HÜRRİYET: TOPLUMUN KALKINMASI KADINA BAĞLI

Kocaeli 05.12.2016 - 09:56, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

HÜRRİYET: TOPLUMUN KALKINMASI KADINA BAĞLI

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, toplumun kalkınmasının kadının yaşamın içerisinde daha çok aktif olmasına bağlı olduğunu söyledi

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümü hakkında bir basın açıklaması yayınladı. Hürriyet açıklamasında şunları söyledi: “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. “Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur” diyerek kadın erkek ayrımcılığının ortadan kalkması yönünde kararlar alan Mustafa Kemal Atatürk sayesinde, 3 Nisan 1930’da belediyelerde, 26 Ekim 1933'te muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.   MAĞDUR EDEN EŞİTSİZLİK… 82 yıldır en doğal hakkı olan seçme ve seçilme hakkını elinde tutan kadınlarımız halen daha büyük oranda cinsiyet ayrımına uğramaya devam etmektedir. 1935'te yapılan seçimlerde, parlamentodaki kadın üye yüzdesi açısından yüzde 4,6 oranıyla dünyada 21. sırada olan Türkiye, 2016 yılına gelindiğinde ise dünyada 91. sıraya gerilemiştir. Kadına ayak bağı olan cinsiyet eşitsizliğine neden olan tüm anlayışların henüz okul öncesi eğitim ile başlayarak çocuklarımızın hayatından çıkarılması, toplumun tüm kurum ve kuruluşlarında kadını mağdur eden eşitsizliğin kaldırılması ülkemizin ilerlemesi açısından zorunludur. Umut ediyoruz ki; daha ileriki yıllarda, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişini kutladığımız bu günlerde daha güzel tablolarla halkımızın karşısına çıkabiliriz. Meclisteki tüm çalışmalarımız, Türk kadının hak ettiği yerlere gelebilmesi gayreti içerisinde olacaktır.”
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, toplumun kalkınmasının kadının yaşamın içerisinde daha çok aktif olmasına bağlı olduğunu söyledi

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümü hakkında bir basın açıklaması yayınladı. Hürriyet açıklamasında şunları söyledi: “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. “Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur” diyerek kadın erkek ayrımcılığının ortadan kalkması yönünde kararlar alan Mustafa Kemal Atatürk sayesinde, 3 Nisan 1930’da belediyelerde, 26 Ekim 1933'te muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

 

MAĞDUR EDEN EŞİTSİZLİK…

82 yıldır en doğal hakkı olan seçme ve seçilme hakkını elinde tutan kadınlarımız halen daha büyük oranda cinsiyet ayrımına uğramaya devam etmektedir. 1935'te yapılan seçimlerde, parlamentodaki kadın üye yüzdesi açısından yüzde 4,6 oranıyla dünyada 21. sırada olan Türkiye, 2016 yılına gelindiğinde ise dünyada 91. sıraya gerilemiştir. Kadına ayak bağı olan cinsiyet eşitsizliğine neden olan tüm anlayışların henüz okul öncesi eğitim ile başlayarak çocuklarımızın hayatından çıkarılması, toplumun tüm kurum ve kuruluşlarında kadını mağdur eden eşitsizliğin kaldırılması ülkemizin ilerlemesi açısından zorunludur. Umut ediyoruz ki; daha ileriki yıllarda, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişini kutladığımız bu günlerde daha güzel tablolarla halkımızın karşısına çıkabiliriz. Meclisteki tüm çalışmalarımız, Türk kadının hak ettiği yerlere gelebilmesi gayreti içerisinde olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.