19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

DURAKLAMA ( PLATO ) DÖNEMİNDE NELER YAPILMALIDIR?

Sağlık 11.09.2020 - 16:58, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

DURAKLAMA ( PLATO ) DÖNEMİNDE NELER YAPILMALIDIR?

Diyet süreci bireyleri hem fiziki olarak hem ruhsal olarak iyi hissettiren bir süreçtir. Büyük heves ve istekle diyete başlanır, hedef kilolar belirlenir. Bireyin günlük aldığım kalorinin harcanılan kaloriden az olması istenir ve bu kural baz alınarak diyet süreci başlamış olur. Başlangıçta ideal olarak vücut ağırlığı kayıpları meydana gelir fakat bir süre sonra birey diyet listesine ne kadar uyum sağlasa da kilo kaybedemez. İşte biz bu döneme plato dönemi diyoruz. Zaten kelime anlamı olarak da plato , düzlük demektir. Yani kilo kaybı sürecinde tabloda ki eğim aşağı doğru ilerlerken zamanla düzleşmeye başlar. Bu durumun belirli nedenleri vardır. Diyet sürecinde bireyin aldığı kalori azaltılır ve vücut bu düzene uyum sağlar. Zamanla bazal metabolizma hızı azalır ve duraklama dönemi başlar.  Peki metabolizmayı tekrardan nasıl canlandırabiliriz ? 1. Öğün saatlerinizi değiştirin. Yaklaşık 3 aydır diyet yapıyorsunuz ve bu sürede öğün saatleriniz hep aynı iste saatlerde farklılık yaparak metabolizmanızı şaşırtabilirsiniz. Önemli olan vücudu normal rutininden kurtarmak. 2. Egzersizi artırabilirsiniz. Plato dönemine kadar tempolu yürüyüşler yaptınız fakat şimdi harcadığınız kaloriyi daha çok artırmanız ve vücudunuzu daha çok zorlamanız gerekir. Bu yüzden ağırlık çalışmaya ya da kardiyoya başlamanız daha iyi olacaktır. 3. Listenize yeni besin grupları ve besinler eklemek. Sürekli aynı besinleri tüketmek bir süre sonra alışkanlık haline gelir ve vücut bu besinlere karşı tepki vermeyebilir. Bu yüzden plato döneminde farklı besinlere yer vermek gerekir. 4. Ana öğünlerde protein tüketimini artırmak. Beyaz et tüketimini artırmak bu süreçte daha etkili olabilir. 5. Su tüketimini artırmak. 6. Kilo kaybı programından ziyade bir süre kilo kontrolü programı uygulayarak vücuda diyet sürecini unutturmak etkili bir yöntemdir. Bir süre sonra tekrar kilo kaybı programına geçildiği zaman sanki diyete ilk başladığınız seans gibi sıfırdan başlamış olursunuz. 7. Ara öğünlerden kuru meyvelerden ziyade kuru yemişlere ağırlık verin. 8. Metabolizma hızlandıran besinlere diyet listelerinizde yer verin. Zencefil, yeşil çay, beyaz çay, kırmızı biber, tarçın, ananas, yoğurt, zerdeçal, karabiber, pulbiber, yulaf ezmesi , kahve, keten tohumu metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacak besinlerdir. Plato dönemi diyet sürecinde sıklıkla karşılan bir dönemdir. Fakat hedefe ulaşmak için iradeli bir şekilde pes etmeden devam etmek gerekir. Vücudunuz size karşı direniyor olabilir ama sizden daha inatçı olamaz. Bu direnci kırabilirsiniz. Kendinize olan inancınızı yitirmeyin.

Diyet süreci bireyleri hem fiziki olarak hem ruhsal olarak iyi hissettiren bir süreçtir. Büyük heves ve istekle diyete başlanır, hedef kilolar belirlenir. Bireyin günlük aldığım kalorinin harcanılan kaloriden az olması istenir ve bu kural baz alınarak diyet süreci başlamış olur. Başlangıçta ideal olarak vücut ağırlığı kayıpları meydana gelir fakat bir süre sonra birey diyet listesine ne kadar uyum sağlasa da kilo kaybedemez. İşte biz bu döneme plato dönemi diyoruz. Zaten kelime anlamı olarak da plato , düzlük demektir. Yani kilo kaybı sürecinde tabloda ki eğim aşağı doğru ilerlerken zamanla düzleşmeye başlar. Bu durumun belirli nedenleri vardır. Diyet sürecinde bireyin aldığı kalori azaltılır ve vücut bu düzene uyum sağlar. Zamanla bazal metabolizma hızı azalır ve duraklama dönemi başlar. 
Peki metabolizmayı tekrardan nasıl canlandırabiliriz ?
1. Öğün saatlerinizi değiştirin.
Yaklaşık 3 aydır diyet yapıyorsunuz ve bu sürede öğün saatleriniz hep aynı iste saatlerde farklılık yaparak metabolizmanızı şaşırtabilirsiniz. Önemli olan vücudu normal rutininden kurtarmak.
2. Egzersizi artırabilirsiniz.
Plato dönemine kadar tempolu yürüyüşler yaptınız fakat şimdi harcadığınız kaloriyi daha çok artırmanız ve vücudunuzu daha çok zorlamanız gerekir. Bu yüzden ağırlık çalışmaya ya da kardiyoya başlamanız daha iyi olacaktır.
3. Listenize yeni besin grupları ve besinler eklemek.
Sürekli aynı besinleri tüketmek bir süre sonra alışkanlık haline gelir ve vücut bu besinlere karşı tepki vermeyebilir. Bu yüzden plato döneminde farklı besinlere yer vermek gerekir.
4. Ana öğünlerde protein tüketimini artırmak.
Beyaz et tüketimini artırmak bu süreçte daha etkili olabilir.
5. Su tüketimini artırmak.
6. Kilo kaybı programından ziyade bir süre kilo kontrolü programı uygulayarak vücuda diyet sürecini unutturmak etkili bir yöntemdir. Bir süre sonra tekrar kilo kaybı programına geçildiği zaman sanki diyete ilk başladığınız seans gibi sıfırdan başlamış olursunuz.
7. Ara öğünlerden kuru meyvelerden ziyade kuru yemişlere ağırlık verin.
8. Metabolizma hızlandıran besinlere diyet listelerinizde yer verin. Zencefil, yeşil çay, beyaz çay, kırmızı biber, tarçın, ananas, yoğurt, zerdeçal, karabiber, pulbiber, yulaf ezmesi , kahve, keten tohumu metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacak besinlerdir.
Plato dönemi diyet sürecinde sıklıkla karşılan bir dönemdir. Fakat hedefe ulaşmak için iradeli bir şekilde pes etmeden devam etmek gerekir. Vücudunuz size karşı direniyor olabilir ama sizden daha inatçı olamaz. Bu direnci kırabilirsiniz. Kendinize olan inancınızı yitirmeyin.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.