Her işçi için sadece 6 gün yattı!

Kocaeli 21.04.2019 - 10:43, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Her işçi için sadece 6 gün yattı!

Türkiye tarihinin en büyük toplu işçi katliamı olan ve 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma Maden Katliamı’nda skandal karar!

5’i tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı onadı. Mahkeme, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ı tahliye etmesinin yanı sıra şirketin 3 yıl maden işletmeme cezası kararını da kaldırdı. Karara Emek Partisi'nden tepki geldi. İl Başkanı Arzu Erkan imzalı yapılan açıklamada, "301 canı katlettiler, her işçi için sadece 6 gün yatıp çıktılar!" dedi.  Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan'ın açıklamasının satır başları şöyle:  Sanıkların olası kastla cezalandırılması, her bir ölümden ayrı ayrı cezalandırılması gerekirken İstinaf Mahkemesi'nin kararı kabul edilemez. Devlet sorumlularının yargılanması beklenirken işletme sorumluları serbest bırakılıyor, maden işletememe cezası da kaldırılıyor. Yeni Somaların önü mü açılmak isteniyor? HER BİR ÖLÜMDEN AYRI AYRI CEZALANDIRILMASI GEREKİRKEN! Dava süreci boyunca mahkeme üzerinde epeyce baskı ve müdahaleler oldu. Heyetler değiştirildi. İşletmeye ruhsat verilmesi, işletmenin çalışmasının denetlenmemesi, 'en iyi ocak' olarak nitelenmesi, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yargılanmayışı bizim için tartışma ve itiraz konusuydu. Bu felaketin, katliamın, toplu iş cinayetinin vahameti karşısında İstinaf Mahkemesinin kararı kabul edilemez. Sanıkların olası kastla cezalandırılması, her bir ölümden ayrı ayrı cezalandırılması gerekir ama Can Gürkan 301 canı katletti, her işçi için sadece 6 gün yatıp çıktı! YENİ SOMALARIN YAŞANMAMASI İÇİN... Maden sahasında yeniden üretim yapılması ve sabıkalı tekel yöneticilerinin yeniden bu alanda benzer suçları işlemesine yol veriliyor. Bu da kabul edilemez bir durum. Bu kararın arkasında bir sistem var. Kapitalist sistemin efendileri, tekelci sermaye ve onun hukuk düzeni bu sömürü çarklarının dönmesine bir kez daha yol veriyor. Emek Partisi olarak bu kararın kabul edilecek bir yanının olmadığını görüyoruz, Yeni Somaların yaşanmaması için hukukun tecelli etmesi, gereğinin yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz!
Türkiye tarihinin en büyük toplu işçi katliamı olan ve 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma Maden Katliamı’nda skandal karar!

5’i tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı onadı. Mahkeme, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ı tahliye etmesinin yanı sıra şirketin 3 yıl maden işletmeme cezası kararını da kaldırdı. Karara Emek Partisi'nden tepki geldi. İl Başkanı Arzu Erkan imzalı yapılan açıklamada, "301 canı katlettiler, her işçi için sadece 6 gün yatıp çıktılar!" dedi. 

Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan'ın açıklamasının satır başları şöyle:  Sanıkların olası kastla cezalandırılması, her bir ölümden ayrı ayrı cezalandırılması gerekirken İstinaf Mahkemesi'nin kararı kabul edilemez. Devlet sorumlularının yargılanması beklenirken işletme sorumluları serbest bırakılıyor, maden işletememe cezası da kaldırılıyor. Yeni Somaların önü mü açılmak isteniyor?

HER BİR ÖLÜMDEN AYRI AYRI CEZALANDIRILMASI GEREKİRKEN!

Dava süreci boyunca mahkeme üzerinde epeyce baskı ve müdahaleler oldu. Heyetler değiştirildi. İşletmeye ruhsat verilmesi, işletmenin çalışmasının denetlenmemesi, 'en iyi ocak' olarak nitelenmesi, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yargılanmayışı bizim için tartışma ve itiraz konusuydu. Bu felaketin, katliamın, toplu iş cinayetinin vahameti karşısında İstinaf Mahkemesinin kararı kabul edilemez. Sanıkların olası kastla cezalandırılması, her bir ölümden ayrı ayrı cezalandırılması gerekir ama Can Gürkan 301 canı katletti, her işçi için sadece 6 gün yatıp çıktı!

YENİ SOMALARIN YAŞANMAMASI İÇİN...

Maden sahasında yeniden üretim yapılması ve sabıkalı tekel yöneticilerinin yeniden bu alanda benzer suçları işlemesine yol veriliyor. Bu da kabul edilemez bir durum. Bu kararın arkasında bir sistem var. Kapitalist sistemin efendileri, tekelci sermaye ve onun hukuk düzeni bu sömürü çarklarının dönmesine bir kez daha yol veriyor. Emek Partisi olarak bu kararın kabul edilecek bir yanının olmadığını görüyoruz, Yeni Somaların yaşanmaması için hukukun tecelli etmesi, gereğinin yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.