Diyetisyen Yılmaz, “Stres ve Beslenme”

Sağlık 02.01.2020 - 16:02, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Diyetisyen Yılmaz, “Stres ve Beslenme”

Besinler ve duygu durumu arasındaki ilişki karmaşıktır. Duygu durumu, bireylerin hangi besini tüketeceğini etkilemektedir. Stresli zamanlarda aşırı yemek yemek yaygın bir reaksiyondur. Yapılan çeşitli çalışmalarda katılımcıların çoğunluğu stresli zamanlarda diyetlerini değiştirdiklerini belirtmiştir. Hepimiz stresli olduğumuz zamanlarda bizi rahatlatacak besinler ararız ve bu besinler genellikle karbonhidrat oranı yüksek, hazırlanması kolay yiyeceklerdir. Ancak; karbonhidrat değeri yüksek olan besinler kan şekerinde adrenalin ya da stres hormonu olarak adlandırılan epinefrinde dalgalanmalara sebep olur. Buna göre yüksek oranda rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi stres yanıtını kötüleştirebilir. Stresli olduğunuz zamanlarda hemen bir bitki çayı demleyip içebilirsiniz. Ihlamur, kuşburnu, tarçın, karanfil, papatya gerginliğinizi alır. Serotonin etkisi gösteren besinlerin tüketimini arttırın. Muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak, yumurta, kaju fıstığı, badem, susam, kabak çekirdeği, soya fasulyesi, buğday, mısır serotonin salınımını artırır. Süt, yoğurt, ayran içerdiği laktik asit sayesinde vücudu gevşetir ve sakinlik sağlar. C vitamini yüksek besinlerin de vücudu gevşettiği biliniyor. Yeşil yapraklı sebzeler, kivi, havuç, turunçgiller ve yeşil biber  bu açıdan çok faydalıdır. Cips, bisküvi, şarküteri ürünleri gibi şekerli ve yağlı yiyecekler de tansiyonu yükseltiyor. Yükselen tansiyon stresi daha da artırıyor. Stres arttıkça yağlanma oranı da yükseliyor. Beyaz şekerle yapılmış her türlü tatlı, kek, kurabiye gibi yiyecekler şeker dengesizliği yapabiliyor. Açlık hissini arttırıyor ve kilo alımını kolaylaştırıyor. Uyku, iştah ve dürtü kontrolünün düzenlenmesi serotoninin görevleri arasındadır ve artmış serotonin seviyesi, ruh halinin iyi olması ile ilişkilidir.

Besinler ve duygu durumu arasındaki ilişki karmaşıktır. Duygu durumu, bireylerin hangi besini tüketeceğini etkilemektedir. Stresli zamanlarda aşırı yemek yemek yaygın bir reaksiyondur. Yapılan çeşitli çalışmalarda katılımcıların çoğunluğu stresli zamanlarda diyetlerini değiştirdiklerini belirtmiştir.

Hepimiz stresli olduğumuz zamanlarda bizi rahatlatacak besinler ararız ve bu besinler genellikle karbonhidrat oranı yüksek, hazırlanması kolay yiyeceklerdir. Ancak; karbonhidrat değeri yüksek olan besinler kan şekerinde adrenalin ya da stres hormonu olarak adlandırılan epinefrinde dalgalanmalara sebep olur. Buna göre yüksek oranda rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi stres yanıtını kötüleştirebilir.

  • Stresli olduğunuz zamanlarda hemen bir bitki çayı demleyip içebilirsiniz. Ihlamur, kuşburnu, tarçın, karanfil, papatya gerginliğinizi alır.
  • Serotonin etkisi gösteren besinlerin tüketimini arttırın. Muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak, yumurta, kaju fıstığı, badem, susam, kabak çekirdeği, soya fasulyesi, buğday, mısır serotonin salınımını artırır.
  • Süt, yoğurt, ayran içerdiği laktik asit sayesinde vücudu gevşetir ve sakinlik sağlar.
  • C vitamini yüksek besinlerin de vücudu gevşettiği biliniyor. Yeşil yapraklı sebzeler, kivi, havuç, turunçgiller ve yeşil biber  bu açıdan çok faydalıdır.
  • Cips, bisküvi, şarküteri ürünleri gibi şekerli ve yağlı yiyecekler de tansiyonu yükseltiyor. Yükselen tansiyon stresi daha da artırıyor. Stres arttıkça yağlanma oranı da yükseliyor.
  • Beyaz şekerle yapılmış her türlü tatlı, kek, kurabiye gibi yiyecekler şeker dengesizliği yapabiliyor. Açlık hissini arttırıyor ve kilo alımını kolaylaştırıyor.

Uyku, iştah ve dürtü kontrolünün düzenlenmesi serotoninin görevleri arasındadır ve artmış serotonin seviyesi, ruh halinin iyi olması ile ilişkilidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.