Gebze'de ki Cami Tuvaletine Kayseri'den Tepki Geldi

Gebze 01.01.2016 - 10:58, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Gebze'de ki Cami Tuvaletine Kayseri'den Tepki Geldi

Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas’tan, Gebze’de cami duvarına yapılan tuvalete tepki geldi.

Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas’tan, Gebze’de cami duvarına yapılan tuvalete tepki geldi. Mimar Sinan’a ve eserlerine bütün dünyanın değer verdiğini hatırlatan Ağırnas Belediyesi’nin eski başkanlarından Mehmet Osman Başoğlu, “Bunu kim yaptıysa kınıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunu göreve çağırıyorum.” dedi. Kocaeli'nin Gebze ilçe merkezinde bulunan, Çoban Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan'a 1510 yılında yaptırılan Çoban Mustafa Camii ve Külliyesi’nin erkek tuvaletinde yeni düzenlemeler yapıldı. Tarihi caminin tuvaletinde duvarlar mermerle kaplanarak üzerine pisuvarlar monte edilirken, pisuvarların arasına da yine mermerden paravanlar konuldu. Yeni lavabolar yapıldı. Bu düzenleme caminin tarihi yapısını bozduğu gibi asırlardır ayakta duran mimari yapısını da olumsuz etkiledi. Kocaeli’ndeki bu düzenlemeye Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas’tan tepki geldi. Kapatılan Ağırnas Belediyesinin eski başkanlarından Mehmet Osman Başoğlu, Gebze’de Mimar Sinan tarafından yaptırılan tarihi camideki tuvalet düzenlemesine tepki gösterdi ve yapılanların tarihi eser ve Mimar Sinan’a karşı saygısızlık olduğunu açıkladı. Başoğlu, Mimar Sinandöneminde yaşamış Avrupalı mimarların, kendi ülkelerindeki eserlerin el üstünde tutulduğunu ifade ederek, “Bizde böylesine asırlık bir esere gösterilen saygısızlık doğru değil. Yapılanın yanlış olduğunu kamuoyu da değerlendiriyor ve yeniden eski haline getirilmesi çağrıları var. Bizde, Mimar Sinan ve onun eserlerine saygı gösterilmesini istiyoruz. Bu konuda ilgili kurumların harekete geçerek yapılan hatanın ortadan kaldırılmasını istiyoruz.” diye konuştu.
Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas’tan, Gebze’de cami duvarına yapılan tuvalete tepki geldi.

Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas’tan, Gebze’de cami duvarına yapılan tuvalete tepki geldi. Mimar Sinan’a ve eserlerine bütün dünyanın değer verdiğini hatırlatan Ağırnas Belediyesi’nin eski başkanlarından Mehmet Osman Başoğlu, “Bunu kim yaptıysa kınıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunu göreve çağırıyorum.” dedi.

Kocaeli'nin Gebze ilçe merkezinde bulunan, Çoban Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan'a 1510 yılında yaptırılan Çoban Mustafa Camii ve Külliyesi’nin erkek tuvaletinde yeni düzenlemeler yapıldı. Tarihi caminin tuvaletinde duvarlar mermerle kaplanarak üzerine pisuvarlar monte edilirken, pisuvarların arasına da yine mermerden paravanlar konuldu. Yeni lavabolar yapıldı. Bu düzenleme caminin tarihi yapısını bozduğu gibi asırlardır ayakta duran mimari yapısını da olumsuz etkiledi.

Kocaeli’ndeki bu düzenlemeye Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas’tan tepki geldi. Kapatılan Ağırnas Belediyesinin eski başkanlarından Mehmet Osman Başoğlu, Gebze’de Mimar Sinan tarafından yaptırılan tarihi camideki tuvalet düzenlemesine tepki gösterdi ve yapılanların tarihi eser ve Mimar Sinan’a karşı saygısızlık olduğunu açıkladı. Başoğlu, Mimar Sinandöneminde yaşamış Avrupalı mimarların, kendi ülkelerindeki eserlerin el üstünde tutulduğunu ifade ederek, “Bizde böylesine asırlık bir esere gösterilen saygısızlık doğru değil. Yapılanın yanlış olduğunu kamuoyu da değerlendiriyor ve yeniden eski haline getirilmesi çağrıları var. Bizde, Mimar Sinan ve onun eserlerine saygı gösterilmesini istiyoruz. Bu konuda ilgili kurumların harekete geçerek yapılan hatanın ortadan kaldırılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.