19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gebze’de İlk İmam Hatip Müdürleri Toplantısı

Gebze 03.12.2018 - 15:11, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Gebze’de İlk İmam Hatip Müdürleri Toplantısı

Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu YÖGEP (Yönetici Gelişim Programı) kapsamında İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları Müdürleriyle ilk toplantı yapıldı.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nüzün başlatmış olduğu YÖGEP (Yönetici Gelişim Programı)  kapsamında Gebze İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları Müdürleri toplantısı yapıldı. Kasım ayının konu başlığı olarak ‘Ülkemizin din eğitimine, ilmî, tarihî ve kültürel mirasına katkıda bulunan medeniyet öncülerimiz; âlimler, bilim insanları ve öncü şahsiyetler ile eğitim camiasına örnek çalışmalarıyla ilham veren ve iz bırakan eğitimciler’ olarak tespit edildi.  Bu çerçevede Gebze Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Dr. Ethem Karaçoban tarafından Dumlupınar İmam Hatip Ortaokulu’nda okulların yöneticilerine bir sunu yapıldı. ALINTILAR YAPILDI Dr. Ethem Karaçoban sunusunda, Hz. Muhammed’in öğretmenliği ve örnekliği bağlamında Prof Dr. Yaşar Kandemir tarafından kaleme alınan ‘Öğretmenlerimizle Başbaşa’ adlı eserden bahsetmiş bu kitaptan alıntılar yapmış daha sonra ise örnek şahsiyetler olarak Celalettin Ökten, Mahir İz, Bekir Topaloğlu ve Hulusi Kılıç gibi şahsiyetlerden, bunların öğretmenliklerinden ve fedakârlıklarından örnekler verdi. Bu meyanda Celalettin Ökten’in imam hatip liselerinin açılışında verdiği mücadele ve dönemin başbakanı Adnan Menderes’in ve Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’nin üstlendiği rollere vurgu yapıldı. BEKİR TOPALOĞLU’NDAN ETKİLENİYORUM Ethem Karaçoban özellikle kendisinin Bekir Topaloğlu’ndan çok etkilendiğini belirterek, “Lisansüstü döneminde hocamız bize klasik kelam metinleriyle ilgili eser okuturdu. Bu derse doktora öğrencileri ile kelam kürsüsünde olan öğretim görevlileri de katılırlardı. Metni tercüme etme tabiatıyla benim görevimdi. Önceden çalışır tercüme ederdim. Metinde bir kelimenin anlamını bulamadım ve ‘bu da böyle olsun nasıl olsa toplu manada bunu geçiştiririm’ diye düşündüm. Tercüme sırasında sıra bu kelimeye gelince geçiştirdim. Hocam kabul etmedi. SUNU KONUSU BELİRLENDİ Buna ne mana verdin dedi ben de bulamadım hocam dedim. Oradaki hocalarımızdan da benzer sözler duyuldu. Bunların hiç biri içine sinmeyen Bekir Topaloğlu hocam (her zaman el-Müncidi yanında getirir ama hiç de lügata bakmazdı. Aksilik o gün lügatı getirmemişti.) hiç üşenmedi kendisi odasına gitti lügatı getirdi kelimenin anlamını buldu ve ‘hah şimdi oldu.’ dedi. Bu benim için hiç unutamadığım bir ders oldu.” dedi. Ethem Karaçoban sunusunun son bölümünde Hulusi Kılıç’tan bahsetti. Onun fedakarlıklarına öğlen aralarında ilahiyat fakültesinde herkesin dinlendiği öğlen saatlerin de öğrencilere 1 saat Arapça kursu verdiğini dersleri dolu dolu işlediğini ve “kimse beni kandırmaya çalışmasın dil ezberden ibarettir. Ezbersiz dil olmaz, dil öğrenmek zor değildir. İmam Birgivi hazretleri bunu şu kadar sayfalık kitapta halletmiştir…” dediğini söyledi.  Sunu bir sonraki ayda yapılacak seminer hakkında bilgi verilmesiyle sona erdi.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu YÖGEP (Yönetici Gelişim Programı) kapsamında İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları Müdürleriyle ilk toplantı yapıldı.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nüzün başlatmış olduğu YÖGEP (Yönetici Gelişim Programı)  kapsamında Gebze İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları Müdürleri toplantısı yapıldı. Kasım ayının konu başlığı olarak ‘Ülkemizin din eğitimine, ilmî, tarihî ve kültürel mirasına katkıda bulunan medeniyet öncülerimiz; âlimler, bilim insanları ve öncü şahsiyetler ile eğitim camiasına örnek çalışmalarıyla ilham veren ve iz bırakan eğitimciler’ olarak tespit edildi.  Bu çerçevede Gebze Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Dr. Ethem Karaçoban tarafından Dumlupınar İmam Hatip Ortaokulu’nda okulların yöneticilerine bir sunu yapıldı.

