19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Engellilere 4 koldan destek

Ekonomi 15.05.2018 - 09:15, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Engellilere 4 koldan destek

Maliye, engellilere pek çok vergi avantajı sunuyor. Engelliler, alacakları taşıtlar için gümrük vergisi, ÖTV ve MTV ile konutlar için emlak vergisi ödemiyor. Kullandıkları cihazlar da KDV’den muaf....

MALİYE Bakanlığı'nca engellilere pek çok vergi avantajı sunuluyor. 'Engelliler İçin Vergi Rehberi'ne göre; 3 Engelli çalışanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunanlar, gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında engellilik indiriminden yararlanıyor. Aylık indirim tutarı, birinci derece engelliler için bin, ikinci derece engelliler için 530, üçüncü derece engelliler için 240 lira. 3 Malul ve engellilerin kullanımına özel eşya ve araçlar, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor. Yurt içinden alınan taşıtlarda da ÖTV avantajı var. Engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında, 5 yılda bir olmak üzere ilk alım ÖTV'den istisna tutuluyor. Yüzde 90'ın altında olanlar da bizzat kullanma amacıyla engelliliklerine uygun olarak aldıkları araçlarda bu muafiyetten yararlanıyor. Engellilik dereceleri yüzde 90 ve daha fazla olanların adlarına kayıtlı taşıtlar MTV'den istisna tutuluyor. Yüzde 90'dan az olanlar ise sağlık raporuyla bu istisnadan yararlanıyor. 3 Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV'den istisna tutuluyor. Görme engellilerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye, sesli kitap, ortopedik engellilerin kullandıkları ortez-protez gibi cihazlar istisna kapsamında. 3 Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya hisseye sahip engelliler, emlak vergisi ödemiyor..
Maliye, engellilere pek çok vergi avantajı sunuyor. Engelliler, alacakları taşıtlar için gümrük vergisi, ÖTV ve MTV ile konutlar için emlak vergisi ödemiyor. Kullandıkları cihazlar da KDV’den muaf....

MALİYE Bakanlığı'nca e pek çok vergi avantajı sunuluyor. 'Engelliler İçin Vergi Rehberi'ne göre; 3 Engelli çalışanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunanlar, gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında engellilik indiriminden yararlanıyor. Aylık indirim tutarı, birinci derece engelliler için bin, ikinci derece engelliler için 530, üçüncü derece engelliler için 240 lira. 3 Malul ve engellilerin kullanımına özel eşya ve araçlar, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor. Yurt içinden alınan taşıtlarda da  avantajı var. Engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında, 5 yılda bir olmak üzere ilk alım ÖTV'den istisna tutuluyor. Yüzde 90'ın altında olanlar da bizzat kullanma amacıyla engelliliklerine uygun olarak aldıkları araçlarda bu muafiyetten yararlanıyor. Engellilik dereceleri yüzde 90 ve daha fazla olanların adlarına kayıtlı taşıtlar MTV'den istisna tutuluyor. Yüzde 90'dan az olanlar ise sağlık raporuyla bu istisnadan yararlanıyor. 3 Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV'den istisna tutuluyor. Görme engellilerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye, sesli kitap, ortopedik engellilerin kullandıkları ortez-protez gibi cihazlar istisna kapsamında. 3 Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya hisseye sahip engelliler, emlak vergisi ödemiyor..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.