HOSPİTALPARK: “KANSERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARICIDIR”

Darıca 05.04.2018 - 15:57, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

HOSPİTALPARK: “KANSERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARICIDIR”

Hospitalpark Darıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Feridun Aysu, 1 – 7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Türkiye’de en sık görülen kanser türleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Günümüzde görülme sıklığı artan, önemli ve yaygın bir sağlık sorunu haline gelen kanser, tıptaki yeniliklere karşın hala ölümle sonuçlanıyor. Kansere karşı savaşta erken tanıya yönelik bilinçlenmenin ve erken tanı testlerinin gelişmesi ile kanser hastalığına karşı elimiz güçlenmekte. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Feridun Aysu, “Genetik yatkınlık, aile öyküsü, yaşam alışkanlıkları gibi faktörler nedeniyle kanser riski altında bulunan tüm bireylerin düzenli olarak çeşitli kontroller yaptırması önem taşıyor.” dedi. “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR” Kanserde hastalığın tedaviye vereceği cevap erken teşhis  ile doğrudan ilişkili. Uygun tedaviler ile erken dönemdeki hastalıklar yüzde 80-90 iyileşirken, ileri dönem hastalıklarından iyileşme oranı yüzde 40-50 olarak belirtiliyor. Genel cerrahi branşı ile ilgili sık karşılaşılan kanserlerin erken teşhisi için yaptırılabilecek başlıca testler şunlar: •             1. Mamografi: Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında gelen meme kanserinin erken teşhisi için sürekli takip yapılması çok önemli. Meme kanseri riski taşımayan tüm kadınların da 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak mamografik takiplerinin yapılması gerekiyor. Ailesinden meme kanseri öyküsü olan kadınlarınsa 25 yaşından itibaren doktor kontrolünde olmaları büyük önem taşıyor. Tüm kadınların, meme kanseri riski taşımasalar bile 20 yaşından itibaren mutlaka her ay kendi kendilerini muayene etmeleri çok önemli. •             2. Gaitada gizli kan testi: Dışkıda gizli kan testi olarak bilinen “gaitada gizli kan testi”, 40 yaşından sonra yaptırılması gereken bir test. Bu test, öncelikli olarak kolon kanserinin erken teşhisi için kullanılıyor. Rutin olarak yaptırılması önerilen gizli kan testiyle, sadece mikroskobik inceleme ile görülebilen kan gaitada inceleniyor. •             3. Kolonoskopi: Kalınbağırsak kanserine karşı 50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırılması öneriliyor. Eğer bir polip bulunamazsa 5 yılda bir tekrarlanması yeterli. Kolon kanserinin erken teşhis edildiğinde ilk 5 yılda hayatta kalma oranının yüzde 90 olduğunu ama geç kalındığında bu oranın çok düştüğünü unutmamak gerekiyor. •             4. Gastroskopi: Hazımsızlık, şişkinlik ve reflü şikayetleri olan hastalarda ilaç tedavisine rağmen şikayetlerin devamlılığında ilaç tedavisinde ısrar etmeden önce; yemek borusu, mide ve onikiparmak barsak kanserlerine karşı gastroskopi yaptırılması öneriliyor. •             5. Tiroid testleri: Tiroid kanserine karşı erken tanı için, belli bir antikora bakılabiliyor. Bunun yanında tiroid ultrasonuyla da, var olan bir nodülün varlığı ve boyutu değerlendirilebiliyor. Kanser, Önlenebilir ve Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. 
Hospitalpark Darıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Feridun Aysu, 1 – 7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Türkiye’de en sık görülen kanser türleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Günümüzde görülme sıklığı artan, önemli ve yaygın bir sağlık sorunu haline gelen kanser, tıptaki yeniliklere karşın hala ölümle sonuçlanıyor. Kansere karşı savaşta erken tanıya yönelik bilinçlenmenin ve erken tanı testlerinin gelişmesi ile kanser hastalığına karşı elimiz güçlenmekte.

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Feridun Aysu, “Genetik yatkınlık, aile öyküsü, yaşam alışkanlıkları gibi faktörler nedeniyle kanser riski altında bulunan tüm bireylerin düzenli olarak çeşitli kontroller yaptırması önem taşıyor.” dedi.

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Kanserde hastalığın tedaviye vereceği cevap erken teşhis  ile doğrudan ilişkili. Uygun tedaviler ile erken dönemdeki hastalıklar yüzde 80-90 iyileşirken, ileri dönem hastalıklarından iyileşme oranı yüzde 40-50 olarak belirtiliyor.

Genel cerrahi branşı ile ilgili sık karşılaşılan kanserlerin erken teşhisi için yaptırılabilecek başlıca testler şunlar:

•             1. Mamografi: Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında gelen meme kanserinin erken teşhisi için sürekli takip yapılması çok önemli. Meme kanseri riski taşımayan tüm kadınların da 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak mamografik takiplerinin yapılması gerekiyor. Ailesinden meme kanseri öyküsü olan kadınlarınsa 25 yaşından itibaren doktor kontrolünde olmaları büyük önem taşıyor.

Tüm kadınların, meme kanseri riski taşımasalar bile 20 yaşından itibaren mutlaka her ay kendi kendilerini muayene etmeleri çok önemli.

•             2. Gaitada gizli kan testi: Dışkıda gizli kan testi olarak bilinen “gaitada gizli kan testi”, 40 yaşından sonra yaptırılması gereken bir test. Bu test, öncelikli olarak kolon kanserinin erken teşhisi için kullanılıyor. Rutin olarak yaptırılması önerilen gizli kan testiyle, sadece mikroskobik inceleme ile görülebilen kan gaitada inceleniyor.

•             3. Kolonoskopi: Kalınbağırsak kanserine karşı 50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırılması öneriliyor. Eğer bir polip bulunamazsa 5 yılda bir tekrarlanması yeterli. Kolon kanserinin erken teşhis edildiğinde ilk 5 yılda hayatta kalma oranının yüzde 90 olduğunu ama geç kalındığında bu oranın çok düştüğünü unutmamak gerekiyor.

•             4. Gastroskopi: Hazımsızlık, şişkinlik ve reflü şikayetleri olan hastalarda ilaç tedavisine rağmen şikayetlerin devamlılığında ilaç tedavisinde ısrar etmeden önce; yemek borusu, mide ve onikiparmak barsak kanserlerine karşı gastroskopi yaptırılması öneriliyor.

•             5. Tiroid testleri: Tiroid kanserine karşı erken tanı için, belli bir antikora bakılabiliyor. Bunun yanında tiroid ultrasonuyla da, var olan bir nodülün varlığı ve boyutu değerlendirilebiliyor.

Kanser, Önlenebilir ve Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.