19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

İkramiye müjdesi!.

Ekonomi 03.08.2017 - 11:04, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

İkramiye müjdesi!.

Emekli Sandığı’nda hizmeti bulunan emeklilere müjde geldi. Anayasa Mahkemesi, emsal kararında, ‘İkramiye enflasyon değer kaybı eklenerek ödenmeli’ dedi.   Emeklilere yönelik önemli bir karar geldi. Anayasa Mahkemesi, emekli ikramiyelerinin enflasyon değer kaybı eklenerek ödenmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme, bir vatandaşın emeklilik ikramiyesinin güncellenerek ödenmesine ilişkin yargı kararının uygulanmadığı iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruda, 10 bin 369 lira tazminata karar verdi. Karar, benzeri durumda olan tüm emekliler için emsal teşkil ediyor. BİREYSEL BAŞVURU Ferda Yeşiltepe adlı vatandaşa, 1988'de SSK'lı olarak yaşlılık aylığı bağlandı. Yeşiltepe, 'Son defa T.C. Emekli Sandığı'na tabi görevlerden emekliye ayrılan' ibaresinin iptalinin ardından, Emekli Sandığı'na tabi çalıştığı dönemler için emekli ikramiyesi ödenmesini talep etti. SGK kararın esas yönünden bozularak kaldırılmasını, Yeşiltepe de emekli ikramiyesinin güncellenerek ödenmesini talep etti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, SGK'nın itirazını reddetti, Yeşiltepe'nin itirazını da kısmen kabul etti. Bu gelişmeler üzerine Yeşiltepe, 6 Mart 2014'te SGK'ya başvurarak mahkeme kararının uygulanması ve emekli ikramiyesinin güncellenerek ödenmesini istedi. Yeşiltepe'ye, birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlandığı tarihte geçerli katsayılar esas alınarak 2 lira 27 kuruş ikramiye ve idareye başvuru esas alınarak 54 kuruş yasal faiz ödendi. MAHKEME HAKLI BULDU Yeşiltepe, 28 Mayıs 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, faiz hesaplamasının 1988 tarihi esas alınarak yapılması gerektiğini belirterek, bu bağlamda başvuruda bulunan Yeşiltepe'ye 10 bin 369 lira ödenmesini kararlaştırdı. Mahkeme, Yeşiltepe'ye, alacağının değer kaybı bedeli olarak 10 bin 369 lira 73 kuruş maddi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verdi.

’nda hizmeti bulunan emeklilere müjde geldi. Anayasa Mahkemesi, emsal kararında, ‘İkramiye enflasyon değer kaybı eklenerek ödenmeli’ dedi.

 

Emeklilere yönelik önemli bir karar geldi. Anayasa Mahkemesi, emekli ikramiyelerinin enflasyon değer kaybı eklenerek ödenmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme, bir vatandaşın emeklilik ikramiyesinin güncellenerek ödenmesine ilişkin yargı kararının uygulanmadığı iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruda, 10 bin 369 lira a karar verdi. Karar, benzeri durumda olan tüm emekliler için emsal teşkil ediyor.

BİREYSEL BAŞVURU
Ferda Yeşiltepe adlı vatandaşa, 1988'de SSK'lı olarak yaşlılık aylığı bağlandı. Yeşiltepe, 'Son defa T.C. Emekli Sandığı'na tabi görevlerden emekliye ayrılan' ibaresinin iptalinin ardından, 'na tabi çalıştığı dönemler için  ödenmesini talep etti. SGK kararın esas yönünden bozularak kaldırılmasını, Yeşiltepe de emekli ikramiyesinin güncellenerek ödenmesini talep etti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, SGK'nın itirazını reddetti, Yeşiltepe'nin itirazını da kısmen kabul etti. Bu gelişmeler üzerine Yeşiltepe, 6 Mart 2014'te SGK'ya başvurarak mahkeme kararının uygulanması ve emekli ikramiyesinin güncellenerek ödenmesini istedi. Yeşiltepe'ye, birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlandığı tarihte geçerli katsayılar esas alınarak 2 lira 27 kuruş ikramiye ve idareye başvuru esas alınarak 54 kuruş yasal faiz ödendi.

MAHKEME HAKLI BULDU
Yeşiltepe, 28 Mayıs 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, faiz hesaplamasının 1988 tarihi esas alınarak yapılması gerektiğini belirterek, bu bağlamda başvuruda bulunan Yeşiltepe'ye 10 bin 369 lira ödenmesini kararlaştırdı. Mahkeme, Yeşiltepe'ye, alacağının değer kaybı bedeli olarak 10 bin 369 lira 73 kuruş maddi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.