ALINTILAR YAPILDI

Dr. Ethem Karaçoban sunusunda, Hz. Muhammed’in öğretmenliği ve örnekliği bağlamında Prof Dr. Yaşar Kandemir tarafından kaleme alınan ‘Öğretmenlerimizle Başbaşa’ adlı eserden bahsetmiş bu kitaptan alıntılar yapmış daha sonra ise örnek şahsiyetler olarak Celalettin Ökten, Mahir İz, Bekir Topaloğlu ve Hulusi Kılıç gibi şahsiyetlerden, bunların öğretmenliklerinden ve fedakârlıklarından örnekler verdi. Bu meyanda Celalettin Ökten’in imam hatip liselerinin açılışında verdiği mücadele ve dönemin başbakanı Adnan Menderes’in ve Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’nin üstlendiği rollere vurgu yapıldı.

BEKİR TOPALOĞLU’NDAN ETKİLENİYORUM

Ethem Karaçoban özellikle kendisinin Bekir Topaloğlu’ndan çok etkilendiğini belirterek, “Lisansüstü döneminde hocamız bize klasik kelam metinleriyle ilgili eser okuturdu. Bu derse doktora öğrencileri ile kelam kürsüsünde olan öğretim görevlileri de katılırlardı. Metni tercüme etme tabiatıyla benim görevimdi. Önceden çalışır tercüme ederdim. Metinde bir kelimenin anlamını bulamadım ve ‘bu da böyle olsun nasıl olsa toplu manada bunu geçiştiririm’ diye düşündüm. Tercüme sırasında sıra bu kelimeye gelince geçiştirdim. Hocam kabul etmedi.

SUNU KONUSU BELİRLENDİ

Buna ne mana verdin dedi ben de bulamadım hocam dedim. Oradaki hocalarımızdan da benzer sözler duyuldu. Bunların hiç biri içine sinmeyen Bekir Topaloğlu hocam (her zaman el-Müncidi yanında getirir ama hiç de lügata bakmazdı. Aksilik o gün lügatı getirmemişti.) hiç üşenmedi kendisi odasına gitti lügatı getirdi kelimenin anlamını buldu ve ‘hah şimdi oldu.’ dedi. Bu benim için hiç unutamadığım bir ders oldu.” dedi. Ethem Karaçoban sunusunun son bölümünde Hulusi Kılıç’tan bahsetti. Onun fedakarlıklarına öğlen aralarında ilahiyat fakültesinde herkesin dinlendiği öğlen saatlerin de öğrencilere 1 saat Arapça kursu verdiğini dersleri dolu dolu işlediğini ve “kimse beni kandırmaya çalışmasın dil ezberden ibarettir. Ezbersiz dil olmaz, dil öğrenmek zor değildir. İmam Birgivi hazretleri bunu şu kadar sayfalık kitapta halletmiştir…” dediğini söyledi.  Sunu bir sonraki ayda yapılacak seminer hakkında bilgi verilmesiyle sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.