İslamda fırkalaşmanın nedenlerini anlattı

Kocaeli 06.05.2019 - 09:42, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

İslamda fırkalaşmanın nedenlerini anlattı

Akademisyen, ilahiyatçı, araştırmacı, yazar ve şair Ebubekir Sifil, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda İslamda fırkalaşmanın nedenlerini anlattı.  İslamda fırkalaşmanın birçok nedeni olduğunu anlatan Sifil, bunun başında batı medeniyetlerinin doğu toplumlarını tanımlamakta kullandığı Oryantalizm olduğunu kaydetti. Sifil, bunun yanı sıra Müslümanların hem zihniyet hem de siyasi anlamda yaşadığı işgallerin de fırkalaşmaya neden olduğunu söyledi. SÖYLEŞİYE GENÇLERDEN İLGİ Karamürsel Alp Salonu’nda Kitap Fuarı’nın son gününde gerçekleşen söyleşiye gençler yoğun ilgi gösterdi. Ebubekir Sifil, söyleşisinde peygamberler tarihinin esas itibariyle İslam tarihi olduğunu söyledi. Ancak toplumların dini kendi yaşamlarına dönüştürmesi nedeniyle Hz. Musa ve Hz İsa’nın getirdiği dinin hem değiştirildiğini hem de fırkalaştırıldığını anlattı.  Vahye dayanan bir dinin, itikati anlamda aslını koruyarak, mezheplere dönüştürülemeyeceğini ifade eden Sifil, “Bu aşamada Hz peygamberin “İsrailoğulları 71, Hristiyanlar 72 benim ümmetim de 73 fırkaya ayrılacak. Biri hariç diğerleri cehenneme gidecek” hadisini hatırlıyoruz. Bu hadis, İslam içinde de benzeri oluşumlar gelecektir anlamı taşıyor.  Fırkalaşmalar dinin özüne ilişkin yoruma dayalı itilaflardır. İslamda dinin özüne dokunan ideolojiler çıkınca fırkalaşmalardan bahsediyoruz” dedi. FIRKALAŞMANIN NEDENLERİNİ ANLAMAK Fırkalaşmaya duyulan ihtiyaca bakılması gerektiğine işaret eden Ebubekir Sifil, “Bunda, yaşanan gerçeğe direnememe neticisinde dini ona uygulama ihtiyacı olabilir, yanlış ya da eksik bilgi de olabilir. Ama en önemli etken oryantalizmdir” dedi. Sifil, bugün yeni İslam anlayışları ve yeni itikat tasavvurlarının daha çok dış dayatmalardan ortaya çıktığını ifade ederek, “Bunun başına oryantalizmi koymalıyız. Oryantalizm İslam hakkında bilgiler üretti. Bunun yanı sıra Müslümanların yaşadığı zihniyet ve siyasi işgaller de fırkalaşmaya neden oldu. Bu olgu fırkalaşmada önemlidir”şeklinde konuştu.  FIRKALAŞMA DEVAM EDİYOR Müslamanlar arasındaki fırkalaşmanın halen devam ettiğine dikkat çeken Sifil, “Ama eskiden ümmet bu konuda uyarılırdı. Şimdi kurumlarımız kaybolduğu için her yeni fırka kendisine kolay yer bulabiliyor” dedi.  SON ETKİNLİK ŞİİR DİNLETİSİ Öte yandan Karamürsel Alp Salonu, Kitap Fuarı’nın son etkiliğinde, H. Osman Saraç,-Gülay Kurt ve Dilek Mert’in katıldığı şiir dinletisine evsahipliği yaptı.

Akademisyen, ilahiyatçı, araştırmacı, yazar ve şair Ebubekir Sifil, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda İslamda fırkalaşmanın nedenlerini anlattı.  İslamda fırkalaşmanın birçok nedeni olduğunu anlatan Sifil, bunun başında batı medeniyetlerinin doğu toplumlarını tanımlamakta kullandığı Oryantalizm olduğunu kaydetti. Sifil, bunun yanı sıra Müslümanların hem zihniyet hem de siyasi anlamda yaşadığı işgallerin de fırkalaşmaya neden olduğunu söyledi.

SÖYLEŞİYE GENÇLERDEN İLGİ

Karamürsel Alp Salonu’nda Kitap Fuarı’nın son gününde gerçekleşen söyleşiye gençler yoğun ilgi gösterdi. Ebubekir Sifil, söyleşisinde peygamberler tarihinin esas itibariyle İslam tarihi olduğunu söyledi. Ancak toplumların dini kendi yaşamlarına dönüştürmesi nedeniyle Hz. Musa ve Hz İsa’nın getirdiği dinin hem değiştirildiğini hem de fırkalaştırıldığını anlattı.  Vahye dayanan bir dinin, itikati anlamda aslını koruyarak, mezheplere dönüştürülemeyeceğini ifade eden Sifil, “Bu aşamada Hz peygamberin “İsrailoğulları 71, Hristiyanlar 72 benim ümmetim de 73 fırkaya ayrılacak. Biri hariç diğerleri cehenneme gidecek” hadisini hatırlıyoruz. Bu hadis, İslam içinde de benzeri oluşumlar gelecektir anlamı taşıyor.  Fırkalaşmalar dinin özüne ilişkin yoruma dayalı itilaflardır. İslamda dinin özüne dokunan ideolojiler çıkınca fırkalaşmalardan bahsediyoruz” dedi.

FIRKALAŞMANIN NEDENLERİNİ ANLAMAK

Fırkalaşmaya duyulan ihtiyaca bakılması gerektiğine işaret eden Ebubekir Sifil, “Bunda, yaşanan gerçeğe direnememe neticisinde dini ona uygulama ihtiyacı olabilir, yanlış ya da eksik bilgi de olabilir. Ama en önemli etken oryantalizmdir” dedi. Sifil, bugün yeni İslam anlayışları ve yeni itikat tasavvurlarının daha çok dış dayatmalardan ortaya çıktığını ifade ederek, “Bunun başına oryantalizmi koymalıyız. Oryantalizm İslam hakkında bilgiler üretti. Bunun yanı sıra Müslümanların yaşadığı zihniyet ve siyasi işgaller de fırkalaşmaya neden oldu. Bu olgu fırkalaşmada önemlidir”şeklinde konuştu.

 FIRKALAŞMA DEVAM EDİYOR

Müslamanlar arasındaki fırkalaşmanın halen devam ettiğine dikkat çeken Sifil, “Ama eskiden ümmet bu konuda uyarılırdı. Şimdi kurumlarımız kaybolduğu için her yeni fırka kendisine kolay yer bulabiliyor” dedi.

 SON ETKİNLİK ŞİİR DİNLETİSİ

Öte yandan Karamürsel Alp Salonu, Kitap Fuarı’nın son etkiliğinde, H. Osman Saraç,-Gülay Kurt ve Dilek Mert’in katıldığı şiir dinletisine evsahipliği yaptı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.