19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

EVDEYKEN KİLO ALMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR ?

Sağlık 04.04.2020 - 11:46, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

EVDEYKEN KİLO ALMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR ?

DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın! Evde kaldığınız bu günlerde her gün Pazar kahvaltısı gibi değil fakat düzenli olarak yeterli ve dengeli bir şekilde kahvaltınızı yapın. Günlük alınması gereken enerjinin 25 ‘i kahvaltı da alınmalıdır. Kahvaltıda yumurta tüketmeye özen gösterin. Ara öğünlerinizi atlamayın. Ara öğün atlamak kan şekeri dalgalanmalarınızı artıracağı için bilinçsiz besin tüketiminizi artırabilir.Ve açlık süreniz uzadığı zaman bir sonraki öğünde aldığınız kalori miktarı artırabilirsiniz. Mutlaka 3 ana öğün yapın. Bol bol su tüketin. Günde en az 2,5 lt olacak şekilde su tüketimine özen gösterin. İçilen çay, kahve, bitki çaylarını sıvı gereksiniminizi karşılıyor gibi düşünmeyin. Beslenme planınızda probiyotik besinlere yer verin. Hem bağırsak sağlığını korumak için hem de evde geçirilen süreçte hareketin azalmasıyla beraber görülen kabızlık şikayetlerinin önüne geçebilmek için probiyotik besinlere önem verilmelidir. Yoğurt, kefir ,turşu, tarhana gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Kendinize abur cubur dolapları hazırlamayın ! Psikolojik olarak abur cuburların evde olduğunu bilmek sizi o gıdaları tüketmeye iter bu yüzden abur cubur dolabı yerine sebze meyve dolaplarınızı zenginleştirin. Yağlı tohum grubunu tüketmeye özen gösterin. Fındık, badem, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar kan şekerinizin daha regüle seyretmesini sağlayarak açlık ataklarınızın önüne geçer. Fakat tüketirken miktarlarına dikkat etmelisiniz. Unutmayın 5-6 adet badem ya da fındık, 1 tatlı kaşığı yağ demektir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten kaçının. Hamur işleri, şerbetli tatlılar, ekmek, pilav, makarna tüketiminizi sınırlandırın. Sağlıklı tarifler deneyin. En önemlisi EGZERSİZ! Egzersizle beraber hem stresi azaltmış olursunuz hem de vücut kaslarınızın çalışmasını desteklersiniz. Aynı zamanda yapılan egzersiz metabolizma hızınızı da destekler ve metabolizmanızı güçlü tutmanıza yardımcı olur. Egzersizle beraber bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğinizi de unutmayın. Uyku düzeninize dikkat edin. Geç saatlere kadar ayakta kalmak besin tüketiminizi artıracağı için kilo artışı meydana gelebilir. Uyanık kaldığınız süre fazla olursa vücudunuz daha fazla efor harcadığı için ihtiyaç duyduğu besin miktarı artacaktır ve özellikle gece geç saatlerde tüketilen atıştırmalıklar hızlı bir kilo artışına sebep olabilir. Tüketilen besinler ile uyku düzeni arasında da ilişki vardır. Uyku kalitesini olumsuz etkileyecek bir şekilde beslenildiğinde kısır döngü meydana gelir. O besinleri tükettikçe uyku kaliteniz bozulur, uyku kaliteniz bozuldukça besin tüketiminiz artar.
DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI
  1. Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın!

Evde kaldığınız bu günlerde her gün Pazar kahvaltısı gibi değil fakat düzenli olarak yeterli ve dengeli bir şekilde kahvaltınızı yapın. Günlük alınması gereken enerjinin 25 ‘i kahvaltı da alınmalıdır.

  1. Kahvaltıda yumurta tüketmeye özen gösterin.
  2. Ara öğünlerinizi atlamayın.

Ara öğün atlamak kan şekeri dalgalanmalarınızı artıracağı için bilinçsiz besin tüketiminizi artırabilir.Ve açlık süreniz uzadığı zaman bir sonraki öğünde aldığınız kalori miktarı artırabilirsiniz.

  1. Mutlaka 3 ana öğün yapın.
  2. Bol bol su tüketin. Günde en az 2,5 lt olacak şekilde su tüketimine özen gösterin. İçilen çay, kahve, bitki çaylarını sıvı gereksiniminizi karşılıyor gibi düşünmeyin.
  3. Beslenme planınızda probiyotik besinlere yer verin. Hem bağırsak sağlığını korumak için hem de evde geçirilen süreçte hareketin azalmasıyla beraber görülen kabızlık şikayetlerinin önüne geçebilmek için probiyotik besinlere önem verilmelidir. Yoğurt, kefir ,turşu, tarhana gibi besinleri tüketmeye özen gösterin.
  4. Kendinize abur cubur dolapları hazırlamayın ! Psikolojik olarak abur cuburların evde olduğunu bilmek sizi o gıdaları tüketmeye iter bu yüzden abur cubur dolabı yerine sebze meyve dolaplarınızı zenginleştirin.
  5. Yağlı tohum grubunu tüketmeye özen gösterin. Fındık, badem, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar kan şekerinizin daha regüle seyretmesini sağlayarak açlık ataklarınızın önüne geçer. Fakat tüketirken miktarlarına dikkat etmelisiniz. Unutmayın 5-6 adet badem ya da fındık, 1 tatlı kaşığı yağ demektir.
  6. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten kaçının. Hamur işleri, şerbetli tatlılar, ekmek, pilav, makarna tüketiminizi sınırlandırın. Sağlıklı tarifler deneyin.
  7. En önemlisi EGZERSİZ! Egzersizle beraber hem stresi azaltmış olursunuz hem de vücut kaslarınızın çalışmasını desteklersiniz. Aynı zamanda yapılan egzersiz metabolizma hızınızı da destekler ve metabolizmanızı güçlü tutmanıza yardımcı olur. Egzersizle beraber bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğinizi de unutmayın.
  8. Uyku düzeninize dikkat edin. Geç saatlere kadar ayakta kalmak besin tüketiminizi artıracağı için kilo artışı meydana gelebilir. Uyanık kaldığınız süre fazla olursa vücudunuz daha fazla efor harcadığı için ihtiyaç duyduğu besin miktarı artacaktır ve özellikle gece geç saatlerde tüketilen atıştırmalıklar hızlı bir kilo artışına sebep olabilir. Tüketilen besinler ile uyku düzeni arasında da ilişki vardır. Uyku kalitesini olumsuz etkileyecek bir şekilde beslenildiğinde kısır döngü meydana gelir. O besinleri tükettikçe uyku kaliteniz bozulur, uyku kaliteniz bozuldukça besin tüketiminiz artar.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.