Gebze’de ‘Metrolojik Devrim’ kutlandı

Gebze 30.05.2019 - 10:08, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Gebze’de ‘Metrolojik Devrim’ kutlandı

TÜBİTAK UME 20 Mayıs 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve metroloji dünyasında devrim olarak kabul edilen kilogram, amper, kelvin ve mol birimlerinin tanımlarındaki değişiklikler hakkında yaptığı bilgilendirme semineriyle Dünya Metroloji Gününü kutladı.

Kasım 2014’te gerçekleşen 25. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansında (CGPM) kabul edilen ve Kasım 2018’teki 26. CGPM toplantısında 20 Mayıs 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi onaylanan tasarının tasarı gereği, 7 SI biriminden 4’ünün tanımında değişikliğe gidildi ve kilogram, amper, kelvin ve mol birimleri, evrensel sabitlerden sırasıyla Planck sabiti, elemanter yük sabiti, Boltzmann sabiti ve Avogadro sabiti cinsinden yeniden tanımlandı. TÜBİTAK UME de 20 Mayıs Dünya Metroloji Gününde düzenlediği seminerle bu değişikliklerin içeriği, getireceği yenilikler ve TÜBİTAK UME’nin metrolojik devrimle ilgili yaptığı çalışmalar hakkında paydaşlarına bilgiler aktardı. Akredite kalibrasyon ve deney laboratuvarlarının temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin katıldığı seminerde açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ, söz konusu değişikliklerin sebepleri ve metroloji dünyasında yaratacağı etkilerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. EĞLENCELİ SUNUM TÜBİTAK UME İletişim Sorumlusu Uğur Akkaya’nın ölçümün ve ölçüm tanımlarının değişikliğinin hayatımızdaki yerine yönelik ‘Ne Kadar Metroloji’ isimli eğlenceli bir sunu yaptığı seminerde TÜBİTAK UME Elektrodinamik Laboratuvarından Dr. Beste Korutlu ve TÜBİTAK UME Kütle Laboratuvarı Sorumlusu Sevda Kaçmaz ‘Kilogram Birim Tanımı Değişikliği’ hakkındaki sunumlarıyla özellikle bu alanda TÜBİTAK UME’nin yürüttüğü proje ve sonrası ile ilgili bilgiler paylaştı. TÜBİTAK UME Gerilim Laboratuvarı Sorumlusu Mehedin Arifoviç’in ‘Amper Birim Tanımı Değişikliği’ TÜBİTAK UME Sıcaklık Laboratuvarı Sorumlusu  Dr. Murat Kalemci’nin TÜBİTAK UME ‘Kelvin Birim Tanımı Değişikliği’ ve TÜBİTAK UME Müdür Teknik Yrd. (V) Dr. Süleyman Zühtü Can’ın ‘Mol Birim Tanımı Değişikliği’ hakkında yaptıkları sunumların ardından katılımcılar için laboratuvar ziyaretleri de gerçekleştirildi. HABER: KÜBRA AKABALI
TÜBİTAK UME 20 Mayıs 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve metroloji dünyasında devrim olarak kabul edilen kilogram, amper, kelvin ve mol birimlerinin tanımlarındaki değişiklikler hakkında yaptığı bilgilendirme semineriyle Dünya Metroloji Gününü kutladı.

Kasım 2014’te gerçekleşen 25. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansında (CGPM) kabul edilen ve Kasım 2018’teki 26. CGPM toplantısında 20 Mayıs 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi onaylanan tasarının tasarı gereği, 7 SI biriminden 4’ünün tanımında değişikliğe gidildi ve kilogram, amper, kelvin ve mol birimleri, evrensel sabitlerden sırasıyla Planck sabiti, elemanter yük sabiti, Boltzmann sabiti ve Avogadro sabiti cinsinden yeniden tanımlandı. TÜBİTAK UME de 20 Mayıs Dünya Metroloji Gününde düzenlediği seminerle bu değişikliklerin içeriği, getireceği yenilikler ve TÜBİTAK UME’nin metrolojik devrimle ilgili yaptığı çalışmalar hakkında paydaşlarına bilgiler aktardı. Akredite kalibrasyon ve deney laboratuvarlarının temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin katıldığı seminerde açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ, söz konusu değişikliklerin sebepleri ve metroloji dünyasında yaratacağı etkilerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

EĞLENCELİ SUNUM

TÜBİTAK UME İletişim Sorumlusu Uğur Akkaya’nın ölçümün ve ölçüm tanımlarının değişikliğinin hayatımızdaki yerine yönelik ‘Ne Kadar Metroloji’ isimli eğlenceli bir sunu yaptığı seminerde TÜBİTAK UME Elektrodinamik Laboratuvarından Dr. Beste Korutlu ve TÜBİTAK UME Kütle Laboratuvarı Sorumlusu Sevda Kaçmaz ‘Kilogram Birim Tanımı Değişikliği’ hakkındaki sunumlarıyla özellikle bu alanda TÜBİTAK UME’nin yürüttüğü proje ve sonrası ile ilgili bilgiler paylaştı. TÜBİTAK UME Gerilim Laboratuvarı Sorumlusu Mehedin Arifoviç’in ‘Amper Birim Tanımı Değişikliği’ TÜBİTAK UME Sıcaklık Laboratuvarı Sorumlusu  Dr. Murat Kalemci’nin TÜBİTAK UME ‘Kelvin Birim Tanımı Değişikliği’ ve TÜBİTAK UME Müdür Teknik Yrd. (V) Dr. Süleyman Zühtü Can’ın ‘Mol Birim Tanımı Değişikliği’ hakkında yaptıkları sunumların ardından katılımcılar için laboratuvar ziyaretleri de gerçekleştirildi.

HABER: KÜBRA AKABALI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.