Facebook'ta dolandırıcılığa karşı dikkat etmeniz gerekenler

06.11.2015 - 11:18, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Facebook'ta dolandırıcılığa karşı dikkat etmeniz gerekenler

Antivirüs yazılımı üreticisi Trend Micro, tüm kullanıcıları sosyal medya platformları üzerinden yayılan bir dolandırıcılık yöntemine karşı uyarıda bulundu.

Son günlerde iyice artan bu yöntemde kullanıcılar, tanıdıklarından geldiğini düşündükleri ve hediye kazandıklarını söyleyen mesajlarla dolandırılıyorlar. Kullanıcılar ise özellikle kimlik ve pasaport bilgilerini Facebook'tan paylaşarak 'kurban' oluveriyorlar. Hacker’lar ele geçirdikleri hesaplardan attıkları mesajların daha da inandırıcı olması için rollerine iyi hazırlanıyor. Gerekirse daha önce yapılan yazışmaların bir bölümünü okuyarak mesaj atacakları kişiyle profilini ele geçirdikleri kişinin arasındaki samimiyeti iyice öğreniyor ve buna göre davranıyorlar. Hacker’lar kısa bir konuşmadan sonra güvenini kazandıkları kişiye bir hediye çeki kazandığını ve almak için belirli bir numaraya kısa mesaj yollaması gerektiğini söylüyorlar. Hackerlar, hediye kazanılabilmesi için verdikleri numaraya mesaj atılmasını istiyorlar. Karşısındakini arkadaşı zannederek bu numaraya mesaj atan kişi işleme onay verdiğinde ise Hackerlara 100 TL ödeme yapmış oluyor. Bedel telefon faturasına yansıyor. NE YAPMALISINIZ? En yakınlarınızdan aldığınız sosyal medya ya da e-posta mesajlarında bile sizi şüphelendiren bir konuşma ve selamlaşma tarzı, istek ya da durum varsa mutlaka hareket etmeden önce konuştuğunuz kişinin o kişi olup olmadığını doğrulayın. Gerekirse telefon açarak teyit edin. Herhangi bir sosyal medya hesabı açarken ne kadar bilgi vermek gerektiğini ve bu bilgilerin ne amaçla kullanıldığını mutlaka iyi anlayın. Asla hesabınızın çalışır durumda olmasının gerektirdiğinden fazla bilgi vermeyin. Paylaşabiliyor olmanız her bilgiyi paylaşmanızı gerektirmez. Aşırı paylaşım yaptığınızda farkında olmadan çok önemli bilgilerinizi açık edebilirsiniz. Bu gibi sitelerde asla iş eposta adresinizi kullanmayın. Ayrı bir eposta adresi oluşturun. Eğer doğum tarihiniz isteniyorsa 1 Ocak gibi anlamsız bir tarih verin. Doğum tarihiniz, ehliyet, TCKN, pasaport gibi önemli bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın. Paylaşımlarınızın arama motorları tarafından indekslenmediğinden emin olun. Her bir sosyal medya ağı farklı şekilde çalışır. Örneğin arama motoru endekslemesini engelleyebilir veya Twitter için sadece takip ettiğiniz kişilerin sizi görmesine izin verebilirsiniz. Tüm Instagram paylaşımlarınızı özel paylaşım olarak ayarlamayı unutmayın. Bu sayede sadece arkadaşlarınız paylaşımlarınızı görebilir. Kullandığınız sosyal ağlara ait mobil uygulamaların kişisel bilgilerinizi veya ek gizli bilgileri paylaşmadığından emin olun. Facebook ve Twitter üzerinden gerçekleşen otomatik paylaşımları engelleyin. Bir paylaşım yapacaksanız kendi elinizle yapın.
Antivirüs yazılımı üreticisi Trend Micro, tüm kullanıcıları sosyal medya platformları üzerinden yayılan bir dolandırıcılık yöntemine karşı uyarıda bulundu.

Son günlerde iyice artan bu yöntemde kullanıcılar, tanıdıklarından geldiğini düşündükleri ve hediye kazandıklarını söyleyen mesajlarla dolandırılıyorlar. Kullanıcılar ise özellikle kimlik ve pasaport bilgilerini Facebook'tan paylaşarak 'kurban' oluveriyorlar.

Hacker’lar ele geçirdikleri hesaplardan attıkları mesajların daha da inandırıcı olması için rollerine iyi hazırlanıyor. Gerekirse daha önce yapılan yazışmaların bir bölümünü okuyarak mesaj atacakları kişiyle profilini ele geçirdikleri kişinin arasındaki samimiyeti iyice öğreniyor ve buna göre davranıyorlar. Hacker’lar kısa bir konuşmadan sonra güvenini kazandıkları kişiye bir hediye çeki kazandığını ve almak için belirli bir numaraya kısa mesaj yollaması gerektiğini söylüyorlar.

Hackerlar, hediye kazanılabilmesi için verdikleri numaraya mesaj atılmasını istiyorlar. Karşısındakini arkadaşı zannederek bu numaraya mesaj atan kişi işleme onay verdiğinde ise Hackerlara 100 TL ödeme yapmış oluyor. Bedel telefon faturasına yansıyor.


NE YAPMALISINIZ?

En yakınlarınızdan aldığınız sosyal medya ya da e-posta mesajlarında bile sizi şüphelendiren bir konuşma ve selamlaşma tarzı, istek ya da durum varsa mutlaka hareket etmeden önce konuştuğunuz kişinin o kişi olup olmadığını doğrulayın. Gerekirse telefon açarak teyit edin.

Herhangi bir sosyal medya hesabı açarken ne kadar bilgi vermek gerektiğini ve bu bilgilerin ne amaçla kullanıldığını mutlaka iyi anlayın. Asla hesabınızın çalışır durumda olmasının gerektirdiğinden fazla bilgi vermeyin.

Paylaşabiliyor olmanız her bilgiyi paylaşmanızı gerektirmez. Aşırı paylaşım yaptığınızda farkında olmadan çok önemli bilgilerinizi açık edebilirsiniz.
Bu gibi sitelerde asla iş eposta adresinizi kullanmayın. Ayrı bir eposta adresi oluşturun.


Eğer doğum tarihiniz isteniyorsa 1 Ocak gibi anlamsız bir tarih verin. Doğum tarihiniz, ehliyet, TCKN, pasaport gibi önemli bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.

Paylaşımlarınızın arama motorları tarafından indekslenmediğinden emin olun. Her bir sosyal medya ağı farklı şekilde çalışır. Örneğin arama motoru endekslemesini engelleyebilir veya Twitter için sadece takip ettiğiniz kişilerin sizi görmesine izin verebilirsiniz.

Tüm Instagram paylaşımlarınızı özel paylaşım olarak ayarlamayı unutmayın. Bu sayede sadece arkadaşlarınız paylaşımlarınızı görebilir.

Kullandığınız sosyal ağlara ait mobil uygulamaların kişisel bilgilerinizi veya ek gizli bilgileri paylaşmadığından emin olun. Facebook ve Twitter üzerinden gerçekleşen otomatik paylaşımları engelleyin. Bir paylaşım yapacaksanız kendi elinizle yapın.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.