19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gebze-Suudi Arabistan İşbirliği!

Gebze 20.05.2019 - 16:42, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Gebze-Suudi Arabistan İşbirliği!

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü ile Suudi Arabistan arasında Fotovoltaik Merkezi Evirici Teknoloji İş Birliği sözleşmeleri imzaladı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü ile Suudi Arabistan King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) Kurumu, ‘7 Fiderli Güç Kalitesi Analizörü Geliştirilmesi Teknoloji İş Birliği (Technology Collaboration Project For Developing A 7-Feeder Power Quality Analyzer – KACST PQ2) ve güneş santrallerinde kullanılmak üzere fotovoltaik merkezi evirici geliştirilmesi için "Technology Collaboration Project for Developing Solar Central Inverter (Fotovoltaik Merkezi Evirici Teknoloji İş Birliği)’ Proje sözleşmelerini imzaladı. MALİYET DÜŞECEK Proje hakkında bilgi veren TÜBİTAK MAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıçarslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “7 Fiderli Güç Kalitesi Analizörü Geliştirilmesi Teknoloji İş Birliği Projesi’nde, Suudi Arabistan KACST Kurumu ile beraber geliştirilmiş olan ve IEC 61000-4-30, IEC 61000-4-7, IEC 61000-4-15 standartlarına uygun yüksek doğruluk ve hassasiyette ölçüm yapabilen güç kalitesi analizöründen elde edilen bilgi birikimiyle, gerilim kanalları ortak 7 adet fideri aynı anda ölçecek bir güç kalitesi analizörü geliştirilecek. Geliştirilecek sistemin hali hazırda emsali bulunmamakla beraber, 7 fider ölçümü için gereken güç kalitesi analizör toplam maliyetini ciddi anlamda düşürecek. EĞİTİMLER VERİLECEK Proje kapsamında, güç kalitesi analizörü donanım ve yazılımları ile haberleşme yazılımları geliştirilerek, güç kalitesi analizörleri üretilecek ve gerekli eğitimler verilecektir. Proje çıktıları, geniş alanlı güç kalitesi izleme sistemleri, dağıtım ve iletim SCADA’ların (Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi) da kullanılabilecek. Aynı Kurum ile imzalanan ve Nisan 2019 itibari ile başlayan bir diğer proje "Technology Collaboration Project for Developing Solar Central Inverter" süresince, ortaklaşa geliştirilecek fotovoltaik eviricinin teknoloji transferi KACST kuruluşuna yapılacak. GÜNEŞ SANTRELLERİ KULLANILACAK TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Çevirgeç Grubu tarafından yürütülecek olan projede (Technology Collaboration Project for Developing Solar Central Inverter), güneş santrallerinde fotovoltaik paneller tarafından üretilen doğru akımı alternatif akıma çevirerek üretilen enerjiyi şebekeye aktaran fotovoltaik evirici geliştirilecek ve üretilecek. Güç seviyesi 1 MW olarak tasarlanacak eviricinin en yüksek enerji çevrim verimliliği 98 üzerinde olacak. TASARIM ÖMRÜ 20 YIL Şebeke güç kalitesi özellikleri bakımından IEEE1547 standardına uygun tasarlanacak, eviricinin çıkış akım harmonikleri ve şebeke gerilim dalgalanmalarının tepkisi standarda uygun olacaktır. Tasarım ömrü 20 yıl olarak planlanan ürün, çöl iklim koşullarında da güvenle çalışacak şekilde tasarlanacak. Üretilen ilk örnek ürünün Suudi Arabistan’da kurulumu yapılarak uzun dönem çalışma koşulları incelenecek ve gelecekte daha iyi fotovoltaik evirici tasarımları için bilgi birikimi elde edilecektir          .” KÜBRA AKABALI
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü ile Suudi Arabistan arasında Fotovoltaik Merkezi Evirici Teknoloji İş Birliği sözleşmeleri imzaladı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü ile Suudi Arabistan King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) Kurumu, ‘7 Fiderli Güç Kalitesi Analizörü Geliştirilmesi Teknoloji İş Birliği (Technology Collaboration Project For Developing A 7-Feeder Power Quality Analyzer – KACST PQ2) ve güneş santrallerinde kullanılmak üzere fotovoltaik merkezi evirici geliştirilmesi için "Technology Collaboration Project for Developing Solar Central Inverter (Fotovoltaik Merkezi Evirici Teknoloji İş Birliği)’ Proje sözleşmelerini imzaladı.

MALİYET DÜŞECEK

Proje hakkında bilgi veren TÜBİTAK MAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıçarslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “7 Fiderli Güç Kalitesi Analizörü Geliştirilmesi Teknoloji İş Birliği Projesi’nde, Suudi Arabistan KACST Kurumu ile beraber geliştirilmiş olan ve IEC 61000-4-30, IEC 61000-4-7, IEC 61000-4-15 standartlarına uygun yüksek doğruluk ve hassasiyette ölçüm yapabilen güç kalitesi analizöründen elde edilen bilgi birikimiyle, gerilim kanalları ortak 7 adet fideri aynı anda ölçecek bir güç kalitesi analizörü geliştirilecek. Geliştirilecek sistemin hali hazırda emsali bulunmamakla beraber, 7 fider ölçümü için gereken güç kalitesi analizör toplam maliyetini ciddi anlamda düşürecek.

EĞİTİMLER VERİLECEK

Proje kapsamında, güç kalitesi analizörü donanım ve yazılımları ile haberleşme yazılımları geliştirilerek, güç kalitesi analizörleri üretilecek ve gerekli eğitimler verilecektir. Proje çıktıları, geniş alanlı güç kalitesi izleme sistemleri, dağıtım ve iletim SCADA’ların (Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi) da kullanılabilecek. Aynı Kurum ile imzalanan ve Nisan 2019 itibari ile başlayan bir diğer proje "Technology Collaboration Project for Developing Solar Central Inverter" süresince, ortaklaşa geliştirilecek fotovoltaik eviricinin teknoloji transferi KACST kuruluşuna yapılacak.

GÜNEŞ SANTRELLERİ KULLANILACAK

TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Çevirgeç Grubu tarafından yürütülecek olan projede (Technology Collaboration Project for Developing Solar Central Inverter), güneş santrallerinde fotovoltaik paneller tarafından üretilen doğru akımı alternatif akıma çevirerek üretilen enerjiyi şebekeye aktaran fotovoltaik evirici geliştirilecek ve üretilecek. Güç seviyesi 1 MW olarak tasarlanacak eviricinin en yüksek enerji çevrim verimliliği 98 üzerinde olacak.

TASARIM ÖMRÜ 20 YIL

Şebeke güç kalitesi özellikleri bakımından IEEE1547 standardına uygun tasarlanacak, eviricinin çıkış akım harmonikleri ve şebeke gerilim dalgalanmalarının tepkisi standarda uygun olacaktır. Tasarım ömrü 20 yıl olarak planlanan ürün, çöl iklim koşullarında da güvenle çalışacak şekilde tasarlanacak. Üretilen ilk örnek ürünün Suudi Arabistan’da kurulumu yapılarak uzun dönem çalışma koşulları incelenecek ve gelecekte daha iyi fotovoltaik evirici tasarımları için bilgi birikimi elde edilecektir          .”

KÜBRA AKABALI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.