GEBZE’DE KORONA TESTİNİN ÜCRETİ İŞÇİLERDEN KESİLİYOR..!

Gebze 11.05.2020 - 15:45, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

GEBZE’DE KORONA TESTİNİN ÜCRETİ İŞÇİLERDEN KESİLİYOR..!

Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu düzenlediği basın toplantısında, “Gebze OSB bir karar aldı. İşçilerden 30 TL kesilme karşılığı test yapılacak” dedi.

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Korona virüs sürecinde işçilerin çalışma koşullarını Gebze’de düzenlediği basın toplantısı ile gündeme getirdi. Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu Gebze Kent Meydanı’nda bugün düzenlenen basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bu salgın dolayısıyla alınması gereken önlemler, karantinalar, evde kal çağrıları yapılıyor ve insanlık en az kayıpla geride bırakmak için çaba içerisinde. Ancak bir gerçeklik var. Sokağa çıkma yasakları ilan ediliyor. Alınan anlamlar üç aşağı beş yukarı belli. Hayatı işçiler, emekçiler devam ettiriyor. KORONA VİRÜS İŞ KAZASI SAYILMALIDIR Belediye, kargo, iletişim, güvenlik, ulaşım, enerjide çalışan emekçiler hayatın devamını sağlıyor. İşçiler ve emekçilerin hayatı yürüten olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor. Ancak bu gerçeklik yeterince karşılık bulmuyor. Bir taraftan evde kal çağrıları yapılıp sokağa çıkma yasakları getirilirken diğer taraftan işverenlerin aldığı izinle işçiler üst üste çalışmaya zorlanıyor.  Nisan ayında 103 emekçi, Korona virüs vakasından yaşamını yitirdi. Yargıtay kararına göre iş yerinde kalp krizi geçirmek iş kazası sayılıyor. İş yerinde Korona virüs’e yakalanıp hayatını kaybeden işçinin bu durumu da iş kazası sayılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu ise Korona virüs’ten hayatını kaybeden işçinin durumunun iş kazası sayılmaması için genelge çıkarttı. İşçileri çalışmaya zorlayan sensin. İşçi bundan ötürü hayatını kaybediyor. DİRENEN KARDEŞLERİMİZİN DESTEKÇİSİYİZ Bu ne yaman çelişki, bu ne vicdansızlık. Nisan ayında kısa çalışma ödeneğiyle ilgili torba yasa çıkartıldı. İşveren beyanı esas alınıyor ve kısa çalışma ödeneğine geçiliyor. Parası işçilerin cebinden, İşsizlik Fonu için kesilen paralardan çıkıyor. Bu süreç içinde işverenin cebinden para çıkmadığı gibi işçi ödüyor. Eskiden ücretsiz çalışma izni işçinin onayına bağlı idi. Şimdi torba yasa ile artık işveren işçinin de onayı olmadan, istediği gibi izne çıkartabilecek. Ücretsiz izinde işçiye verilecek 1168 TL de İşsizlik Fonu’ndan karşılanıyor. 600 günü aşkın süredir, bu pandemi şartlarında direnen işçi kardeşlerimiz var. Hepsine bu süreçte de sahip çıkmaya devam edeceğiz. GOSB TEST PASARISINI ÇALIŞANLARDAN ALIYOR Gebze OSB bir karar aldı. İşçilerden 30 TL kesilme karşılığı test yapılacak. Bu zor durumda bile istismar edip fırsatçılık yapmaya çalışanlar var. Bu vicdansızlıktır. Testin yapılmasıyla ilgili sorumluluk mevcut yasalara göre de işverendedir. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen işverenlerin bu yaptığı, işçilere düşmanlıktır. Bu da kabul edilemez. Bu süreçte gerek sarı sendikalara, gerekse patronların bu tutumlarına karşı mücadelemiz devam edecektir.”
Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu düzenlediği basın toplantısında, “Gebze OSB bir karar aldı. İşçilerden 30 TL kesilme karşılığı test yapılacak” dedi.

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Korona virüs sürecinde işçilerin çalışma koşullarını Gebze’de düzenlediği basın toplantısı ile gündeme getirdi. Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu Gebze Kent Meydanı’nda bugün düzenlenen basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bu salgın dolayısıyla alınması gereken önlemler, karantinalar, evde kal çağrıları yapılıyor ve insanlık en az kayıpla geride bırakmak için çaba içerisinde. Ancak bir gerçeklik var. Sokağa çıkma yasakları ilan ediliyor. Alınan anlamlar üç aşağı beş yukarı belli. Hayatı işçiler, emekçiler devam ettiriyor.

KORONA VİRÜS İŞ KAZASI SAYILMALIDIR

Belediye, kargo, iletişim, güvenlik, ulaşım, enerjide çalışan emekçiler hayatın devamını sağlıyor. İşçiler ve emekçilerin hayatı yürüten olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor. Ancak bu gerçeklik yeterince karşılık bulmuyor. Bir taraftan evde kal çağrıları yapılıp sokağa çıkma yasakları getirilirken diğer taraftan işverenlerin aldığı izinle işçiler üst üste çalışmaya zorlanıyor.  Nisan ayında 103 emekçi, Korona virüs vakasından yaşamını yitirdi. Yargıtay kararına göre iş yerinde kalp krizi geçirmek iş kazası sayılıyor. İş yerinde Korona virüs’e yakalanıp hayatını kaybeden işçinin bu durumu da iş kazası sayılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu ise Korona virüs’ten hayatını kaybeden işçinin durumunun iş kazası sayılmaması için genelge çıkarttı. İşçileri çalışmaya zorlayan sensin. İşçi bundan ötürü hayatını kaybediyor.

DİRENEN KARDEŞLERİMİZİN DESTEKÇİSİYİZ

Bu ne yaman çelişki, bu ne vicdansızlık. Nisan ayında kısa çalışma ödeneğiyle ilgili torba yasa çıkartıldı. İşveren beyanı esas alınıyor ve kısa çalışma ödeneğine geçiliyor. Parası işçilerin cebinden, İşsizlik Fonu için kesilen paralardan çıkıyor. Bu süreç içinde işverenin cebinden para çıkmadığı gibi işçi ödüyor. Eskiden ücretsiz çalışma izni işçinin onayına bağlı idi. Şimdi torba yasa ile artık işveren işçinin de onayı olmadan, istediği gibi izne çıkartabilecek. Ücretsiz izinde işçiye verilecek 1168 TL de İşsizlik Fonu’ndan karşılanıyor. 600 günü aşkın süredir, bu pandemi şartlarında direnen işçi kardeşlerimiz var. Hepsine bu süreçte de sahip çıkmaya devam edeceğiz.

GOSB TEST PASARISINI ÇALIŞANLARDAN ALIYOR

Gebze OSB bir karar aldı. İşçilerden 30 TL kesilme karşılığı test yapılacak. Bu zor durumda bile istismar edip fırsatçılık yapmaya çalışanlar var. Bu vicdansızlıktır. Testin yapılmasıyla ilgili sorumluluk mevcut yasalara göre de işverendedir. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen işverenlerin bu yaptığı, işçilere düşmanlıktır. Bu da kabul edilemez. Bu süreçte gerek sarı sendikalara, gerekse patronların bu tutumlarına karşı mücadelemiz devam edecektir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.