19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Dünya Maymunlar Günü Darıca'da Kutlandı

Darıca 15.12.2016 - 19:31, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Dünya Maymunlar Günü Darıca'da Kutlandı

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde "14 Aralık Dünya Maymunlar Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında hayvanat bahçesinde bulunan iskelet başlı cüce maymunlara ve mantolu pavian maymunlarına sevdikleri meyve ve sebzelerden oluşan "meyve ve sebze kolisi" verildi. Vatandaşlar etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Hayvanat bahçesinin eğitim ve pazarlama müdürü Gökmen Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Maymunlar Gününün azalan maymun nüfusuna dikkat çekmek amacıyla kutlandığını bildirdi. Aydın, park olarak azalan canlıların korunması ve soy devamlılığının sağlanması noktasında aktif hareket ettiklerini, yürüttükleri çalışmalar doğrultusunda son olarak 14 Aralık Dünya Maymunlar Günü'nü kutladıklarını kaydetti. Maymunlar Gününün ilk kez 2000 yılında uluslararası üne sahip karikatürist Casey Sorrow ve Amerikalı sanatçı Eric Millikin tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla kutlandığını anlatan Aydın, ilk yıllarda bu sanatçıların eserlerinde yer verilirken, sonrasında hayvan ticareti, azalan maymun nüfusu ve maymunlar ile ilgili konularda ülkeler bazında çeşitli etkinliklerle kutlandığını ifade etti. Aydın, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre, altı büyük maymun türünden dördünün "kritik tehlikede olan türler" arasında yer aldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Bunlar doğu gorili, batı gorili, Borneo orangutanı ve Sumatra orangutanıdır. Şempanzeler ve Bonobolar ise 'tehlikede olan türler' arasında yer almaktadır. Kaçak avcılık ve hayvanların habitatlarının yok edilmesi nedeniyle doğu gorili nüfusunun son 20 yılda yüzde 77 azaldığı belirtilmektedir. Grauer gorillerinin popülasyonu 1994'te 16 bin 900'ken 2015'te ise bu sayının 3 bin 800'e düştüğü açıklandı. Diğer nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bir tür olan Beringei gorillerinden ise sadece 880'i hayattadır."
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde "14 Aralık Dünya Maymunlar Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında hayvanat bahçesinde bulunan iskelet başlı cüce maymunlara ve mantolu pavian maymunlarına sevdikleri meyve ve sebzelerden oluşan "meyve ve sebze kolisi" verildi.

Vatandaşlar etkinliğe yoğun ilgi gösterildi.

Hayvanat bahçesinin eğitim ve pazarlama müdürü Gökmen Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Maymunlar Gününün azalan maymun nüfusuna dikkat çekmek amacıyla kutlandığını bildirdi.

Aydın, park olarak azalan canlıların korunması ve soy devamlılığının sağlanması noktasında aktif hareket ettiklerini, yürüttükleri çalışmalar doğrultusunda son olarak 14 Aralık Dünya Maymunlar Günü'nü kutladıklarını kaydetti.

Maymunlar Gününün ilk kez 2000 yılında uluslararası üne sahip karikatürist Casey Sorrow ve Amerikalı sanatçı Eric Millikin tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla kutlandığını anlatan Aydın, ilk yıllarda bu sanatçıların eserlerinde yer verilirken, sonrasında hayvan ticareti, azalan maymun nüfusu ve maymunlar ile ilgili konularda ülkeler bazında çeşitli etkinliklerle kutlandığını ifade etti.

Aydın, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre, altı büyük maymun türünden dördünün "kritik tehlikede olan türler" arasında yer aldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bunlar doğu gorili, batı gorili, Borneo orangutanı ve Sumatra orangutanıdır. Şempanzeler ve Bonobolar ise 'tehlikede olan türler' arasında yer almaktadır. Kaçak avcılık ve hayvanların habitatlarının yok edilmesi nedeniyle doğu gorili nüfusunun son 20 yılda yüzde 77 azaldığı belirtilmektedir. Grauer gorillerinin popülasyonu 1994'te 16 bin 900'ken 2015'te ise bu sayının 3 bin 800'e düştüğü açıklandı. Diğer nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bir tür olan Beringei gorillerinden ise sadece 880'i hayattadır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.