En kalıcı ilmeği KO-MEK attı

Kocaeli 31.12.2018 - 09:52, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

En kalıcı ilmeği KO-MEK attı

Dünyaya mal olmuş Hereke halısı KO-MEK’te hayat buldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, dünyaya mal olmuş ve bu toprakların en önemli kültür değerlerinden biri olan Hereke halısına hak ettiği değeri verdi. KO-MEK kursiyerleri aldıkları kaliteli eğitimin sonucunda yıllar sonra yeniden bu halının dokumasını yapmayı öğrendi. Hereke halısı ve motifleri, verilen eğitimler ile koruma altına alınırken aynı zamanda yeniden kültür-sanat ve ekonomimize kazandırılmış oldu.   YETENEKLİ KURSİYERLER Hereke halısı KO-MEK İlimtepe ve Yarımca Kurs Merkezleri’nde dokunmaya başlandı. Usta öğreticilerin gözetiminde ipek halı dokuması yapan kursiyerler yetenekleri ile göz dolduruyor. Halının kıymetini bilen kursiyerler yaptıkları işe bu nedenle büyük önem veriyor.   İLMEK İLMEK EMEK Hereke halısının dokuma malzemesi için çok ince ipek iplik kullanılıyor. Örme tekniğinin doğru olması ise Hereke halısına değer katan unsurlar arasında yer alıyor. Bu nedenle verilen eğitim büyük önem taşıyor. KO-MEK, kursiyerlerin Hereke halısını en mükemmel şekilde dokuyabilmeleri için son derece kapsamlı bir eğitim veriyor. Kursiyerler bu nedenle ilk olarak dokuma ve örme teknikleriyle ilgili teknik bilgi alıyor. Ardından yine usta öğreticiler gözetiminde pratik uygulama yaptırılıyor.   MOTİFLER ORTAYA ÇIKIYOR Dokuma tekniğine ek olarak Hereke halısında uygulanacak motifler konusu da derslerde ele alınıyor. Kursiyerler de büyüklerinin sandıklarında ve çatı aralarında tozlanmış motifleri kurs merkezine getirerek motifleri zenginleştiriyor.   DOĞRU TEKNİKLERİ KULLANIYORLAR Hereke halısının dokuması için gösterilen söz konusu eğitim hassasiyeti ise meyvelerini vermeye başladı. Kursiyerler, Hereke halısını doğru teknikleri ile dokumaya başladı. Attıkları her ilmeğe emeklerini katan kursiyerler, bir kültürü yaşatmanın da mutluluğunu yaşıyor.   HALILAR BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR Hereke Halısı geçmişte olduğu gibi günümüzde de beğeni görmeyi sürdürüyor. Son derece kıymetli olan Hereke halısı istihdam açısından önemli rol oynuyor. Dokunan halılar Hereke Pazarı’nda yüksek fiyatlardan satılabiliyor.   KIYMETLİ HEDİYE Hereke halılarının tarihi, 1843'te, Sultan Abdülmecid döneminde Osmanlı sanayisinin ilk modern fabrikalarından biri olarak kabul edilen Hereke Fabrika-i Hümâyûnu'nun kurulmasıyla başlar. Bu fabrika; başta, saraylar olmak üzere dönemin eşraf evlerinin döşemelik kumaş, perde ve halı ihtiyacını karşılamak üzere kurulur. Hereke halısının uzun ömürlü olmasının nedeni 'Gördes düğümü' diye de bilinen 'çift düğüm' tekniği ile dokunmasıdır. Söz konusu teknik, ustaların diğer tüm halıları inceleyerek, sabırla keşfettikleri bir yöntemdir. Her zaman büyük ilgi gören halı Türkiye’yi ziyaret eden önemli devlet adamlarına da hediye edilmiştir. Halı, 1898 yılında Hereke Fabrikası’nı ziyareti sırasında Alman İmparatoru 2. Wilhelm’e hediye edilmişti.
Dünyaya mal olmuş Hereke halısı KO-MEK’te hayat buldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, dünyaya mal olmuş ve bu toprakların en önemli kültür değerlerinden biri olan Hereke halısına hak ettiği değeri verdi. KO-MEK kursiyerleri aldıkları kaliteli eğitimin sonucunda yıllar sonra yeniden bu halının dokumasını yapmayı öğrendi. Hereke halısı ve motifleri, verilen eğitimler ile koruma altına alınırken aynı zamanda yeniden kültür-sanat ve ekonomimize kazandırılmış oldu.

 

YETENEKLİ KURSİYERLER

Hereke halısı KO-MEK İlimtepe ve Yarımca Kurs Merkezleri’nde dokunmaya başlandı. Usta öğreticilerin gözetiminde ipek halı dokuması yapan kursiyerler yetenekleri ile göz dolduruyor. Halının kıymetini bilen kursiyerler yaptıkları işe bu nedenle büyük önem veriyor.

 

İLMEK İLMEK EMEK

Hereke halısının dokuma malzemesi için çok ince ipek iplik kullanılıyor. Örme tekniğinin doğru olması ise Hereke halısına değer katan unsurlar arasında yer alıyor. Bu nedenle verilen eğitim büyük önem taşıyor. KO-MEK, kursiyerlerin Hereke halısını en mükemmel şekilde dokuyabilmeleri için son derece kapsamlı bir eğitim veriyor. Kursiyerler bu nedenle ilk olarak dokuma ve örme teknikleriyle ilgili teknik bilgi alıyor. Ardından yine usta öğreticiler gözetiminde pratik uygulama yaptırılıyor.

 

MOTİFLER ORTAYA ÇIKIYOR

Dokuma tekniğine ek olarak Hereke halısında uygulanacak motifler konusu da derslerde ele alınıyor. Kursiyerler de büyüklerinin sandıklarında ve çatı aralarında tozlanmış motifleri kurs merkezine getirerek motifleri zenginleştiriyor.

 

DOĞRU TEKNİKLERİ KULLANIYORLAR

Hereke halısının dokuması için gösterilen söz konusu eğitim hassasiyeti ise meyvelerini vermeye başladı. Kursiyerler, Hereke halısını doğru teknikleri ile dokumaya başladı. Attıkları her ilmeğe emeklerini katan kursiyerler, bir kültürü yaşatmanın da mutluluğunu yaşıyor.

 

HALILAR BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR

Hereke Halısı geçmişte olduğu gibi günümüzde de beğeni görmeyi sürdürüyor. Son derece kıymetli olan Hereke halısı istihdam açısından önemli rol oynuyor. Dokunan halılar Hereke Pazarı’nda yüksek fiyatlardan satılabiliyor.

 

KIYMETLİ HEDİYE

Hereke halılarının tarihi, 1843'te, Sultan Abdülmecid döneminde Osmanlı sanayisinin ilk modern fabrikalarından biri olarak kabul edilen Hereke Fabrika-i Hümâyûnu'nun kurulmasıyla başlar. Bu fabrika; başta, saraylar olmak üzere dönemin eşraf evlerinin döşemelik kumaş, perde ve halı ihtiyacını karşılamak üzere kurulur. Hereke halısının uzun ömürlü olmasının nedeni 'Gördes düğümü' diye de bilinen 'çift düğüm' tekniği ile dokunmasıdır. Söz konusu teknik, ustaların diğer tüm halıları inceleyerek, sabırla keşfettikleri bir yöntemdir. Her zaman büyük ilgi gören halı Türkiye’yi ziyaret eden önemli devlet adamlarına da hediye edilmiştir. Halı, 1898 yılında Hereke Fabrikası’nı ziyareti sırasında Alman İmparatoru 2. Wilhelm’e hediye edilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.