“Gümrük Kanunu ticarete katkı sunmuyor!”

Siyaset 25.10.2019 - 17:03, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

“Gümrük Kanunu ticarete katkı sunmuyor!”

CHP Kocaeli Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Gümrük Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Yatırımı, üretimi teşvik edici düzenlemeler yapılabileceğini ancak dün yasalaşan teklifte bunlarla ilgili bir önlem olmadığını ifade eden Tarhan “Zar zor yurt dışından ham madde getirmeye çalışan sanayicinin işini kolaylaştıracak bir düzenleme yok. Bu Teklif Grup Sözcüsü olduğum Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu’na geldi. Orada da ifade ettik. Kanun teklifi hazırlanırken sektörün, sivil toplum örgütlerinin, İthalat ve ihracat yapan firmaların, ilgili derneklerin, konuyla ilgili bileşenlerin görüşleri alınmalıydı. Ancak komisyon aşamasında biz bu görüşlere başvurana kadar, ilgili bileşenler konudan habersizdi. Gümrüklerde çalışan ve buradan hizmet alan her kesimde sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Maalesef bu kanunda o sıkıntıların çözümü yok. TİCARETE KATKI SUNMUYOR Değişiklik yapılan Gümrük Kanunu, Uluslararası ticarete katkı sunmuyor, kaçakçılıkla mücadelece caydırıcı herhangi bir düzenleme yapmıyor, ihracatı artıracak ya da ithalatı düşürecek, sanayiyi geliştirecek, üretimi artıracak herhangi bir önlem göremedik. Bunların hiçbiri olmayacak.  Kanunla bazı kolaylıklar sağlanmaya çalışılmış. Mesela serbest dolaşıma sokulacak eşya ve gümrük vergilerinden Savunma Sanayii Başkanlığı da muaf tutulacak. Gümrük Muhafaza Memurlarının görevli iken sahip oldukları harçsız silah ruhsatı hakkına, emekliliklerinde de sahip olmaları sağlanıyor. YENİ BİR TASARI GEREKLİ Bununla birlikte, Gümrük Bölgesine gelen eşyanın beyan edilenden farklı çıkması durumunda verilecek cezalar yeniden düzenlenmiş. Bu düzenlemede iyi niyetli ve art niyetli filler arasında bir ayrım yok. Farklı çıkan eşyanın niteliğine göre ayrım yapılmış ve kısmi olarak birtakım kolaylıklar getirilmiş. Ayrıca hali hazırda zaten zor bir iş yürüten Gümrük Müşavirleri ve Müşavir Yardımcılarının izin belgeleri ile ilgili yeni bir düzenleme getiriliyor. Bakanlık müfettişlerinin ‘gerekli görmesi halinde’ izin belgelerine el konabilecek. Bu hak ihlallerine çok açık bir madde! Bir süre sonra, pek çok kanunda örneğini yaşadığımız gibi, bu kanunda da alelacele yaptığı düzenlemeleri yamalamak için yeni bir tasarıyla gelecektir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

CHP Kocaeli Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Gümrük Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Yatırımı, üretimi teşvik edici düzenlemeler yapılabileceğini ancak dün yasalaşan teklifte bunlarla ilgili bir önlem olmadığını ifade eden Tarhan “Zar zor yurt dışından ham madde getirmeye çalışan sanayicinin işini kolaylaştıracak bir düzenleme yok. Bu Teklif Grup Sözcüsü olduğum Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu’na geldi. Orada da ifade ettik. Kanun teklifi hazırlanırken sektörün, sivil toplum örgütlerinin, İthalat ve ihracat yapan firmaların, ilgili derneklerin, konuyla ilgili bileşenlerin görüşleri alınmalıydı. Ancak komisyon aşamasında biz bu görüşlere başvurana kadar, ilgili bileşenler konudan habersizdi. Gümrüklerde çalışan ve buradan hizmet alan her kesimde sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Maalesef bu kanunda o sıkıntıların çözümü yok.

TİCARETE KATKI SUNMUYOR

Değişiklik yapılan Gümrük Kanunu, Uluslararası ticarete katkı sunmuyor, kaçakçılıkla mücadelece caydırıcı herhangi bir düzenleme yapmıyor, ihracatı artıracak ya da ithalatı düşürecek, sanayiyi geliştirecek, üretimi artıracak herhangi bir önlem göremedik. Bunların hiçbiri olmayacak.  Kanunla bazı kolaylıklar sağlanmaya çalışılmış. Mesela serbest dolaşıma sokulacak eşya ve gümrük vergilerinden Savunma Sanayii Başkanlığı da muaf tutulacak. Gümrük Muhafaza Memurlarının görevli iken sahip oldukları harçsız silah ruhsatı hakkına, emekliliklerinde de sahip olmaları sağlanıyor.

YENİ BİR TASARI GEREKLİ

Bununla birlikte, Gümrük Bölgesine gelen eşyanın beyan edilenden farklı çıkması durumunda verilecek cezalar yeniden düzenlenmiş. Bu düzenlemede iyi niyetli ve art niyetli filler arasında bir ayrım yok. Farklı çıkan eşyanın niteliğine göre ayrım yapılmış ve kısmi olarak birtakım kolaylıklar getirilmiş. Ayrıca hali hazırda zaten zor bir iş yürüten Gümrük Müşavirleri ve Müşavir Yardımcılarının izin belgeleri ile ilgili yeni bir düzenleme getiriliyor. Bakanlık müfettişlerinin ‘gerekli görmesi halinde’ izin belgelerine el konabilecek. Bu hak ihlallerine çok açık bir madde! Bir süre sonra, pek çok kanunda örneğini yaşadığımız gibi, bu kanunda da alelacele yaptığı düzenlemeleri yamalamak için yeni bir tasarıyla gelecektir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.