19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gebze Teknik Üniversitesi'nden Kanser İlaçlarının Etkisini Ölçen Cihaz

Gebze 29.03.2016 - 20:28, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Gebze Teknik Üniversitesi'nden Kanser İlaçlarının Etkisini Ölçen Cihaz

Gebze Teknik Üniversitesi'nden kanser ilaçlarının etkisini ölçen cihazGebze Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından kanser ilaçlarının etkisini anında ölçebilen biyosensör cihaz geliştirildi

Gebze Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi (BİLGEM), Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü kanser ilaçlarının etkisini anında ölçebilen biyosensör cihazı (MiSens) geliştirdi.  Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü  Haluk Görgün ilk milli cihazı TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof.Dr. Hacı Ali Mantar'a teslim etti. Törende konuşan  Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü  Haluk Görgün cihazın hızlı ölçüm ve analiz gerçekleştirdiğini belirterek, "Dünyanın en önemli problemlerinden biri olan en çok insan ölümüne neden olduğu izah edilen kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların hasarının azaltılmasına yönelik geliştirilmiş biyosensör kanser tedavisinde kullanılacak. DNA'ya hasar verecek, hasar yaratabilecek özelliklerini belirleyebilecek bir cihaz" dedi. TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof.Dr. Hacı Ali Mantar ise, "Bu çalışma TÜBİTAK BİLGEM ve  Gebze Teknik Üniversitesi'nin ortak bir işbirliği çalışması. Bu çalışma kapsamında gerçek zamanlı ölçüm yapan bir cihaz geliştirdik" diye konuştu. TÜBİTAK BİLGEM Proje Yöneticisi Dr. Yıldız  Uludağ ise, elektro kimyasal olarak dünyada tek olduğunu iddia ettiği cihazla ilgili şu açıklamada bulundu:  "Dünyada şu anda piyasada tamamen otomatik çalışan tek elektro kimyasal biyosensör cihazı bizim cihazımız. Optik biyo sensörler var ama elektro kimyasal olarak çalışan tamamen otomatik yok. Biz gerçekleştirdik ve bu genetoksite testini de  Gebze Teknik Üniversitesi ekibi de başarı ile uyguladı. Teknolojik platformda ismen de, cismen de tasarım olarak ta tamamen milli."
Gebze Teknik Üniversitesi'nden kanser ilaçlarının etkisini ölçen cihazGebze Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından kanser ilaçlarının etkisini anında ölçebilen biyosensör cihaz geliştirildi

Gebze Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi (BİLGEM), Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü kanser ilaçlarının etkisini anında ölçebilen biyosensör cihazı (MiSens) geliştirdi.  Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü  Haluk Görgün ilk milli cihazı TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof.Dr. Hacı Ali Mantar'a teslim etti.

Törende konuşan  Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü  Haluk Görgün cihazın hızlı ölçüm ve analiz gerçekleştirdiğini belirterek, "Dünyanın en önemli problemlerinden biri olan en çok insan ölümüne neden olduğu izah edilen kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların hasarının azaltılmasına yönelik geliştirilmiş biyosensör kanser tedavisinde kullanılacak. DNA'ya hasar verecek, hasar yaratabilecek özelliklerini belirleyebilecek bir cihaz" dedi.

TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof.Dr. Hacı Ali Mantar ise, "Bu çalışma TÜBİTAK BİLGEM ve  Gebze Teknik Üniversitesi'nin ortak bir işbirliği çalışması. Bu çalışma kapsamında gerçek zamanlı ölçüm yapan bir cihaz geliştirdik" diye konuştu.

TÜBİTAK BİLGEM Proje Yöneticisi Dr. Yıldız  Uludağ ise, elektro kimyasal olarak dünyada tek olduğunu iddia ettiği cihazla ilgili şu açıklamada bulundu: 

"Dünyada şu anda piyasada tamamen otomatik çalışan tek elektro kimyasal biyosensör cihazı bizim cihazımız. Optik biyo sensörler var ama elektro kimyasal olarak çalışan tamamen otomatik yok. Biz gerçekleştirdik ve bu genetoksite testini de  Gebze Teknik Üniversitesi ekibi de başarı ile uyguladı. Teknolojik platformda ismen de, cismen de tasarım olarak ta tamamen milli."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.