19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

GEBZE STRATEJİK BİR NOKTADA

Gebze 26.03.2017 - 13:58, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

GEBZE STRATEJİK BİR NOKTADA

Gazi Süleyman Paşa Salonu’ndaki ilk oturuma Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu, 2. oturuma da Prof. Dr. Nurettin Gülmez başkanlık yaptı 1950’li yıllarda Kocaeli’ de sanayi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ”Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu” beş farklı salonda gerçekleşen oturumlarla sona erdi. Gazi Süleyman Paşa Salonu’ndaki ilk oturuma Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu ,2. oturuma da Prof. Dr. Nurettin Gülmez başkanlık yaptı GEBZE STRATEJİK BİR NOKTADA Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Selvi de” Milli Mücadelede Gebze Kaymakamlarının Kaçırılması Olayı” nı anlattı. Selvi” Gebze, tarihin bütün devirlerinde olduğu gibi Milli Mücadele hareketinde de çok önemli bir fonksiyonu üstlenmiştir. Gebze’nin İstanbul ve Anadolu arasında stratejik bir noktada bulunması, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan Mondros Mütarekesi ile İstanbul’un İtilaf kuvvetleri tarafından işgali ve bu işgali Anadolu’ya ve Marmara Denizi Havzası’na doğru genişletmek istemesi şehrin bu coğrafi konumunun yanında siyasi ve sosyal konumunu da değerli kılmıştır.” dedi. Selvi ardından Karakol Cemiyetlerinin ilk teşkilatlanmasının Gebze’de olduğunu söyledi. Selvi son olarak,1920-1921 yıllarında Gebze Kaymakamları Ahmed Bedevi ve Ali Galip beylerin Kuva- yı Milliye birlikleri tarafından kaçırılmasını ve meydana gelen bazı olayları Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgeleri ve dönemin diğer kaynakları ışığında ele aldı. SEKA KAĞIT FABRİKASI Gazi Süleyman Paşa Salonu’nda son konuşmacı olan Dr. Bilal Tuç”1950’li Yıllarda Kocaeli’nde Sanayi Alanındaki Gelişmeler”i anlattı. Sakarya Üniversitesi’den Tunç ”Osmanlı son dönemlerinden itibaren İzmit’te sanayi alanında önemli gelişmeler görülmüştür. Ayrıca Cumhuriyet’in kurulduktan sonra da İzmit’te birçok sanayi kuruluşu açılmıştır. Bunlar arasında şüphesiz ki en önemli olanı SEKA Kâğıt Fabrikası’dır. 1950’li yıllar Türkiye genelinde olduğu gibi İzmit’te de sanayinin çok büyük gelişmeler gösterdiği bir dönemdir. Bu kapsamda 1950 ile 1960 yılları arasında İzmit’te 100’e yakın sanayi kuruluşu ile çok sayıda atölyeler açılmıştır. Bunlar arasında Türkiye ekonomisi için büyük önem arz eden büyük fabrikalar da yer almıştı. Böylece günümüzün ekonomisi en çok gelişen ve Türkiye’de sanayi alanında ilk sıralarda bulunan sanayi kenti Kocaeli’nin temelleri 1950’li yıllarda atılmıştı.” şeklinde konuştu.

Gazi Süleyman Paşa Salonu’ndaki ilk oturuma Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu, 2. oturuma da Prof. Dr. Nurettin Gülmez başkanlık yaptı

1950’li yıllarda Kocaeli’ de sanayi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ”Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu” beş farklı salonda gerçekleşen oturumlarla sona erdi. Gazi Süleyman Paşa Salonu’ndaki ilk oturuma Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu ,2. oturuma da Prof. Dr. Nurettin Gülmez başkanlık yaptı

GEBZE STRATEJİK BİR NOKTADA

Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Selvi de” Milli Mücadelede Gebze Kaymakamlarının Kaçırılması Olayı” nı anlattı. Selvi” Gebze, tarihin bütün devirlerinde olduğu gibi Milli Mücadele hareketinde de çok önemli bir fonksiyonu üstlenmiştir. Gebze’nin İstanbul ve Anadolu arasında stratejik bir noktada bulunması, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan Mondros Mütarekesi ile İstanbul’un İtilaf kuvvetleri tarafından işgali ve bu işgali Anadolu’ya ve Marmara Denizi Havzası’na doğru genişletmek istemesi şehrin bu coğrafi konumunun yanında siyasi ve sosyal konumunu da değerli kılmıştır.” dedi. Selvi ardından Karakol Cemiyetlerinin ilk teşkilatlanmasının Gebze’de olduğunu söyledi. Selvi son olarak,1920-1921 yıllarında Gebze Kaymakamları Ahmed Bedevi ve Ali Galip beylerin Kuva- yı Milliye birlikleri tarafından kaçırılmasını ve meydana gelen bazı olayları Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgeleri ve dönemin diğer kaynakları ışığında ele aldı.

SEKA KAĞIT FABRİKASI

Gazi Süleyman Paşa Salonu’nda son konuşmacı olan Dr. Bilal Tuç”1950’li Yıllarda Kocaeli’nde Sanayi Alanındaki Gelişmeler”i anlattı. Sakarya Üniversitesi’den Tunç ”Osmanlı son dönemlerinden itibaren İzmit’te sanayi alanında önemli gelişmeler görülmüştür. Ayrıca Cumhuriyet’in kurulduktan sonra da İzmit’te birçok sanayi kuruluşu açılmıştır. Bunlar arasında şüphesiz ki en önemli olanı SEKA Kâğıt Fabrikası’dır. 1950’li yıllar Türkiye genelinde olduğu gibi İzmit’te de sanayinin çok büyük gelişmeler gösterdiği bir dönemdir. Bu kapsamda 1950 ile 1960 yılları arasında İzmit’te 100’e yakın sanayi kuruluşu ile çok sayıda atölyeler açılmıştır. Bunlar arasında Türkiye ekonomisi için büyük önem arz eden büyük fabrikalar da yer almıştı. Böylece günümüzün ekonomisi en çok gelişen ve Türkiye’de sanayi alanında ilk sıralarda bulunan sanayi kenti Kocaeli’nin temelleri 1950’li yıllarda atılmıştı.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.