GEBZE BELEDİYESİ 18 MART İLANI

Gebze’den Özbekistan’a dev sanayi yatırımı

Gebze 22.11.2019 - 16:50, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Gebze’den Özbekistan’a dev sanayi yatırımı

Türkiye ekonomisinde 28 milyar dolarlık bir büyüklüğü ile önemli bir yere sahip olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), OSB yatırımı ihracatına hız verdi. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 5 milyon metrekare alana sanayi bölgesi kuran GOSB, 150 milyon dolara mal olacak yatırımın birinci etabını tamamladı.

Hokand şehrinde ikinci bir OSB kurmaları için cumhurbaşkanlığından yeni bir teklif aldıklarını ve sözleşmeleri imzaladıklarını söyleyen GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, “Halen Tataristan, Kazakistan, Sırbistan ve ABB Şikago’da yatırımlarımız sürüyor. Hedefimiz OSB ihracatından yılda 100 milyon dolarlık gelir elde etmek” dedi. OSB kurma konusunda önemli bir tecrübelerinin olduğunu söyleyen Yıldırım, “Umman’dan da teklif aldık. Yılsonunda imzaları atarız” diye konuştu. ÖZBEKİSTAN’A TÜRK YATIRIMCILARIN İLGİSİ YOĞUN Yıldırım, Özbekistan’a Türk yatırımcıların ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. GOSB modelini ihraç ettiklerini belirten Yıldırım, “Talep toplamaya başladık. Tarım ve hayvancılık firmalarının yanı sıra, kimya sektöründeki firmalarla görüşüyoruz. Türkiye olarak OSB kurma konusunda çok iyi bir tecrübeye sahip olduğumuz için birçok ülkeden teklif alıyoruz. Ancak bu konuda ince eleyip sık dokuyoruz. OSB yasamızın örtüştüğü ülkeleri tercih ediyoruz” dedi. BİRİNCİ ETAP BİTTİ Özbekistan’daki yatırımın 2 milyon metrekarelik birinci etabının bittiği bilgisini veren Yıldırım, bu süreçte yeni bir yatırım için teklif aldıklarını söyledi. Hükümet yetkililerinin gelip GOSB’yi ziyaret ettiklerini söyleyen Yıldırım, “Daha önce oraya bir OSB kurulmuş, ancak memnun olmamışlar. Bizim orayı ıslah edip büyütmemizi istiyorlar” diye konuştu. 150 milyon dolarlık yatırım tutarının Özbekistan hükumeti tarafından karşılanacağını belirten Vahit Yıldırım, gelir paylaşımı modeli hakkında ise şu bilgileri verdi: “Alt ve üstyapı ihalelerini biz yapıyoruz. Hakedişleri ise hükümet karşılıyor. Yatırım tamamlandığında yıllık hasılatın yüzde 25’i bizim, 75’isi Özbekistan hükümetinin olacak.”
Türkiye ekonomisinde 28 milyar dolarlık bir büyüklüğü ile önemli bir yere sahip olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), OSB yatırımı ihracatına hız verdi. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 5 milyon metrekare alana sanayi bölgesi kuran GOSB, 150 milyon dolara mal olacak yatırımın birinci etabını tamamladı.

Hokand şehrinde ikinci bir OSB kurmaları için cumhurbaşkanlığından yeni bir teklif aldıklarını ve sözleşmeleri imzaladıklarını söyleyen GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, “Halen Tataristan, Kazakistan, Sırbistan ve ABB Şikago’da yatırımlarımız sürüyor. Hedefimiz OSB ihracatından yılda 100 milyon dolarlık gelir elde etmek” dedi. OSB kurma konusunda önemli bir tecrübelerinin olduğunu söyleyen Yıldırım, “Umman’dan da teklif aldık. Yılsonunda imzaları atarız” diye konuştu.

ÖZBEKİSTAN’A TÜRK YATIRIMCILARIN İLGİSİ YOĞUN

Yıldırım, Özbekistan’a Türk yatırımcıların ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. GOSB modelini ihraç ettiklerini belirten Yıldırım, “Talep toplamaya başladık. Tarım ve hayvancılık firmalarının yanı sıra, kimya sektöründeki firmalarla görüşüyoruz. Türkiye olarak OSB kurma konusunda çok iyi bir tecrübeye sahip olduğumuz için birçok ülkeden teklif alıyoruz. Ancak bu konuda ince eleyip sık dokuyoruz. OSB yasamızın örtüştüğü ülkeleri tercih ediyoruz” dedi.

BİRİNCİ ETAP BİTTİ

Özbekistan’daki yatırımın 2 milyon metrekarelik birinci etabının bittiği bilgisini veren Yıldırım, bu süreçte yeni bir yatırım için teklif aldıklarını söyledi. Hükümet yetkililerinin gelip GOSB’yi ziyaret ettiklerini söyleyen Yıldırım, “Daha önce oraya bir OSB kurulmuş, ancak memnun olmamışlar. Bizim orayı ıslah edip büyütmemizi istiyorlar” diye konuştu. 150 milyon dolarlık yatırım tutarının Özbekistan hükumeti tarafından karşılanacağını belirten Vahit Yıldırım, gelir paylaşımı modeli hakkında ise şu bilgileri verdi: “Alt ve üstyapı ihalelerini biz yapıyoruz. Hakedişleri ise hükümet karşılıyor. Yatırım tamamlandığında yıllık hasılatın yüzde 25’i bizim, 75’isi Özbekistan hükümetinin olacak.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.