclis’e geleceğini söylediği hayvan hakları yasa teklifinin altyapısını oluşturacak TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun raporu tamamlanması sonrasında görüşlerine başvurduğumuz Dilek Uğur Dikkatli, “Yasaların ağırlaşması, caydırıcı olması güzel. Bu yasalar, belediyeleri de kapsamalı, belediye çalışanlarınca da uygulanmalı. O zaman bir anlamı olur, şu anda da yasalar var, ancak sonuçlar ortada” dedi. 'HAYVANLARA YÖNELİK SUÇ İŞLEYENLERİN HAYVAN SAHİBİ OLMASI ENGELLENMELİ' Raporda, yasa teklifinde olması istenilen öneriler özetle şöyle; Hayvanlar hukuk öznesi sayılmasa da hukuk nesnesi de (eşya) sayılmamalı. Tüm ülke çapında kısırlaştırma uygulanmalı. Popülasyon kontrolü amacıyla hayvan sayısı tespit edilmeli. Hayvan refahı ve sağlığı açısından önemli risk doğuran mobil kısırlaştırma üniteleri ivedilikle kaldırılmalı. Bir hayvan neslini yok etme, öldürme, acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve dövüştürme suç kapsamına alınmalı. Ev hayvanını terk etmek gibi fiillere ilişkin 10 bin liradan az olmamak üzere idari para cezası getirilmeli. Hayvanlara yönelik suç işleyenlerin hayvan sahibi olması engellenmeli. İnternet üzerinden hayvan dövüşü duyurusu katalog suç kapsamına alınmalı. Hayvanlara karşı işlenen suçlarda açılacak davalara ilgili kuruluşlar müdahil olabilmeli. Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son verilmelidir. Sahibi olduğu hayvanı sokağa atan kişilere ciddi yaptırımlar getirilmelidir. Sokağa terk edilen bir hayvanın sahipli olduğunun anlaşılabilmesi için, kimliklendirmeye ilişkin mevzuat ivedilikle yürürlük kazanmalıdır. ‘Hayvan Refahı Fonu’ oluşturulmalı. Hayvanlara yönelik işlenen suçlara müdahale etmek amacıyla hayvan kolluğu kurulmalı. 'Hayvanlarla cinsel ilişki' ifadesi 'hayvanların cinsel istismarı' diye değiştirilmeli'

Dışarıdaki Patiler Gönüllüsü ve Gebze Darıca Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu üyesi Dilek Uğur Dikkatli, ‘hayvan hakları’ yasa teklifinde sona gelinmesine dikkat çekerek konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Dışarıdaki Patiler Gönüllüsü ve Gebze Darıca Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu (GE–DAR) üyesi Dilek Uğur Dikkatli, Hayvan severlerin uzun zamandır merakla beklediği hayvan hakları yasa teklifinde sona gelinmesine dikkat çekerek konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Dikkatli “Yasa uygulanırsa çok yerinde içeriklere sahip. Ancak mesele uygulanması, şu anda da yasalar var, ancak hayvanlara olan eziyet sürüyor” dedi.

ŞU ANDA DA YASALAR VAR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ocak ayında Meclis’e geleceğini söylediği hayvan hakları yasa teklifinin altyapısını oluşturacak TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun raporu tamamlanması sonrasında görüşlerine başvurduğumuz Dilek Uğur Dikkatli, “Yasaların ağırlaşması, caydırıcı olması güzel. Bu yasalar, belediyeleri de kapsamalı, belediye çalışanlarınca da uygulanmalı. O zaman bir anlamı olur, şu anda da yasalar var, ancak sonuçlar ortada” dedi.

'HAYVANLARA YÖNELİK SUÇ İŞLEYENLERİN HAYVAN SAHİBİ OLMASI ENGELLENMELİ'

Raporda, yasa teklifinde olması istenilen öneriler özetle şöyle; Hayvanlar hukuk öznesi sayılmasa da hukuk nesnesi de (eşya) sayılmamalı. Tüm ülke çapında kısırlaştırma uygulanmalı. Popülasyon kontrolü amacıyla hayvan sayısı tespit edilmeli. Hayvan refahı ve sağlığı açısından önemli risk doğuran mobil kısırlaştırma üniteleri ivedilikle kaldırılmalı. Bir hayvan neslini yok etme, öldürme, acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve dövüştürme suç kapsamına alınmalı. Ev hayvanını terk etmek gibi fiillere ilişkin 10 bin liradan az olmamak üzere idari para cezası getirilmeli. Hayvanlara yönelik suç işleyenlerin hayvan sahibi olması engellenmeli. İnternet üzerinden hayvan dövüşü duyurusu katalog suç kapsamına alınmalı. Hayvanlara karşı işlenen suçlarda açılacak davalara ilgili kuruluşlar müdahil olabilmeli. Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son verilmelidir. Sahibi olduğu hayvanı sokağa atan kişilere ciddi yaptırımlar getirilmelidir. Sokağa terk edilen bir hayvanın sahipli olduğunun anlaşılabilmesi için, kimliklendirmeye ilişkin mevzuat ivedilikle yürürlük kazanmalıdır. ‘Hayvan Refahı Fonu’ oluşturulmalı. Hayvanlara yönelik işlenen suçlara müdahale etmek amacıyla hayvan kolluğu kurulmalı. 'Hayvanlarla cinsel ilişki' ifadesi 'hayvanların cinsel istismarı' diye değiştirilmeli'

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.