HGS'den devlete büyük gelir...

02.11.2016 - 13:13, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

HGS'den devlete büyük gelir...

2012 yılında Kartlı Geçiş Sistemi yerine getirilen HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) 3 yılda yaklaşık 1,5 milyar devlete gelir getirirken sistemin hatalarından kaynaklanan mağduriyetlerde rakamlara yansıyor.

  Konuyu daha önce Meclis gündemine getiren CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar atılan adımların yetersiz olduğunu belirterek Kanun Teklifi verdi. 1 YILDA 8 MİLYON İHLALLİ GEÇİŞ CEZASI Akar 2015 yılı itibari ile 3 yılda toplam 363 milyon geçişin yapıldığı HGS’den sadece 2014 yılında 8 milyon 300 bin ihlalli geçiş gerekçesi ile ceza kesildiğini belirterek toplam 1 milyon 337 bin kişiye aynı anda tebligatların gönderilerek 1 milyarın üzerinde para cezanın kesildiğini söyledi. Cezaların bir çoğunun sistem hatasından kaynaklı olduğunun altını çizen Akar, sayıştay raporlarında belirtilen donanım ve yazılımların yenilenmesine ilişkin hususların biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. SİSTEM HATALARI CAN YAKIYOR Akar, HGS’deki yatırım işinin PTT’ye verilmesini de eleştirerek; “HGS daha hızlı geçebilmek için getirildi ve bu görev PTT'ye verildi. Bakın, çok anlamlı bir şey söylüyorum, PTT'ye verildi. Hiç bilgisi, tecrübesi olmadığı halde bir HGS sistemini hemen seçimden önce, yerel seçimlerden önce hayata geçirmek gibi bir gaflet içine düştüler ve hayata geçirdiler. Vatandaş sistemin probleminden dolayı cezalandırılıyor, gerçekten sistem arızalı ve çalışmıyordu yani sistem devreye alındığında sistem okumuyor, sistem çalışmıyordu. Bu sistemin nasıl çalışması gerektiğini, projesini ortaya koyan vatandaşlar, bir TIR’ın çekicisiyle dorsesinin plakalarının farklı olduğunu dahi bilmiyordu. Yaptıkları testlerde plakada 0'ın üzerine gelen bir vidanın 8 diye okunduğunu göremeyecek kadar acizdiler. Çünkü teknik bilgileri yoktu. Bunu bir yere pazarladılar ve 22 milyon dolara' mal oldu” dedi.   Akar, Meclise Kanun Teklifi de vererek gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. Teklifinde Akar, bugüne kadar kesilen cezaların tekrar yapılandırılmasını isterken, teklifin yasalaşması ile birlikte vatandaşların 1 aylık süreçte gerekli itirazları yapması ve bu itirazların değerlendirilmesini öngörüyor. Ayrıca teklif ile daha önceden araç sahiplerine yapılan ve 1 yılı aşkın süreleri bulan tebligatların geçerliliklerin vatandaşa tebliğinden sonra işleme alınmasını öngörüyor.  
2012 yılında Kartlı Geçiş Sistemi yerine getirilen HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) 3 yılda yaklaşık 1,5 milyar devlete gelir getirirken sistemin hatalarından kaynaklanan mağduriyetlerde rakamlara yansıyor.

 

Konuyu daha önce Meclis gündemine getiren CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar atılan adımların yetersiz olduğunu belirterek Kanun Teklifi verdi.

1 YILDA 8 MİLYON İHLALLİ GEÇİŞ CEZASI

Akar 2015 yılı itibari ile 3 yılda toplam 363 milyon geçişin yapıldığı HGS’den sadece 2014 yılında 8 milyon 300 bin ihlalli geçiş gerekçesi ile ceza kesildiğini belirterek toplam 1 milyon 337 bin kişiye aynı anda tebligatların gönderilerek 1 milyarın üzerinde para cezanın kesildiğini söyledi. Cezaların bir çoğunun sistem hatasından kaynaklı olduğunun altını çizen Akar, sayıştay raporlarında belirtilen donanım ve yazılımların yenilenmesine ilişkin hususların biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

SİSTEM HATALARI CAN YAKIYOR

Akar, HGS’deki yatırım işinin PTT’ye verilmesini de eleştirerek; “HGS daha hızlı geçebilmek için getirildi ve bu görev PTT'ye verildi. Bakın, çok anlamlı bir şey söylüyorum, PTT'ye verildi. Hiç bilgisi, tecrübesi olmadığı halde bir HGS sistemini hemen seçimden önce, yerel seçimlerden önce hayata geçirmek gibi bir gaflet içine düştüler ve hayata geçirdiler. Vatandaş sistemin probleminden dolayı cezalandırılıyor, gerçekten sistem arızalı ve çalışmıyordu yani sistem devreye alındığında sistem okumuyor, sistem çalışmıyordu. Bu sistemin nasıl çalışması gerektiğini, projesini ortaya koyan vatandaşlar, bir TIR’ın çekicisiyle dorsesinin plakalarının farklı olduğunu dahi bilmiyordu. Yaptıkları testlerde plakada 0'ın üzerine gelen bir vidanın 8 diye okunduğunu göremeyecek kadar acizdiler. Çünkü teknik bilgileri yoktu. Bunu bir yere pazarladılar ve 22 milyon dolara' mal oldu” dedi.

 

Akar, Meclise Kanun Teklifi de vererek gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. Teklifinde Akar, bugüne kadar kesilen cezaların tekrar yapılandırılmasını isterken, teklifin yasalaşması ile birlikte vatandaşların 1 aylık süreçte gerekli itirazları yapması ve bu itirazların değerlendirilmesini öngörüyor. Ayrıca teklif ile daha önceden araç sahiplerine yapılan ve 1 yılı aşkın süreleri bulan tebligatların geçerliliklerin vatandaşa tebliğinden sonra işleme alınmasını öngörüyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.