İmar Düzenlemesi Çarpıtılıyor

Gebze 30.10.2018 - 08:56, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

İmar Düzenlemesi Çarpıtılıyor

Gebze Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalle’lerindeki imar sorunları ve İmar düzenlemesi hususundaki birileri tarafından çarpıtıldığı belirtildi.

Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalle’lerindeki imar sorunları ve İmar düzenlemesi hususunun çarpıtıldığı belirterek Gebze Belediyesi tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Yapı Kayıt Belgesi (YKB) imar mevzuatına aykırı olarak yapılan, mevcut yapılar için alınmaktadır. YKB, vatandaşların lehine bazı kazanımlar (su, elektrik, doğalgaz bağlanması, iş yeri ruhsatı, belediye veya hazine üzerindeki yapı sahiplerine bulundukları araziyi satabilmesi vb.) getirmiştir. İddia edilenin aksine YKB alınması sırasında/sonrasında, herhangi bir hak sahipliğinden feragat edilmesi söz konusu değildir. Yine iddia edildiği gibi İmar Barışı düzenlemesinin herhangi bir maddesinde ‘işgalciler’ ifadesi kullanılmamıştır. Bu konuda birileri tarafından net çarpıtma yapılmaktadır. HAK SAHİPLİĞİ/BARINMA HAKKI Söz konusu alanda 2981 sayılı kanuna göre tapu tahsis belgesi alanların hak sahipliği bulunmaktadır. Bu belge doğrultusunda arazi için yapılan ödeme tutarları m2 alana dönüştürülerek mahsuplaşma yapılacaktır. İddia edildiği gibi barınma hakkına belediyemizce herhangi bir müdahale edilmesi söz konusu değildir. Proje alnında barınmakta olan vatandaşlarımızdan YKB alanlar kullandıkları arazi alanlarını doğrudan satma hakkına sahiptirler. Bu hususta belediyeye yapılan başvurular değerlendirilip sonuçlandırılacak ve satışlar gerçekleştirilecektir. ARAZİ SATIŞ BEDELLERİ YKB alanlar için arazi/arsaların rayiç değerinden satılması hususu, İmar Barışı düzenlemesinde net olarak ifade edilmiştir. YKB almayanlar için ise satış usulleri 2886 sayılı kanunda açıklanmaktadır. Dolayısıyla belediye ve maliyeye ait yerlerin beyan değeri üzerinden satabileceğine dair bir yasal mevzuat bulunmamaktadır. Varsa ilgilisince açıklanması gerekmektedir. Belediye meclisince kanuna aykırı olarak kararlar alınması söz konusu değildir. Belediye meclisinden ‘beyan değeri’ üzerinden satış yapılması hususunda bir karar çıkartılması durumunda, ilgililere ‘kamuyu zarara uğratmaktan’ hesap sorulur. Ayrıca bu konu bakanlığın yetkisinde de değildir. Bu husus kanun ile düzenlenmiştir. Kanunu da TBMM değiştirir.” ifadelerine yer verildi.
Gebze Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalle’lerindeki imar sorunları ve İmar düzenlemesi hususundaki birileri tarafından çarpıtıldığı belirtildi.

Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalle’lerindeki imar sorunları ve İmar düzenlemesi hususunun çarpıtıldığı belirterek Gebze Belediyesi tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Yapı Kayıt Belgesi (YKB) imar mevzuatına aykırı olarak yapılan, mevcut yapılar için alınmaktadır. YKB, vatandaşların lehine bazı kazanımlar (su, elektrik, doğalgaz bağlanması, iş yeri ruhsatı, belediye veya hazine üzerindeki yapı sahiplerine bulundukları araziyi satabilmesi vb.) getirmiştir. İddia edilenin aksine YKB alınması sırasında/sonrasında, herhangi bir hak sahipliğinden feragat edilmesi söz konusu değildir. Yine iddia edildiği gibi İmar Barışı düzenlemesinin herhangi bir maddesinde ‘işgalciler’ ifadesi kullanılmamıştır. Bu konuda birileri tarafından net çarpıtma yapılmaktadır.

HAK SAHİPLİĞİ/BARINMA HAKKI

Söz konusu alanda 2981 sayılı kanuna göre tapu tahsis belgesi alanların hak sahipliği bulunmaktadır. Bu belge doğrultusunda arazi için yapılan ödeme tutarları m2 alana dönüştürülerek mahsuplaşma yapılacaktır. İddia edildiği gibi barınma hakkına belediyemizce herhangi bir müdahale edilmesi söz konusu değildir. Proje alnında barınmakta olan vatandaşlarımızdan YKB alanlar kullandıkları arazi alanlarını doğrudan satma hakkına sahiptirler. Bu hususta belediyeye yapılan başvurular değerlendirilip sonuçlandırılacak ve satışlar gerçekleştirilecektir.

ARAZİ SATIŞ BEDELLERİ

YKB alanlar için arazi/arsaların rayiç değerinden satılması hususu, İmar Barışı düzenlemesinde net olarak ifade edilmiştir. YKB almayanlar için ise satış usulleri 2886 sayılı kanunda açıklanmaktadır. Dolayısıyla belediye ve maliyeye ait yerlerin beyan değeri üzerinden satabileceğine dair bir yasal mevzuat bulunmamaktadır. Varsa ilgilisince açıklanması gerekmektedir. Belediye meclisince kanuna aykırı olarak kararlar alınması söz konusu değildir. Belediye meclisinden ‘beyan değeri’ üzerinden satış yapılması hususunda bir karar çıkartılması durumunda, ilgililere ‘kamuyu zarara uğratmaktan’ hesap sorulur. Ayrıca bu konu bakanlığın yetkisinde de değildir. Bu husus kanun ile düzenlenmiştir. Kanunu da TBMM değiştirir.” ifadelerine yer verildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.