Eller yukarı soygun var

Gebze 15.05.2015 - 08:09, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Eller yukarı soygun var

Müşterilerini kazanç kapısı olarak gören bankaları BDDK'nın sınırlamaları da durduramadı. Bankalar, hizmet gelir kalemlerine zam yaptı. Bu gelirlerini 3 ayda 3 katına çıkararak 6.6 milyar liralık kazanç elde etti

Bankalar vatandaşıın parasını alabilmek için sınır tanımıyor. Pek çok müşteri ile mahkemelik olmalarına rağmen, bankalar yine de vatandaşın cebine elini uzatmaktan vazgeçmiyor. Bankaların ücret ve komisyonları ile hizmet gelirlerinin, Mart sonu itibarıyla 3 ayda tam 3 katına çıkması da bunun kanıtı oldu. 3 ayda elde edilen 6.6 milyar liralık hizmet geliri, 'Eller yukarı soygun var' diye yorumlandı. Bankaların sayısı 60'ı aşan hizmet kalemlerindenaldıkları ücret ve komisyonlar tartışma konusu olmuş ve bunun üzerine geçen yıl Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK) da, bankacılık hizmetlerinden alınan ücret ve komisyonlara 20 kalemle sınırlama getirmişti.  SINIRLAMAYA ZAM FORMÜLÜ  BDDK'nın Ekim ayında yürürlüğe giren yönetmeliğine karşın, bankalar aralarında hesap işletim, kredi tahsis, havale, EFT gibi vatandaşların sıkça karşılaştıkları birçok kalemde ücret artışı yaptı. Bu artışların etkisiyle bankacılık sektörünün söz konusu gelirleri, Mart sonu itibarıyla yılbaşına göre önemli oranda yükseldi. BDDK verilerinden derlenen bilgilere göre; bankaların hizmet gelirleri, Mart sonu itibarıyla 3 ayda 3 katına çıkarak (yüzde 204) 6 milyar 596 milyon liraya ulaştı. Söz konusu dönemde nakdi kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde edilen gelir, 281 milyon liradan 822 milyon lirayı (yüzde 192.5 artış); gayrinakdi kredilerden alınan ücret ve komisyonların tutarı da 215 milyon liradan 674 milyon lirayı (yüzde 213.5 artış) buldu.  EFT 7.5 LİRA OLDU  Yıllık bazda karşılaştırıldığında ise 2015'in ilk çeyreğinde hizmet ve kredilerden elde edilen gelirin miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış kaydetti. Bankaların hizmet gelirlerindeki artışta, özellikle 20 kalemle sınırlandırılan ücretlere bankalarınyaptığı zamlar etkili oldu. Bu kapsamda bazı bankalar düzenlemeden önce 5.5 liradan uyguladıkları, ATM yoluyla farklı banka hesaplarına EFT ücretini 7.5 liraya (yüzde 36 artış); yılda 2 kez aldıkları hesap işletim ücretini 50 liradan 54 liraya (yüzde 8); kredi kartı yıllık üyelik ücretini de 45 liradan 49 liraya (yüzde 9) yükseltti. Bankalar, diğer hizmetlerin ücretlerine de farklı oranlarda zam yaptı.  KAYNAK: TAKVİM
Müşterilerini kazanç kapısı olarak gören bankaları BDDK'nın sınırlamaları da durduramadı. Bankalar, hizmet gelir kalemlerine zam yaptı. Bu gelirlerini 3 ayda 3 katına çıkararak 6.6 milyar liralık kazanç elde etti

Bankalar vatandaşıın parasını alabilmek için sınır tanımıyor. Pek çok müşteri ile mahkemelik olmalarına rağmen, bankalar yine de vatandaşın cebine elini uzatmaktan vazgeçmiyor. Bankaların ücret ve komisyonları ile hizmet gelirlerinin, Mart sonu itibarıyla 3 ayda tam 3 katına çıkması da bunun kanıtı oldu. 3 ayda elde edilen 6.6 milyar liralık hizmet geliri, 'Eller yukarı soygun var' diye yorumlandı. Bankaların sayısı 60'ı aşan hizmet kalemlerindenaldıkları ücret ve komisyonlar tartışma konusu olmuş ve bunun üzerine geçen yıl Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK) da, bankacılık hizmetlerinden alınan ücret ve komisyonlara 20 kalemle sınırlama getirmişti. 

SINIRLAMAYA ZAM FORMÜLÜ 
BDDK'nın Ekim ayında yürürlüğe giren yönetmeliğine karşın, bankalar aralarında hesap işletim, kredi tahsis, havale, EFT gibi vatandaşların sıkça karşılaştıkları birçok kalemde ücret artışı yaptı. Bu artışların etkisiyle bankacılık sektörünün söz konusu gelirleri, Mart sonu itibarıyla yılbaşına göre önemli oranda yükseldi. BDDK verilerinden derlenen bilgilere göre; bankaların hizmet gelirleri, Mart sonu itibarıyla 3 ayda 3 katına çıkarak (yüzde 2046 milyar 596 milyon liraya ulaştı. Söz konusu dönemde nakdi kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde edilen gelir, 281 milyon liradan 822 milyon lirayı (yüzde 192.5 artış); gayrinakdi kredilerden alınan ücret ve komisyonların tutarı da 215 milyon liradan 674 milyon lirayı (yüzde 213.5 artış) buldu. 

EFT 7.5 LİRA OLDU 


Yıllık bazda karşılaştırıldığında ise 2015'in ilk çeyreğinde hizmet ve kredilerden elde edilen gelirin miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış kaydetti. Bankaların hizmet gelirlerindeki artışta, özellikle 20 kalemle sınırlandırılan ücretlere bankalarınyaptığı zamlar etkili oldu. Bu kapsamda bazı bankalar düzenlemeden önce 5.5 liradan uyguladıkları, ATM yoluyla farklı banka hesaplarına EFT ücretini 7.5 liraya (yüzde 36 artış); yılda 2 kez aldıkları hesap işletim ücretini 50 liradan 54 liraya (yüzde 8); kredi kartı yıllık üyelik ücretini de 45 liradan 49 liraya (yüzde 9) yükseltti. Bankalar, diğer hizmetlerin ücretlerine de farklı oranlarda zam yaptı. 

KAYNAK: TAKVİM

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.