Doğan, Darıcalıları plazma bağışına davet etti

Darıca 05.10.2020 - 20:26, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Doğan, Darıcalıları plazma bağışına davet etti

Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, pandemi sürecinde ağır hastaların tedavisinde kullanılması için immün plazma bağışlayanların 6 kişiyi kurtardığını belirterek, Darıcalıları plazma bağışına davet etti.  Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, korona virüsle enfekte olan aktif hastalar için etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılan immün plazma bağışı için Darıcalılara çağrıda bulundu. Plazma bağışı hakkında açıklamada bulunan Müdür Doğan, “Darıca’da da ülkemizde korona virüs sürecini yaşamış, 14 gün karantina sürecini bitirmiş hastalarımızı takipteyiz. Testleri negatife dönüp hastalık sürecini başarılı bir şekilde atlatan hastalarımıza plazma bağışı hakkında bilgilendirmede bulunuyoruz” dedi. KAN BAĞIŞI GİBİ PLAZMA ALINIYOR Plazma bağışı bulunmaya karar verenleri evlerinden aldıklarını ifade eden Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, “Bağışçı olmaya karar veren vatandaşlarımızı evlerinden alıp Kızılay kan alma noktasına götürüyoruz. Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi bağışçı sorgulama formu dolduruyor ve muayene ediliyor. Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınıyor. Bu işlem 45-60 dakika sürüyor. Bağışçıdan alınan kana laboratuvar testleri uygulanıyor” diye konuştu.  PLAZMA BAĞIŞI RİSKSİZ Plazma bağışının, bağışçı açısından bir risk taşımadığını kaydeden Müdür Doğan konuşmasında, “Plazma bağışı bağışçının sağlığı açısından herhangi bir risk taşımıyor. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve steril. Setler kapalı sistem olarak çalışıyor. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmiyor. İmmün plazma bağışı, iyileştikten en az 14 gün sonra, en fazla 3 (üç) ay içerisinde yapılıyor. İlk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilerek, en az 10 gün ara ile bir ay içerisinde en fazla 3 kez olmak kaydıyla 3 ay içerisinde toplam 8 kez immün plazma bağışı yapılıyor. Bir bağışçıdan bir ay içerisinde en fazla 1800 ml plazma toplanıyor” ifadelerine yer verdi.

Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, pandemi sürecinde ağır hastaların tedavisinde kullanılması için immün plazma bağışlayanların 6 kişiyi kurtardığını belirterek, Darıcalıları plazma bağışına davet etti. 
Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, korona virüsle enfekte olan aktif hastalar için etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılan immün plazma bağışı için Darıcalılara çağrıda bulundu. Plazma bağışı hakkında açıklamada bulunan Müdür Doğan, “Darıca’da da ülkemizde korona virüs sürecini yaşamış, 14 gün karantina sürecini bitirmiş hastalarımızı takipteyiz. Testleri negatife dönüp hastalık sürecini başarılı bir şekilde atlatan hastalarımıza plazma bağışı hakkında bilgilendirmede bulunuyoruz” dedi.
KAN BAĞIŞI GİBİ PLAZMA ALINIYOR
Plazma bağışı bulunmaya karar verenleri evlerinden aldıklarını ifade eden Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, “Bağışçı olmaya karar veren vatandaşlarımızı evlerinden alıp Kızılay kan alma noktasına götürüyoruz. Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi bağışçı sorgulama formu dolduruyor ve muayene ediliyor. Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınıyor. Bu işlem 45-60 dakika sürüyor. Bağışçıdan alınan kana laboratuvar testleri uygulanıyor” diye konuştu. 
PLAZMA BAĞIŞI RİSKSİZ
Plazma bağışının, bağışçı açısından bir risk taşımadığını kaydeden Müdür Doğan konuşmasında, “Plazma bağışı bağışçının sağlığı açısından herhangi bir risk taşımıyor. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve steril. Setler kapalı sistem olarak çalışıyor. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmiyor. İmmün plazma bağışı, iyileştikten en az 14 gün sonra, en fazla 3 (üç) ay içerisinde yapılıyor. İlk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilerek, en az 10 gün ara ile bir ay içerisinde en fazla 3 kez olmak kaydıyla 3 ay içerisinde toplam 8 kez immün plazma bağışı yapılıyor. Bir bağışçıdan bir ay içerisinde en fazla 1800 ml plazma toplanıyor” ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.