GTÜ’de Kut'ül Amare Zaferi Kutlandı

Gebze 27.04.2016 - 14:39, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

GTÜ’de Kut'ül Amare Zaferi Kutlandı

Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’den sonra en büyük zafer olan Kut’ül-Amare Zaferi GTÜ’ de gün yüzüne çıktı. Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İşletme Konferans salonunda Unutulan Zafer "Kut’ül Amare Zaferi" etkinliği düzenlendi.

Zafer etkinliği, GTÜ Biyo-Teknoloji Genetik Topluluğu, Atatürkçü Düşünce Topluluğu, Ultraslan-Uni GTÜ, Uluslararası Öğrenci Topluluğu, İEEE ve GTÜ Öğrenci Konseyi’nin ortak etkinliği olarak çok yüksek katılıma ev sahipliği yaptı. Etkinlik öncesi konuşan GTÜ Rektör Danışmanı Hamit Yıldırım etkinlik organizasyonundaki tüm öğrencileri, kültürel ve tarihsel bilinçlerini canlı tuttukları için kutlayarak tebrik etti. Konferansa konuşmacı olarak katılan Necmettin Özçelik sunumu öncesinde “Bir teknik üniversitede tarihi bir konudaki konferansa böyle büyük bir ilginin olması gerçekten çok güzel, hepinize buraya teşrif ettiğiniz için teşekkürlerimi sunarım” dedi.  İNGİLİZLERE BÜYÜK HEZİMET Özçelik Kut Zaferi hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Bu zaferin İngilizlerin tarihindeki büyük bir hezimet olduğunu vurgulayarak; “Düşünün, topraklarında güneş batmayan imparatorluğun, İngiltere’nin askerleri bir kalede 4 ay 23 gün esir alınmışlardır. Dışardan birçok yardım gelmesine rağmen Türk askerlerinin üstün başarısı sayesinde tamamı esir alınıyor. İngiltere için o dönemde olabilecek en büyük hezimetlerden birisidir bu. O yüzden bu zafer anılmalıdır. Ne yazık ki bu zafer uzun yıllar hak ettiği ilgi ve alakayı görmemiştir” dedi. Özçelik birçok fotoğraf ve belge ile Kut’ül Amare Zaferi hakkında zengin içerikli bilgiler vererek sunumunu sonlandırdı. Konferansın ardından GTÜ Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol tarafından Necmettin Özçelik’e plaket takdim edildi. Kut'ül Ammare Kuşatması (7 Aralık 1915 - 29 Nisan 1916), İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitti.
Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’den sonra en büyük zafer olan Kut’ül-Amare Zaferi GTÜ’ de gün yüzüne çıktı. Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İşletme Konferans salonunda Unutulan Zafer "Kut’ül Amare Zaferi" etkinliği düzenlendi.

Zafer etkinliği, GTÜ Biyo-Teknoloji Genetik Topluluğu, Atatürkçü Düşünce Topluluğu, Ultraslan-Uni GTÜ, Uluslararası Öğrenci Topluluğu, İEEE ve GTÜ Öğrenci Konseyi’nin ortak etkinliği olarak çok yüksek katılıma ev sahipliği yaptı. Etkinlik öncesi konuşan GTÜ Rektör Danışmanı Hamit Yıldırım etkinlik organizasyonundaki tüm öğrencileri, kültürel ve tarihsel bilinçlerini canlı tuttukları için kutlayarak tebrik etti. Konferansa konuşmacı olarak katılan Necmettin Özçelik sunumu öncesinde “Bir teknik üniversitede tarihi bir konudaki konferansa böyle büyük bir ilginin olması gerçekten çok güzel, hepinize buraya teşrif ettiğiniz için teşekkürlerimi sunarım” dedi.

 İNGİLİZLERE BÜYÜK HEZİMET

Özçelik Kut Zaferi hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Bu zaferin İngilizlerin tarihindeki büyük bir hezimet olduğunu vurgulayarak; “Düşünün, topraklarında güneş batmayan imparatorluğun, İngiltere’nin askerleri bir kalede 4 ay 23 gün esir alınmışlardır. Dışardan birçok yardım gelmesine rağmen Türk askerlerinin üstün başarısı sayesinde tamamı esir alınıyor. İngiltere için o dönemde olabilecek en büyük hezimetlerden birisidir bu. O yüzden bu zafer anılmalıdır. Ne yazık ki bu zafer uzun yıllar hak ettiği ilgi ve alakayı görmemiştir” dedi. Özçelik birçok fotoğraf ve belge ile Kut’ül Amare Zaferi hakkında zengin içerikli bilgiler vererek sunumunu sonlandırdı. Konferansın ardından GTÜ Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol tarafından Necmettin Özçelik’e plaket takdim edildi. Kut'ül Ammare Kuşatması (7 Aralık 1915 - 29 Nisan 1916), İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.