GEBZE BELEDİYESİ 18 MART İLANI

Farabi’den, antibiyotik vurgusu!

Darıca 21.11.2019 - 11:15, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Farabi’den, antibiyotik vurgusu!

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde; antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile hastane içerisine stant kurularak bu konuda hasta ve hasta yakınları bilinçlendirildi. Hastane eczacıları tarafından yapılan bilgilendirmede; antibiyotiklerin kesinlikle hekim tarafından reçete edilmeden kullanılmaması gerektiğini, gereksiz ya da doğru tedavi planlaması yapılmadan tüketilen antibiyotiklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini, bakterilerin söz konusu antibiyotiklere karşı direnç kazandığını bilgileri verildi. Antibiyotikler özellikle gereksiz yere yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişebilir. Antibiyotik direnci, bakterilerin antibiyotik varlığında çoğalabilmeleri ve canlılıklarını sürdürebilmeleri durumudur. Antibiyotik kullanımı arttıkça doğal olarak bakterilerle antibiyotiklerin karşılaşmaları artacak ve bakteriler antibiyotikli ortamda yaşamaya uyum sağlayacaklardır. Başka bir deyişle antibiyotikler bakterileri öldüremeyecek ve dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar hayatı tehdit eder duruma gelecektir Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. HEKİM REÇETE ETMEDİKÇE ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALIDIR Hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Hekim önerdiğinde ise antibiyotiklerin mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanılması gerekmektedir. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sınırlandırılmamalıdır. Daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiği, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmamalıdır. Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamalıdır. Antibiyotikler burun akıntısını, öksürüğü hafifletmez. Antibiyotikler ateş düşürücü veya ağrı kesici değildir. Gebelik, emzirme durumu, kronik hastalıkların varlığı ve başka ilaçların kullanımı hekime bildirilerek uygun antibiyotiğin seçilmesi sağlanmalıdır.

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde; antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile hastane içerisine stant kurularak bu konuda hasta ve hasta yakınları bilinçlendirildi.

Hastane eczacıları tarafından yapılan bilgilendirmede; antibiyotiklerin kesinlikle hekim tarafından reçete edilmeden kullanılmaması gerektiğini, gereksiz ya da doğru tedavi planlaması yapılmadan tüketilen antibiyotiklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini, bakterilerin söz konusu antibiyotiklere karşı direnç kazandığını bilgileri verildi. Antibiyotikler özellikle gereksiz yere yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişebilir. Antibiyotik direnci, bakterilerin antibiyotik varlığında çoğalabilmeleri ve canlılıklarını sürdürebilmeleri durumudur. Antibiyotik kullanımı arttıkça doğal olarak bakterilerle antibiyotiklerin karşılaşmaları artacak ve bakteriler antibiyotikli ortamda yaşamaya uyum sağlayacaklardır. Başka bir deyişle antibiyotikler bakterileri öldüremeyecek ve dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar hayatı tehdit eder duruma gelecektir Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır.

HEKİM REÇETE ETMEDİKÇE ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALIDIR

Hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Hekim önerdiğinde ise antibiyotiklerin mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanılması gerekmektedir. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sınırlandırılmamalıdır. Daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiği, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmamalıdır. Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamalıdır. Antibiyotikler burun akıntısını, öksürüğü hafifletmez. Antibiyotikler ateş düşürücü veya ağrı kesici değildir. Gebelik, emzirme durumu, kronik hastalıkların varlığı ve başka ilaçların kullanımı hekime bildirilerek uygun antibiyotiğin seçilmesi sağlanmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.