Farabi Hastanesi Ramazan Ayı İçin Bilgilendirdi

Darıca 22.05.2018 - 11:10, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Farabi Hastanesi Ramazan Ayı İçin Bilgilendirdi

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Selma Atay, Ramazan Ayı’nda beslenme önerileri verdi.

Diyetisyen Selma Atay, Ramazan Ayı’nda beslenmede değişiklikler olduğunu söyleyerek, “16-17 saatlik açlık sonrası sofralarımızı şenlendiren hamur işleri, tatlılar, et yemekleri ve Ramazan’ın simgesi pide gibi besinlerin yanlış ve aşırı şekilde tüketilmesi çoğu zaman Ramazan ayında kilo olarak bizlere geri dönmektedir. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Ramazan Ayında nelere dikkat etmelisiniz? 1. Herkes oruç tutmalı mıdır? Veya Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır? • Hamile veya emziren anneler • Gelişme çağındaki çocuklar • Uzun seyahat yapacak olanlar • Hipoglisemi, şeker hastaları gibi uzun süre aç kalması istenmeyen hastalar • Tansiyon, böbrek ve sindirim problemleri yaşan hastalar • İlaç kullanmak zorunda olan kişilerin oruç tutması önerilmemektedir. 2. Yukarıdaki durumlardan biri veya birkaçı mevcutsa oruç tutup tutmamak konusunda lütfen doktorunuza danışınız. 3. Sahura mutlaka kalkınız. 4. Sahurda dikkat edilmesi gereken bazı yiyecekler: • Kahve ve asitli içecekler • Hamur işleri • Kızartmalar • Çok yağlı yiyecekler tüketmemeye özen gösteriniz. 5. Sahurda bol miktarda su tüketiniz. 6. Hareketsiz kalmayınız. İftardan sonra mutlaka en az 30-60 dk. yürüyüş yapınız. 7. Mevsim Salatasını yağsız olarak tüketmek ile birlikte iftar sofranızda bulunmasına özen gösteriniz. 8. İftar yemeğinin hemen ardından çay veya kahve gibi içecekleri tüketmeyiniz. Çay-kahveyi iftardan en az 30-45 dk sonra tüketmeye özen gösteriniz. 9. Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlayınız, haftada en az 1-2 kez balık ve kurubaklagil yemeği tüketiniz. 10. Özellikle iftarda; • Hamur işli yiyecekler • Hamur tatlıları • Asitli içecekler • Kızartmalar • Çok tuzlu, çok yağlı yiyecekler tüketmemeye özen gösteriniz. 11. İftar yemeğinizi yavaş ve aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösteriniz.
Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Selma Atay, Ramazan Ayı’nda beslenme önerileri verdi.

Diyetisyen Selma Atay, Ramazan Ayı’nda beslenmede değişiklikler olduğunu söyleyerek, “16-17 saatlik açlık sonrası sofralarımızı şenlendiren hamur işleri, tatlılar, et yemekleri ve Ramazan’ın simgesi pide gibi besinlerin yanlış ve aşırı şekilde tüketilmesi çoğu zaman Ramazan ayında kilo olarak bizlere geri dönmektedir. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Ramazan Ayında nelere dikkat etmelisiniz?

1. Herkes oruç tutmalı mıdır? Veya Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır?

• Hamile veya emziren anneler

• Gelişme çağındaki çocuklar

• Uzun seyahat yapacak olanlar

• Hipoglisemi, şeker hastaları gibi uzun süre aç kalması istenmeyen hastalar

• Tansiyon, böbrek ve sindirim problemleri yaşan hastalar

• İlaç kullanmak zorunda olan kişilerin oruç tutması önerilmemektedir.

2. Yukarıdaki durumlardan biri veya birkaçı mevcutsa oruç tutup tutmamak konusunda lütfen doktorunuza danışınız.

3. Sahura mutlaka kalkınız.

4. Sahurda dikkat edilmesi gereken bazı yiyecekler:

• Kahve ve asitli içecekler

• Hamur işleri

• Kızartmalar

• Çok yağlı yiyecekler tüketmemeye özen gösteriniz.

5. Sahurda bol miktarda su tüketiniz.

6. Hareketsiz kalmayınız. İftardan sonra mutlaka en az 30-60 dk. yürüyüş yapınız.

7. Mevsim Salatasını yağsız olarak tüketmek ile birlikte iftar sofranızda bulunmasına özen gösteriniz.

8. İftar yemeğinin hemen ardından çay veya kahve gibi içecekleri tüketmeyiniz. Çay-kahveyi iftardan en az 30-45 dk sonra tüketmeye özen gösteriniz.

9. Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlayınız, haftada en az 1-2 kez balık ve kurubaklagil yemeği tüketiniz.

10. Özellikle iftarda;

• Hamur işli yiyecekler

• Hamur tatlıları

• Asitli içecekler

• Kızartmalar

• Çok tuzlu, çok yağlı yiyecekler tüketmemeye özen gösteriniz.

11. İftar yemeğinizi yavaş ve aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösteriniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.